Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Hähnel UniPal Extra met 4.5 sterren.

The Good
  • Laadt de meeste camera accu's
  • Laadt tot 2 AA batterijen per keer
  • Laadt gadgets via USB
  • Interne 2.200mAh accu
  • Duidelijk display
The Bad
  • Trage laadsnelheid


Zolang de originele lader van jouw DSLR goed werkt, lijkt er geen reden om tot de aanschaf van een ander model te zijn. Die mening verandert op het moment dat je kennis maak met de UniPal Extra van Hähnel. Nouja, zo ging dat bij mij. Een universele lader voor camera accu’s, een lader voor AA batterijen en om het af te maken, een complete, ingebouwde powerbank. Maar is dit Zwitsers zakmes onder de laders haar geld waard?

Unboxing

De unboxing van de Hähnel UniPal Extra is niet verrassend. In de verpakking vinden we de UniPal Extra en een USB laadkabel. Meer hebben we niet nodig.

Design

Een universele lader moet nogal veel eigenschappen hebben die lastig in een mooi design zijn samen te vatten. Toch zien we dat Hähnel haar best heeft gedaan om er iets van te maken. Vooral door gebruik te maken van twee kleuren plastic en er voor te zorgen dat alle contacten netjes achter een klepje zitten. Dat laatste is niet alleen voor de veiligheid (het is maar een klein stroompje), maar voorkomt vooral beschadigingen aan de contacten.

Hahnel UniPal Extra IMG_1053

Iets anders dat opvalt, zelfs voor een powerbank, is dat het apparaat is uitgerust met een display dat de status van het laadproces en de accu weergeeft. Het is niet heel uitgebreid, maar veel meer dan wat we in deze wereld zijn tegengekomen.

Powerbank

Het integreren van een powerbank in een universele lader is een hele slimme zet van Hähnel. Vooral omdat je camera accu’s, smartphones en andere apparaten kunt opladen zonder een stopcontact in de buurt te hebben. Dit is meteen het sterkste punt van de UniPal Extra.

Als powerbank beschikt de UniPal Extra over een interne accu van 2.200mAh. Om deze te laden, moet de UniPal Extra zelf toch zeker 6 uur aan het stroom. Ga je een accu van hetzelfde formaat laden met de UniPal Extra, gaat dat in ongeveer 4 uur. Hoewel de UniPal Extra multifunctioneel is, is het dus geen hele vlotte powerbank.

Camera accu’s

In ons geval hebben we de Hähnel UniPal Extra gebruikt om de accu’s van een Canon 70D DSLR te laden, maar de UniPal Extra is compatible met vrijwel iedere compacte accu die we hier hebben liggen. Alleen bij de grotere accupacks van professionele videocamera’s is de UniPal Extra fysiek gewoon te klein.

De accu’s die we hebben geladen zijn de Hähnel Extreme die eveneens voor de Canon 70D zijn ontwikkeld. Met behulp van de twee grijze wielen kan ik de pinnen van de + en – polen op maat maken voor deze accu’s. De pinnen kennen bovendien twee posities wat maximale vrijheid geeft. Dat is handig en slim van Hähnel.

Hahnel UniPal Extra IMG_1051

De UniPal Extra is geschikt voor camera accu’s met een spanning van 3.6V, 3.7V, 7.2V en 7.4V.

AA batterijen

Binnen het ontwerp van de UniPal Extra heeft Hähnel rekening gehouden met de behoefte om AA batterijen op te laden. De UniPal Extra geeft ruimte aan twee AA batterijen. Een handige toevoeging die van mijn kant uit in ieder geval op veel waardering mag rekenen.

Hahnel UniPal Extra IMG_1052

Smartphones

De accu van de UniPal Extra meet 2.200mAh. Deze is groter dan de accu van de iPhone (ongeacht de generatie), maar zal in een aantal gevallen kleiner zijn dan de capaciteit van Android smartphones. Het laden van smartphones gaat gewoon via de USB uitgang op de UniPal Extra.

Gebruik

Hoewel de UniPal Extra enorm veelzijdig is in haar gebruik, is de UniPal Extra wel echt een langzame lader. De lader levert ongeveer 500mAh per uur. In de wereld van de smartphoneladers is dat heel erg langzaam. Zo willen moderne smartphones en tablets het liefst een spanning van 2.100mAh. Snelladen noemen we dat. DSLR accu’s zijn daar niet altijd op gebouwd, dus dat kan de reden zijn dat de UniPal Extra het rustig aan doet.

Door deze eigenschap diskwalificeert de UniPal Extra zich wanneer je vooral een powerbank voor jouw smartphone of tablet zoekt. Dan zijn er echt wel betere oplossingen te vinden. Het is echter de combinatie met een universele lader die de UniPal Extra zo sterk maakt.

Hahnel UniPal Extra IMG_1049

Het instellen van de UniPal Extra voor een camera accu, of zelfs een losse smartphone accu, is zo gedaan en het display houdt je op de hoogte van hoe vol de accu, maar ook de powerbank is. Een zeer handige toevoeging van Hähnel.

Wat mij in de praktijk verder bevalt is dat hij snel instelbaar is. Ik reis vaak met meerdere camera’s die verschillende accu’s bevatten. Tot nu toe heb ik ze allemaal in de UniPal kunnen laden. Handig!

Conclusie

De Hähnel UniPal Extra is een trage lader, maar wel een lader die enorm veelzijdig is. Voor mij als (amateur) fotograaf is de UniPal een lader die al weken in mijn tas zit en al de nodige laad- en vlieguren heeft mogen klokken. Hähnel laat ruimte genoeg voor verbetering op dit origineel, maar voorlopig lijkt er geen beter alternatief te vinden. Daarmee is de UniPal zeker het overwegen waard als je naar een flexibele lader zoekt.

Beschikbaarheid

Distributie via Degreef & Partner, o.a. te vinden bij Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.