Review: Black + Decker ORA SVFV3250L (snoerloze stofzuiger)

Als het om zakloos ztofzuigen gaat, zijn er niet veel merken die echt weten te presteren. Het is een markt die al jaren kwalitatief wordt gedomineerd door Dyson, maar met de ORA maakt Black + Decker een sterke zet naar de top. De afgelopen hebben we de nieuwe ORA SVFV3250L dan ook flink aan de tand mogen voelen.

Unboxing

Black+Decker is niet al te zuinig als het gaat om accessoires. Zo komt de ORA SVFV3250L met een handig laadstation waar je ook alle accessoires op kunt opslaan. Daarnaast levert Black+Decker een tweede stoffilter mee. Waarom dat handig is, lees je verderop. Naast de unboxing zie je in onderstaande video ook een test met verschillende soorten huisvuil.

Design

Hoewel we Black+Decker toch vooral van de oranje/zwarte gereedschappen kennen, laat het team van Black+Decker hier toch echt zien dat het prachtige stofzuigers kan ontwerpen die ook de man aanspreken. Dat laatste blijft toch belangrijk voor een goede eerste indruk.

Cycloontechnologie

En nu komen we meteen al bij het onderwerp waar Black+Decker koploper Dyson het vuur aan de schenen gaat leggen. De nieuwe ORA stofzuigers beschikken namelijk over het ’12 Air Cyclone systeem’. Zoals de naam al doet vermoeden, doet B+D hier wat we al jaren kennen van Dyson. Doormiddel van trechtervormige luchtpijpen worden luchtwervelingen gemaakt die het vuil uit de lucht werpen zonder verlies aan zuigkracht. Het geluid van de ORA SVFV3250L is duidelijk anders. Vooral minder hoog, maar verder lijkt het ontwerp van de ORA SVFV3250L zeer goed te werken.

Gemotoriseerde borstel

Iets anders dat de Ora ‘ook’ kan, is werken met een gemotoriseerde borstel. Dit is belangrijk omdat een gemotoriseerde borstel vastzittend vuil beter van de vloer kan schrobben. Dit is een enorm voordeel op de traditionele stofzuigers en een slimme zet van Black+Decker.

Black + Decker ORA SVFV3250L IMG_3057

De kruimeldief

Toen we in 2012 de Dustbuster Flexi van Black & Decker mochten testen (ja de naam is veranderd), waren we onder de indruk van het slimme ontwerp. De kruimeldief herbergde namelijk een korte, flexibele stofzuigerslang. Ideaal voor in de auto en op de werkbank.

Black + Decker ORA SVFV3250L IMG_3027

De ORA SVFV3250L doet iets vergelijkbaars. Nu zit de slang niet om het apparaat heen, maar heeft Black+Decker voor een verende slang gekozen die je simpelweg uit de ORA SVFV3250L trekt. Een enorm slim stukje design van B+D.

Zuigkracht en accuduur

Ook opvallend in het design is de batterij meter die op de ORA zit. Deze bestaat uit vier wit verlichte delen van een cirkel. Deze geven keurig de accustatus weer en hebben iets futuristisch. Zover ik weet is deze weergave uniek op snoerloze stofzuigers en het voordeel is dat je heel goed weet hoe vol de accu’s zitten. Geen verrassingen dus.

Black + Decker ORA SVFV3250L IMG_3060

Met de ORA SVFV3250L krijg je een accuduur van 25 minuten. Doordat Black+Decker een laadstation meelevert, is de ORA SVFV3250L eigenlijk altijd klaar voor gebruik en dat verhoogt het gebruikscomfort enorm.

Reinigen

Natuurlijk moet je een stofzuiger als deze ook regelmatig reinigen. Het stoffilter van de ORA SVFV3250L is gemakkelijk onder de kraan te reinigen. Nadat je deze hebt uitgeknepen laat je hem lekker in de zon drogen. Doordat Black+Decker een tweede filter meelevert kun je toch gewoon blijven stofzuigen.

Black + Decker ORA SVFV3250L IMG_3032

Ook de onderdelen van het plastic reservoir zijn grotendeels los te maken zodat de machine van binnen gereinigd kan worden.

Gebruikservaring

Wat meteen opvalt is dat de ORA SVFV3250L een forse steelstofzuiger is en echte steelstofzuigers zijn iets Amerikaans. Dat kennen we hier niet echt. Hierdoor is het idee om hem staand op te bergen toch echt even wennen. Toch blijkt het laadstation zeer gemakkelijk in gebruik. Zeker omdat alle accessoires (behalve het extra filter) hierin opgeborgen kunnen worden. Zo raak je niets kwijt.

In onze test in het filmpje maken we het de ORA SVFV3250L natuurlijk erg moeilijk. De zwarte aarde was vochtig en bleef hierdoor enorm kleven aan de zuigmond. De bloem maakte het er niet beter op. Hierbij viel het op dat met name de bloem toch in de kieren van de tegels bleef zitten. De bloem die op de tegels lag werd netjes weggeschrobd. De combinatie van zand en kleine kiezeltjes vormden geen enkel probleem.

Wat verder opviel, is dat de ORA tijdens het stofzuigen mooi kan blijven staan als je even wat anders gaat doen. Hier zorgt het scharnier van de machine voor. Dit is echt iets dat ik mis bij de concurrenten.

Black + Decker ORA SVFV3250L IMG_3053

Conclusie

Met de ORA SVFV3250L zet Black+Decker een uitermate handige kruimelzuiger op een steel. Het futuristische ontwerp is oogstrelend terwijl de gemotoriseerde borstelmond het vuil op de vloer met meer kracht bewerkt. Met naden tussen tegels heeft hij soms nog wat moeite, maar qua zuigkracht schiet hij zeker niet tekort.

Beschikbaarheid

De Black+Decker ORA is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Goede accuduur
 • Mooi ontwerp
 • Duidelijke accustatus
 • Handig laadstation
 • Goede zuigkracht

THE BAD

 • Heeft nog wat moeite met naden tussen tegels, maar alleen bij plakkerig vuil

Eén reactie

 1. Geachte dames en heren,

  Wij zijn al een ruim aantal jaren in het bezit van een Black en DeckerDustbuster 9,6 V.
  Het ding bevalt uitstekend en we willen er nog een bij kopen. We kunnen dit apparaat op de site niet vinden.
  Kunt u mij opgeven of hij nog beschikbaar is of wat zijn vervanger is?
  B V D,
  Rob Seegers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events