Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Gaan we de volgende generatie iPhone ook draadloos laden?

We gaan even een gerucht de wereld in helpen. Gewoon omdat het best weleens waar kan zijn. Na Nokia, Yotaphone en Samsung zou het maar zo kunnen dat ook Apple overgaat op draadloos opladen via de qi standaard. Dit zou het laadcomfort voor de iPhone 7 enorm verhogen.

De qi standaard is een vorm van energieoverdracht doormiddel van inductie. We kennen het onder anderen van de moderne elektrische tandenborstels. Echt snel is het niet, maar wel enorm veilig.

De designfilosofie van Steve Jobs was altijd dat de iPhone zo weinig mogelijk openingen mocht hebben. De opening voor de dock connector, en later de lightning connector zijn altijd gebleven. Wanneer Apple over zou gaan op ondersteuning voor qi, kan dat gat in theorie dicht.

Bij AppleInsider kwamen ze er onlangs achter dat de draadloze lader van de Apple Watch ook gewoon een qi lader is en daarmee kunnen we stellen dat Apple voor het eerst grootschalig inzet op de qi techniek. Daarmee kan de Apple Watch een veldtest zijn voor het in de markt zetten van apparaten met qi.

Toch zijn er ook argumenten waarom Apple misschien juist niet voor ‘enkel’ draadloos laden zou kiezen. De lightning connector voorziet namelijk ook in een snelle dataverbinding met de iPhone. Oké, dat zou ook via Bluetooth of WiFi kunnen maar… Apple verdient enorm veel aan de markt van Apple accessoires. Wanneer Apple enkel Bluetooth of WiFi als dataverbinding zou gebruiken, bestaat de kans dat de inkomsten op licentiegelden verdampen. Vanuit een zakelijk oogpunt is dat niet handig.

En dan is er nog de EU en haar regelgeving. Op dit moment is het verplicht smartphones met een micro-USB aansluiting af te leveren. Alle fabrikanten doen dit keurig. Nouja, behalve Apple. Apple heeft een maas in de wet gevonden en levert optioneel een Micro-USB naar lightning adapter. Dat mag ook, maar mag Apple dan op dezelfde manier zeggen dat het een micro-USB naar qi adaptertje gaat maken? Daarmee zou Apple ook aan de wet kunnen voldoen. En andere smartphonebouwers ook.

Hoe dan ook, qi in een nieuwe generatie iPhone zou de markt voor qi laders een enorme boost geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.