Henk van Zwam beoordeelde namens GadgetGear de Dremel Micro met 4 sterren.

The Good
  • Handzaam
  • Comfortabel werken
  • Krachtig
  • Grijpklaar
  • Over-stroombeveiliging
The Bad
  • Afslaan door beveiliging
  • Te klein toebehorendoosje (voor grote vingers)


Dremel is een bekende verschijning in menige (hobby-) werkplaats. Ik kocht mijn eerste Dremel rond 1975, nadat ik een vriend met zo’n MotoTool had zien werken. Ik heb en gebruik hem nog steeds. Enige tijd geleden kreeg GadgetGear een Dremel Micro ter evaluatie aangeboden en de vraag rees onmiddellijk: wat moet je met een kleintje als je al een grote hebt? Na een aantal klussen, beter gezegd, klusjes, weten we het antwoord.

Unboxing

De Dremel Micro wordt geleverd in een aantrekkelijke, deels transparante doos. In de doos treffen we aan: de Micro, een bureaustandaard annex laadstation met ruimte voor enkele, meest gebruikte hulpstukjes.

Dremel Micro foto 7

 

een lichtnetadapter, een opbergdoosje met slijp-, schuur-, polijst- en freeshulpstukken en het onmisbare sleutel/schroevendraaier gereedschap.

Dremel Micro foto 8

En natuurlijk gebruiksaanwijzing en garantiebewijs. De Micro weegt 251 gram, Grote Broer 258-5 uit 1975 weegt 398 gram.

Dremel Micro foto 1

Laten we eerst eens bekijken wat we nu precies in de hand gaan houden, als we er mee aan het werk gaan. De Micro is een accu gevoede micromotor met snelheidsregeling, een standaard Dremel spantang voor 1/8 inch (3,15 mm) gereedschappen en werkplekverlichting. De Micro wordt gevoed met een ingebouwde, niet-verwisselbare 7,2 V Lithium-Ion accu. Op de Micro bevinden zich: de blokkeerknop voor de spantang, de Aan-Uitknop en twee knoppen om de rotatiesnelheid in te stellen. Een sexy blauwe led-balk wordt gebruikt om de ingestelde snelheid te markeren. Een rood of groene led geeft het niveau van de acculading aan.

Dremel Micro foto 2

Wanneer de Micro in het laadstation wordt geplaatst, verandert de led-balk in een lopend licht om aan te geven dat de Micro opgeladen wordt.

Dremel Micro IMG_2241

Aan de gereedschapszijde bevinden zich de spantang, de blokkeerknop voor de spantang en de werkplekverlichting. Die laatste bestaat uit maar liefst 4 witte leds, waardoor je altijd voldoende licht op je werkplek hebt, en niet, zoals bij veel gereedschap met maar één ledje, waardoor je in de schaduw van je gereedschap zit te werken. Daar is over nagedacht!

Dremel Micro foto 4

Het Dremeltje ligt lekker in de hand, dankzij de rubberen bekleding. De gewichtsverdeling is goed, het kost geen inspanning om de spantang met daarin het gereedschap naar voren gekanteld, vast te houden. Je houdt hem in de hand, zoals je een pen vast zou houden.

Wanneer we het apparaat door middel van de grote, blauwe drukknop inschakelen, valt op hoe goed de rotor van de micromotor is uitgebalanceerd. Bij goedkope apparaten voel je vaak meer of minder hevige trillingen in je hand, die je werk met het gereedschap vermoeiend maken en in de meeste gevallen tot een minder goed resultaat leiden. Niet in het geval van de Micro! De uitstekende balancering zorgt voor een goede handhaving van het gereedschap en een mooi resultaat van de bewerking.

Een klein gereedschap gebruik je natuurlijk niet voor zwaar werk. Waaraan moet je dan denken? Slijp- en schuurwerk aan kleine onderdelen. Kleine roestputjes door steenslag aan de auto bijwerken. In de elektronica hobby bewijst het Micro-monster ook zijn nut: boren en bewerken van prints zijn een fluitje van een cent.

De kracht van de motor is ruim voldoende. Slijpen en schuren doen het toerental nauwelijks afnemen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de druk die de gebruiker op het werkstuk uitoefent en dus een subjectief criterium. Een mogelijk meer maatgevende test is de directe vergelijking van de grote en de kleine: we laten ze beide een as van 5 mm diameter doorslijpen en nemen de tijd op die daarvoor nodig is. We zullen beide dat met een ongebruikte slijpschijf laten doen om een eerlijke vergelijking te krijgen. Waarom een nieuwe schijf? Omdat de snelheid waarmee een slijpschijf slijpt, afhankelijk is van de omtreksnelheid. Bij gelijk blijvend toerental neemt de slijpsnelheid af, als de schijf door slijtage kleiner wordt. Dan wordt immers de omtreksnelheid kleiner. Wie niet zat te SMS’en tijdens de wiskundeles, kan dit uitrekenen.

Grote Broer sleep het asje door in 17 seconden. De Micro deed er 45 seconden over. Dit werd veroorzaakt doordat het beveiligingssysteem de Micro enkele keren uitschakelde en de Micro daarna weer moest worden ingeschakeld. Hiertoe wil ik opmerken dat ik de beide Dremels met één hand vasthield, om met de andere de stopwatch te bedienen. Daardoor kan klemmen van de slijpschijf in de snede optreden. Grote broer trekt de schijf daar wel doorheen, hoewel het niet goed is voor de koolborstels of het anker om te worden afgeremd, want dan neemt de stroom door de winding onevenredig toe met als gevolg oververhitting en extra slijtage. In die zin blijkt Grote Broer dus krachtiger te zijn. Maar daarvoor is ‘ie ook Grote Broer! Voor wat betreft de beveiliging van de Micro: dit is een absolute noodzaak voor accu-gevoede apparaten. Op het moment dat de motor door klemmend gereedschap tot stilstand komt, vormt de op dat moment aangesloten winding van de rotor een kortsluiting over de accu. Aangezien de krachtige Li-Ion accu gedurende korte tijd een zeer grote kortsluitstroom kan leveren, bestaat het gevaar van oververhitting, brand of zelfs explosie van de accu. En dat wil je niet. De beveiliging levert dus een beperking op, het is niet anders. Met twee handen werken om de slijpschijf zuiver recht in de snede te houden en niet te veel druk uitoefenen kan het ontstaan van dit probleem verhinderen.

In de praktijk

Na enkele maanden in gebruik, kunnen we constateren dat we de Micro steeds vaker grijpen en zijn grote broer laten liggen. Kennelijk is de Micro voor de meeste dagelijkse klusjes groot genoeg. En het ontbreken van het netsnoer ervaar je als heel plezierig. We hebben wel een speciale ”oppaktechniek” ontwikkelt. De reden is, dat oppakken uit het laadstation en inschakelen, vereisen dat het apparaat een paar keer van hand verwisselt. Dat is lastig en kost tijd. Tijdens het klussen licht de Micro gewoon op tafel, met de knoppen naar beneden en het gereedschap naar de gebruiker, toe. Je pakt hem tussen de duim en de wijsvinger van de rechterhand op en kantelt de Micro achterover, zodat hij goed in de hand ligt en drukt met de linker wijsvinger de Aan-Uitknop in. Dat werkt het snelst.

Het meegeleverde accessoire doosje bevat een aantal veel gebruikte gereedschapjes. Om mee te beginnen, heel aardig. Maar het doosje is erg klein. Zelfs mijn kleine vingers kost het erg veel moeite om de onderdelen er uit te halen vanwege de kleine vakjes. Ook los bijgekochte gereedschapjes kunnen er in de meeste gevallen niet bij in. Een doos aanschaffen waar je hele voorraad in kan ligt dan ook voor de hand. En het Dremel doosje heb je dan over…

Conclusie

Om de vraag uit de eerste alinea te beantwoorden: Ja, een kleintje is heel handig om er bij te hebben. En afhankelijk van de klussen die je er mee denkt te gaan doen, kun je bij aanschaf van je eerste Dremel dus heel bewust voor de Micro te kiezen. In de meeste gevallen zal deze je heel goed dienen. Het scala aan slijp-, schuur-, polijst- en freeshulpstukken stelt je in staat bijna elke (kleine) klus aan te pakken. Bedenk: het is bedoeld voor fijn en klein werk. Voor zwaar werk, zoals een tuinhek doorslijpen, heb je een heel ander soort gereedschap nodig: Pa van Grote Broer.

Beschikbaarheid

De Dremel Micro is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.