Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Preview & Benchmarks: Huawei P8

De eerste 24 uur met Huawei’s nieuwste smartphone zitten erop. Hoe bevalt de P8 tot nu toe? Is dit het antwoord voor iPhone bezitters die over willen stappen? Kan Huawei de aluminium unibody design strijd met HTC aan? Ik blik vast vooruit op de review die ik binnenkort zal schrijven.

Het design van de P8 is opvallend. Net als bij de iPhone is er dit keer voor een aluminium achterkant gekozen en dat ziet er bij onze Mystic Champagne uitvoering erg chic uit. Net als bij de Xperia toestellen is het ontwerp relatief vierkant. In het design is ruimte voor een witte balk boven en onder het scherm. Om het scherm in uitstand wat indrukwekkender te maken, is de bezel er omheen zwart gemaakt.

Zowel Apple als HTC zijn al jaren heer en meester in aluminium design. Het design komt erg dicht bij dat van de iPhone 5 generatie, al bevat de rand meer details en openingen. Qua oog voor detail en bewerking van het metaal kan Huawei zich in ieder geval prima met HTC en Apple meten. Een goot voordeel is in ieder geval dat het toestel prima haar warmte lijkt kwijt te kunnen. Zeker tijdens de benchmarks wordt hij vlot warm, maar koelt ook vlot weer af.

Hetzelfde witte plastic komen we ook aan de achterkant tegen. Een horizontale lijn aan de bovenkant markeert het deel waar de camera en de flitser zitten. Hiermee probeert Huawei een eigen stempel op het design neer te zetten en dat lijkt te lukken. Bijkomend voordeel is dat de antenne aan de bovenkant van het toestel in beide richtingen meer vrijheid krijgt om te zenden. In theorie zou dit dus een beter bereik moeten opleveren.

Aan de onderkant vinden we twee ruimtes voor speakers. Wel stereo als je hem overeind houdt, maar niet als je films kijkt of games speelt. Dat laatste is natuurlijk een beetje jammer, maar Huawei compenseert dit met een prima DSP en echte klankkamers voor de speakers. Dit laatste maakt dat het geluid niet super hard gaat, maar naar verhouding wel erg vol klinkt. Ook hier gaat het weer om persoonlijke voorkeur, maar mij bevalt het wel.

De Emotion UI 3.1 launcher die Huawei over Android 5.0 is ook donker. Hoewel je thema’s kunt wisselen, zijn ze allen vrij donker. Dit draagt waarschijnlijk bij aan dat het display in de buitenlucht (op maximale sterkte) wat zwakjes lijkt te presteren. Door zelf een lichte achtergrond in te stellen wordt het al een stuk beter.

Emotion UI 3.1 lijkt vooral gemaakt te zijn om Apple gebruikers naar Android te trekken. Net als bij iOS is er geen app drawer, maar je kunt wel widgets tussen de apps plaatsen. Ook kun je de belangrijkste opties in een menu van onder naar boven swypen. Voor de verstokte Android gebruiker kan het interessanter zijn een andere launcher op het toestel te installeren.

Een leuke toevoeging is de app firewall van Huawei. Hierin kun je aangeven welke apps op de achtergrond mogen draaien en of ze op de achtergrond gebruik mogen maken van internet. Hier kun je veel stroom en datakosten besparen. Een mooie functie.

Wat ook leuk is, is bediening met de knokkels om snelle screenshots te maken. Ook kun je ‘slechts’ bepaalde delen van het scherm selecteren om een screenshot te maken. Een handige functie, zeker onder Android 5.0.

De P8 bevat weinig nutteloze apps. Alleen de anti-virus software valt op. De gratis versie scant wel, maar wordt niet bijgewerkt. Daar moet je voor betalen. Zonder bij te werken verliest deze natuurlijk al snel haar waarde.

Het IPS display in de Huawei P8 meet 5,2 inch en draait op een Full HD resolutie. Geen Quad-HD dus, maar daar kan ik niet mee zitten. Full HD is op 5,2 inch echt prima en vraagt heel wat minder rekenkracht en accuverbruik. Met name dat laatste is een sterk argument om genoegen te nemen met Full HD.

Onder de motorkap ligt de 64-bit Kirin 930 chipset. 8 cores in BIG.little opstelling houden het toestel draaiende. Huawei heeft gekozen voor 4 cores op 1.5GHz en 4 op 2.0GHz. Deze opstelling zorgt voor een laag energieverbruik tegen prima prestaties. 3GB aan werkgeheugen zorgt voor een vlotte wisseling tussen zwaardere apps. Natuurlijk hebben we de benchmarks voor je. Hierin zien we AnTuTu de Huawei P8 keurig tussen de Galaxy S5 en de Galaxy Note 4 plaatsen. Gezien het prijssegment waarin de P8 zit een prima prestatie. Bovendien draait de Mali T624MP GPU. Niet top of the bill, maar ook deze zet prima prestaties neer.

Ik heb ook wat voorbeeldfoto’s geschoten. Allen nog bij prima licht, al zijn de foto’s in Londen uit een rijdende bus met smerige ramen geschoten. De echte meerwaarde van de RGBW beeldsensor is hierdoor nog niet duidelijk zichtbaar, maar daar kom ik in de review zeker op terug.

Conclusie

In een preview geven we nog geen punten, maar scoren doet de P8 wel. Niet op het display, maar wel op geluid en de diverse handige features die Huawei zelf aan Android heeft toegevoegd. Over enkele weken geven wij ons eindoordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.