Microsoft heeft over heel de wereld Xbox gebruikers die onderdeel uitmaken van het preview programma. In elf landen heeft Microsoft deze leden voorzien van de nieuwe Fee-to-air TV tuner, zo ook in Nederland.

Deze eerste uitrol is vooral bedoelt om er achter te komen in hoeverre deze nieuwe tuner echt goed werkt in de verschillende landen. De tuner maakt gebruik van de DVB-T signalen die in de lucht zitten. In de ons omringende landen is DVB-T enorm populair. Met name Groot Brittannië en Duitsland kennen een enorm aanbod.

Hier in Nederland kennen we DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) vooral van Digitenne van KPN. De KPN is verplicht om de publieke zenders (exclusief themakanalen) gratis beschikbaar te stellen. Deze kun je met de ontvanger van de Xbox dan ook ontvangen. De andere kanalen (inclusief de NPO themakanalen) zijn niet beschikbaar. Gebruikers in de grensstreken zullen een breder zenderpakket kunnen ontvangen, maar daar moet je dan net wel op zitten te wachten.

Hoewel deze kanalen nog niet in HD kwaliteit zijn, kun je ze wel in SD kwaliteit bekijken. Via het digitale signaal is de Xbox in staat om opnamen te maken door de zender op pauze te zetten, maar ook om de OnGuide TV gids op het aanbod af te stemmen en om de kanalen naar de Xbox One SmartGlass apps te sturen.

In Nederland, maar ook in de rest van de EU, is de toekomst van DVB-T onzeker. In Nederland heeft KPN nog een licentie om tot 2017 uit te blijven zenden. Vanaf 2030 wil de EU de 800MHz band van DVB-T en mogelijk ook de 700MHz band geschikt maken voor gebruik door 4G/5G netwerken. De overstap naar de DVB-T2 standaard moet de redding zijn omdat deze met MPEG-4 encodering veel meer kanalen op minder bandbreedte kwijt kan.

In België is men al voorzichtig met DVB-T2 aan het experimenteren geweest. Telenet runde daar dat netwerk, maar er blijkt een gebrek aan belangstelling binnen de klantenkring. Tegen 2030 zou het dus weleens gedaan kunnen zijn met DVB-T in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.