Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Microsoft Wireless Display Adapter met 3 sterren.

The Good
  • Werkt extreem goed met Microsoft apparaten
  • Werkt ook als Miracast ontvanger voor Androids
The Bad
  • Niet geschikt voor het afspelen van films
  • Geen ondersteuning voor HDCP
  • Relatief duur


De wereld van de HDMI sticks kende tot voor kort drie kampen. De Android sticks die met zwakke hardware en weinig aansluitingen een mediaplayer aanboden, de EzCast sticks van diverse merken die je van alles naar jouw TV laten streamen en de Chromecast van Google. Microsoft gaat met de Wireless Display Adapter de strijd met al deze sticks aan en vraagt daar meteen de hoofdprijs voor. Maar is de Wireless Display Adapter dat waard?

Unboxing

In het doosje vinden we de Wireless Display Adapter, een HDMI verlengkabeltje en een korte handleiding. De micro-USB kabel voor de voeding zit er al aan vast.

Design

Van alle sticks die ik tot nu toe in handen heb gehad ziet deze van Microsoft er het beste uit. Gewoon door haar simpele rechthoekige vorm. De HDMI plug is afgedekt met een net dopje dat je eigenlijk niet meer zal gebruiken.

Microsoft Wireless Display Adapter

Installatie

De installatie van de Wireless Display Adapter verloopt vrijwel vlekkeloos. Windows apparaten kunnen een app downloaden om de stick helemaal in te stellen. Na instellen kunnen alle apparaten die beschikken over Miracast ondersteuning met de stick worden verbonden. Dus ook vele Androids.

Gebruik

De installatie en ook het gebruik passen helemaal binnen het gebruik van het Windows besturingssysteem. De Wireless Display Adapter is keurig als draadloze projector aan te spreken en de Wireless Display Adapter app is keurig geschikt gemaakt voor touchscreens.

Om presentaties en websites weer te geven is de Wireless Display Adapter prima. Zowel bij gebruik van een Windows computer als een Windows Phone smartphone. Het streamen van video’s is heel wat minder interessant. Dit omdat de Wireless Display Adapter letterlijk een kopie weergeeft van wat jij op jouw apparaat ziet. Het accugebruik op jouw apparaat blijft dus en de draadloze verbinding (WiFi Direct) heeft moeite om Full HD op 30 frames per seconde weer te geven. Dit terwijl je de Chromecast opdracht kunt geven om zelf het renderen van bijvoorbeeld Netflix op zich te nemen. Oké, de Chromecast kan niet live jouw display spiegelen, maar dat kunnen de EzCast sticks wel gewoon evenals Cromecast-achtige opdrachten verwerken als DLNA of AirPlay speler.

Android ondersteuning

Doordat Microsoft zich aan de Miracast standaard heeft gehouden is de Wireless Display Adapter ook door non-Windows (en non-iOS) apparaten aan te spreken. Mits deze zichzelf ook aan de standaard houden. Vooral de goedkopere Chinese telefoontjes pakken dit echt prima op. De smartphones van Samsung hebben hier wat moeite mee omdat ze zich niet helemaal aan de standaard conformeren. Dit ligt niet aan Microsoft, maar Samsung die Miracast onder de naam AllShare Cast verkoopt en hiervoor letterlijk kleine aanpassingen heeft gemaakt. Ook Sony weigert de Microsoft Wireless Display Adapter en wel om iets heel essentieels. Microsoft heeft geen ondersteuning voor HDCP ingebouwd. HDCP is een protocol binnen de HDMI standaard die beelden moet beveiligen tegen het maken van kopieën. Klein, maar essentieel genoeg voor Xperia toestellen om deze adapter te weigeren.

Conclusie

De Microsoft Wireless Display Adapter lijkt in eerste instantie vooral bedoelt voor Microsoft producten, maar de ondersteuning voor Miracast maakt het gebruik onder Android ook mogelijk. Behalve als jouw smartphone vereist dat er ondersteuning is voor HDCP. Voor het streamen van films moet ik deze stick echt afraden. Daar zijn niet alleen slimmere sticks voor (die ook nog eens goedkoper zijn), maar de verbinding is er niet naar. Voor zakelijk gebruik is de Microsoft Wireless Display Adapter wel prima.

Beschikbaarheid

De Microsoft Wireless Display Adapter is onder anderen te koop bij Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.