Review: Leitz Icon (Labelprinter)

Labelprinters zijn doorgaan alles behalve spannend en wanneer je iemand vraagt een merk te noemen zijn het de merken Dymo en Brother die ter sprake komen. Met de Icon hoopt Leitz deze markt te veroveren en qua hardware geef ik Leitz een hele goede kans, maar de software laat nog te wensen over.

Unboxing

Leitz levert de Icon labelprinter compleet met een USB kabel (voor als je de WiFi functies niet gebruikt), een netstroom adapter en een rol van tien meter papieren labels met een breedte van 88mm. Wanneer je de Leitz Icon uit de doos haalt kun je binnen tien minuten jouw eerste labels printen.

Design

In het design heeft Leitz zich duidelijk laten inspireren door Apple. Het plastic en de ronde vormen doen mij sterk denken aan de witte MacBook die Apple jarenlang heeft verkocht. Die enkele knop die de Leitz Icon nodig heeft is duidelijk aanwezig en de status LED’s zijn mooi verlicht. Alleen in het donker zien we bij die LED’s wat lichtlekkage, maar dan zitten we wel heel erg naar de details te kijken. De kans dat je hem vooral in het donker gebruikt is waarschijnlijk niet heel groot.

Ook het design van de etiketrollen is interessant. De etiketten zitten in een behuizing van hetzelfde gerecyclede karton dat we kennen van eierdozen. De rest bestaat uit een plastic sleuf die de etiketten naar buiten voert. Deze kan omlaag worden geklapt om minder ruimte in te nemen. Ideaal als je een lade vol etiketrollen verzamelt.

Windows app

Helaas heb ik geen Mac tot mijn beschikking, dus ik praat je bij over de app voor Windows. De Leitz Icon app is gewoon gemaakt voor de desktopomgeving van Windows. De installatie verloopt vrij soepel. De app vraagt keurig welke taal ik voor de installatie wens en stelt daarna die taal in. Helaas beseft de app zich niet dat ik me in Nederland bevindt en dat we gebruik maken van het metrisch stelsel. De eerste stap in het programma is om dit soort dingen in te stellen. Dit terwijl zelfs Windows tijdens de installatie dit soort basisgegevens van de computer kan aanleveren. Dat kan slimmer, maar dit is geen bijzonder probleem. Er zijn meer softwaremakers die dit soort dingen over het hoofd zien.

Leitz-Icon-Windows

De app zelf is lekker overzichtelijk en er is vanaf de start al ondersteuning voor Dropbox. Zo kun je de sjablonen die je maakt gemakkelijk delen met meerdere computers. Dropbox ondersteuning voor het adresboek lijkt helaas te ontbreken waardoor synchronisatie van adressen niet tot de mogelijkheden behoort. Wel kun je handmatig het adresboek exporteren. Ook is het mogelijk om een Dymo adresboek onder Windows te importeren. Dit is iets waar Leitz nog naar kijkt.

Het is mogelijk om in de etiket sjablonen aan te geven welke tekst vervangen moet worden voor een adres uit het adresboek. Helaas (ondanks het aanpassen van de defaults) gebruikt de Leitz Icon software hierbij wel een eigen voorkeuze voor het lettertype waardoor dit wat slordig overkomt. Interessant genoeg is dit wel echt een probleem van de Windows versie van de Leitz Icon software.

iOS App

Voor iOS hebben we de iPad uitvoering van de Leitz app gekozen. Wanneer de app opent voelt het meteen aan alsof Leitz de software echt met de iPad in gedachte heeft ontwikkeld. Van alle platformen is deze veruit het best uitgewerkt. Ook hier weer dropbox integratie en het invoeren van adressen in de sjablonen gaat in het lettertype dat ik inderdaad in het sjabloon heb opgegeven.

Ook hier is het synchroon houden van het adresboek een probleem. Wel krijg ik toegang tot alle adressen die op de iPad zijn opgeslagen (en gedeeld worden met de iPhone).

Android app

Leitz levert ook een Android app voor de Leitz Icon printer. Ook deze is stabiel, maar heeft weer een eigen adresboek en wel die van jouw Android smartphone of tablet. Dropbox integratie is hier nog afwezig waardoor je wat meer moeite moet doen om bij jouw sjablonen te komen. Ook is het vertikaal printen erg lastig, wat wel goed gaat bij de andere apps. Dit is duidelijk nog work-in-progress.

Screenshot_2015-02-14-10-58-14

API

Het is niet ongebruikelijk dat dit soort printers een open API hebben. Zo kun je ze aan allerlei andere programma’s koppelen. Denk aan kassasystemen, maar ook postsystemen. Het stelt externe ontwikkelaars toe om apps voor de printer te maken zonder moeilijk te doen. Helaas ontbreekt het op dit moment aan een API voor de Leitz Icon. In een interview met Leitz is wel duidelijk geworden dat dit allemaal dingen zijn die eraan zitten te komen. Leitz heeft als prioriteit om eerst de huidige software nog stabieler en gemakkelijker te maken. Daarna kijken ze naar hoe de functionaliteit verder verbeterd kan worden.

Etiketrollen

Ook de etiketrollen van de Leitz Icon zijn slim ontworpen. Ik heb het dan niet alleen over de inklapbare sleuf van e rollen, maar vooral ook de chip in de rollen. Deze laat de Leitz Icon printer exact weten welke rol geladen is en wat de theoretisch overgebleven lengte op de rol is. In tegenstelling tot bij de Dymo is het niet mogelijk om op de verkeerde rol te printen. Wel zijn het met name de 12mm plastic rollen die wat meer kastruimte innemen.

Leitz heeft een zeer breed assortiment van etiketrollen. Je kunt zowel kiezen uit papier als uit plastic als ondergrond voor jouw prints. In beide gevallen maakt de Icon gebruik van thermisch printen waardoor het niet nodig is om inkt te vervangen. Wel is het zo dat de smalle rollen niet altijd in één keer goed gepakt worden door de Icon.

Doorlopende labels

Onze test met de Leitz Icon is vooral met de doorlopende labels. Deze worden gemaakt in twee hoofdcategorieën. Labels van papier (doorgaans 22M) en labels van plastic (doorgaans 10M). Het handige van deze labels is dat de Leitz Icon ze zelfstandig op maat zal snijden. Uit één meter rol kun je dus 100 etiketten van 1CM hoog snijden, 50 etiketten van 2CM hoog, 33 etiketten van 3CM hoog etc.

Boven is papieren sticker, onder de plastic sticker. Plastic is iets minder 'wit'.

De breedte van deze etiketten loopt van 12mm tot 88mm. Leitz produceert de plastic tapes in de kleuren wit, geel en rood. Helaas ontbreekt het aan transparant plastic. Iets wat vooral hobbyisten zal aanspreken omdat je zo teksten kunt printen die niet teveel opvallen op hun ondergrond. De papieren tapes zijn er alleen in de kleur wit.

Leitz-Icon-IMG_0467
Dit zijn de 12mm plastic rolletjes

 

Gestanste labels

Wil je toch liever labels met mooie, afgeronde hoeken? Dan kan ook. Net als Dymo verkoopt Leitz etiketrollen met voorgestanste vormen. Hiermee krijg je net even iets mooiere verzendetiketten. Daarnaast is het ook wat makkelijker om bijvoorbeeld DHL etiketten te printen.

Kartonnen labels

Ik heb ze niet bij de doorlopende labels genoemd, maar ook de kartonnen labels zitten op een doorlopende rol in maten van 57mm tot 101mm breed. In tegenstelling tot de bovengenoemde rollen zijn deze niet plakkend. Dat zou ook niet veel nut hebben. Deze rollen zijn ideaal om voor evenementen snel badges te printen, maar ook om bijvoorbeeld kaartjes te drukken voor bij een buffet. Het hangt maar net van jouw creativiteit af.

Leitz-Icon-IMG_0468

Printkwaliteit

Ik noemde het al even; de Leitz Icon is zoals vele labelprinters een thermische printer. Je kunt dus enkel in één kleur printen en dat is zwart. Het grote voordeel is dat al jouw prints duidelijk zijn en dat je nooit inkt voor de Leitz Icon hoeft te kopen. Wel kunnen dit soort printers vervuilen. Gelukkig levert Leitz zelf al een reinigingssetje mee. De prints die we tot nu toe voor deze test hebben gedaan (en dat zijn er al aardig wat) zijn mooi duidelijk.

Conclusie

Dé manier om naam te maken op de markt van de labelprinters is door gewoon een hele mooie, handige labelprinter neer te zetten. Op de hardware van Leitz valt helemaal niets op te merken. Alles is duidelijk en ziet er prachtig uit. Ook het vervangen van de rollen verloopt relatief soepel. Het grootste nadeel is dat de iPad app de enige app is die echt ‘af’ lijkt te zijn. Leitz komt de komende tijd met updates en wij houden het allemaal in de gaten. De kans is dan ook groot dat de score op deze review nog omhoog gaat.

Beschikbaarheid

De Leitz Icon ligt in de (web)winkels voor tussen de €120 en €150. De etiketrollen kosten tussen de €11 en €30. Check de Leitz Icon bij Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Prachtig design
 • Handig in gebruik
 • Snel aan te sluiten
 • Mooie, complete levering
 • Goede printkwaliteit

THE BAD

 • Niet bruikbaar met externe apps
 • Geen synchronisatie van adressen
 • Geen dropbox onder Android

2 reacties

 1. Kan je, en zo ja hoe, barcodes printen?
  Worden deze dan met de software gemaakt? Laat even horen a.u.b. en groet, CB

 2. Niemand zal deze reactie nog lezen vermoed ik, maar toch even melding maken van mijn frustratie met deze labelprinter. Naast de hierboven omschreven problemen met de software (die zeker vanaf een smartphone tot onwerkbare situaties leiden) is er ook een probleem met de printer zelf. Het zeer fragiele deksel heeft een eveneens fragiele beveiliging, waardoor de printer niet meer functioneert nadat één van de scharnieren brak. Uitschakelen van de beveiliging gaf even respijt, maar nu herkent de printer de papieren rollen niet. Dus werkt t ding überhaupt niet……
  Los daarvan wilde ik vooral de vinyl rol gebruiken, maar die is niet via bv Office Centre verkrijgbaar. Al met al een grote miskoop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.