Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Fellowes Saturn 3i (Lamineermachine)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer snel op temperatuur
  • Duidelijke bediening
  • Lamineert heel netjes
  • Voor 80-125 micron hoezen
  • Ook koud lamineren

THE BAD

  • Opberggemak kan beter

Even iets lamineren klinkt simpel, maar het is een bijzonder stukje techniek. Papier wordt tussen twee lagen plastic gelegd en dan moet dit plastic op de juiste temperatuur zo gesmolten worden dat het niet blijft plakken en dat het eindresultaat gewoon mooi glanst. De Saturn 3i is het nieuwste van het nieuwste en komt uit de fabrieken van Fellowes. Wij bekijken deze lamineermachine.

Unboxing

Natuurlijk hebben we een unboxing voor je en man, wat is dit filmpje lang! Niet alleen omdat we de unboxing laten zien, maar ook hoe snel de Saturn 3i op A3, A4 en A5 kan lamineren.

In het filmpje zie je dat Fellowes ook een startpakket met lamineerhoezen toevoegt. Hiermee kun je een start maken en ervaren hoe de originele mapjes door de machine draaien. Er zijn immers ook een hoop alternatieve aanbieders en we weten uit ervaring dat de kwaliteit verschilt.

Design

De Saturn 3i is gemaakt voor het lamineren van A3 papier. Dit gaat via de kortste kant van het papier, dus de machine heeft een sleuf van ruim 30 centimeter. Nu hoor ik je denken, is A4 lamineren niet veel sneller als ik deze ook overdwars invoer? Ja, maar niet beter. De lamineerhoezen hebben namelijk één kant waar ze al aan elkaar vast zitten en die kant moet er het eerst in om een resultaat zonder bubbels en vouwen op te leveren. Aangezien het gros van de lamineermachines enkel A4 slikt (dus kleiner is) zijn er geen lamineerhoezen die het toelaten om A4 overdwars in de machine te laten lopen.

IMG_0603

Aan de achterkant van de Saturn 3i heeft Fellowes een klein opvangrekje gemaakt dat te klein is voor alles groter dan A5. Nouja, dat was het idee dat ik had. Het blijkt dat wanneer het papier hier overheen rolt, de buiging naar achter helpt om een beter, plat eindresultaat te verkrijgen. Daar is het immers om te doen.

Bediening

Verder ziet de Saturn 3i er goed verzorgd uit. De paar knoppen die nodig zijn, zijn groot en verlicht. Piepsignalen geven je een waarschuwing wanneer de juiste temperatuur voor het lamineren is bereikt. Fellowes laat hier echt zien dat het al jaren ervaring heeft met het bouwen van dit soort machines.

De getallen 80, 100 en 125 verwijzen naar de dikte van de lamineerhoezen. De dikte wordt gemeten in micron en de dikte bepaalt vooral de temperatuur die de machine moet hebben om succesvol te lamineren. De maximale dikte van lamineerhoezen is dus ook 125 micron.

IMG_0601

De laatste knop op de Saturn 3i verwijst naar de mogelijkheid om koud te lamineren. Met andere woorden, puur op basis van de druk die de rollers uitoefenen. Dit is vooral belangrijk bij documenten die thermisch geprint zijn. Denk niet alleen aan kassabonnetjes, maar bijvoorbeeld ook foto’s van een echo apparaat.

Snelheid

Bij lamineren is snelheid minder belangrijk dan het eindresultaat. De lamineerhoezen hebben namelijk hun tijd nodig om te smelten en te harden. Qua snelheid heb ik echter niets bijzoners op te merken aan de Fellowes Saturn 3i. Het proces loopt gewoon lekker door.

Wat wel belangrijk is, is de opwarmtijd. De Saturn 3i is klaar in 30 tot 60 seconden. Om overbodig stroomverbruik te voorkomen zal hij zichzelf in standby zetten als je vergeet om de Saturn 3i uit te zetten. Handig!

Opruimen

Het enige verbeterpunt zou het opruimgemak zijn. Wanneer je geen ruimte hebt om de machine een vaste plaats te geven, is de kans groot dat je ermee aan het slepen gaat. Er zijn Saturn modellen geweest met haken achterop waar je het stroomsnoer omheen kon winden. De Saturn 3i heeft deze helaas niet. Ook het rekje achterop de machine is wel los te nemen, maar niet in de machine op te bergen. Hier ligt wat mij betreft de kans op perfectie.

Conclusie

Ik werk veel met kinderen en met name bij proefjes komt nogal eens wat water kijken. Voorheen hield ik er rekening mee dat ik instructies voor kinderen aan het einde van een les weg kon gooien. De Saturn 3i zorgt echter voor perfect gelamineerde documenten en is vlot in gebruik. Ook belangrijke foto’s zijn prachtig te lamineren in de 10×15 hoesjes van Fellowes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.