Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Dit is USB Type-C

Hij was al een tijdje in ontwikkeling, maar door de nieuwste Apple Macbook en de nieuwste Google Chromebook staat hij ineens op de kaart. De USB Type-C connector. Een nieuwe connector die al snel ook in nieuwe smartphones en tablets te vinden zal zijn.

Net nu de hele mobiele wereld (behalve Apple) over is op de micro-USB standaard, is er een nieuwe plug aan de horizon verschenen. De USb Type-C. Deze nieuwe plug gaat een hoop veranderen voor de manier waarmee we met het aloude USB omgaan.

271px-Types-usb_th1.svg
Via Wikipedia.org

De meest opvallende verandering is dat je deze plug voortaan ondersteboven mag aansluiten. Net als Apple’s Lightning kabeltje maakt het allemaal geen donder meer uit. Het zal gewoon werken. Bovendien is de gespiegelde vorm van deze plug veel mooier in de behuizing van apparaten weg te werken.

De USB Type-C kabel is bovendien onderdeel van de USB 3.1 standaard. Deze nieuwe standaard maakt het mogelijk om 100 Watt/20 Volt door een kabel te sturen. Jouw smartphones en tablets kunnen dus sneller 4K filmpjes op en neer sturen en worden ook nog eens sneller opgeladen. Bovendien is het bij apparaten als de Apple Macbook zo dat je de notebook via een powerbank op de USB Type-C aansluiting kunt opladen. Handig!

Hoewel de Type-C plug fysiek afwijkt, is deze nog wel backward compatible met de USB Type A en USB Type B standaarden. Verloopkabeltjes voor jouw printers en andere USB accessoires zullen dus volop beschikbaar komen. De eerste native USB Type-C gadgets druppelen ook langzaam binnen.

USB-Type-C

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.