Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Philips DVT 6500 audio recorder

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • licht gewicht en klein
  • automatische instellingen
  • prima microfoons
  • perfect voor spraak
  • prima voor audio
  • goede accu
  • gebruiksgemak

THE BAD

  • ontbreken DSLR bevestiging
  • ontbreken windkap

De smartphone maakt het de fabrikanten van kleine foto/film camera’s en audio recorders steeds lastiger. Je kan immers zoveel met de smartphone. Ook wij lieten een laag stof groeien over de audio recorders in onze redactie la. Totdat we de Philips Digital Voice Tracer 6500 ontvingen ter test. Tijd om de recorders af te stoffen en de Philips te testen.

PHDVT6500_philips_digital_voice_tracker_6500Bij het afstoffen van de Zoom H2n en Olympus LS10 werd het weer duidelijk waarom ze in de la verdwenen waren. De iPhone is met een goede app gewoon veel gemakkelijker te bedienen. De opname kwaliteit is verbluffend goed. Er kleeft echter wel een groot nadeel aan. De accu van de smartphone gaat snel leeg, als je hele dagen op een beurs interviews loopt op te nemen of op een festival veel audio opnames maakt. Een goede recorder moet dus niet alleen beter opnemen dan een smartphone, maar ook gemakkelijker te bedienen te zijn en vooral lekker lang op een acculading meegaan. De Zoom H2n was relatief vaak snel leeg en het menu niet echt handig. Om eerlijk te zijn waren we verliefd geworden op de vormgeving van de H2n en deels het geluid. Maar in de praktijk verdween hij in de la. Naast de Olympus LS10. Deze Olympus audio recorder is perfect voor audio opnamen waarbij je voldoende tijd hebt om de juiste instellingen te selecteren. Die tijd hebben we in de praktijk nooit en dus ging ook de LS10 in de verzamellade.

De Philips DVT 6500 is het topmodel van Philips in de lijn stem opname recorders. De recorder werkt feilloos samen met spraakherkenningssoftware ‘Dragon’ voor Windows. Een perfect hulpmiddel voor wie lange teksten wil dicteren en later door een assistent laat uitwerken. Artsen, juristen en wetenschappers zijn de doelgroep. In dit segment is Philips één van de marktleiders en behoeft geen introductie. Voor journalisten is de 6500 prettig in gebruik door het geringe gewicht, de ingebouwde uitklapbare standaard en de automatische instellingen en zoom microfoon. Dankzij deze techniek zijn gesprekken tot op grotere afstand prima op te nemen. De automatische instellingen zorgen echt dat je minder zorgen hoeft te maken over de bruikbaarheid van de opname. Het display toont fraaie VU meters die een beetje (jaren tachtig) retro aandoen. Niet onbelangrijk is de intuïtieve bediening van de recorder. Zonder handleiding te raadplegen is het apparaat te bedienen. Het blijft jammer dat er geen Nederlandstalige interface in het apparaat zit.

philips_dvt_6500-1Voor audio opnames van muziek is het van belang de juiste instelling te kiezen. De eerste opnames klonken niet fantastisch, maar bleken op hele lage kwaliteit opgenomen. Deze instelling is specifiek om bijvoorbeeld een paar dagen college’s op te nemen. Met twee functie toetsen is de kwaliteit en gevoeligheid van de microfoon in te stellen. Met een paar klikjes staat de recorder dus optimaal ingesteld voor het beste resultaat voor een audio opname. Even switchen naar andere instellingen voor interviews is mogelijk zonder in de menu’s te moeten. Enkel wanneer we de opnames in een andere map willen bewaren is het menu noodzakelijk. Al met al ben je eerder met de 6500 aan het opnemen dan met een smartphone en een app. Daarbij heb je ook nog eens het voordeel dat je geen rekening hoeft te houden met vliegstand etc. Je wilt immers niet gebeld worden tijdens een opname. In de praktijk blijkt de DVT 6500 een prima gereedschap voor interviews en presentaties vast te leggen. Ook een huiskamer optreden of popconcert is met prima geluidskwaliteit op te nemen. Wij hebben in alle situaties gebruik gemaakt van de automatische instellingen. Wie echt hi-res audio opnames wilt maken zal in de instellingen willen duiken, maar waarschijnlijk ook een meer professionele audio recorder gebruiken. Het verschil met een iPhone6 opname is echter zo groot dat ook voor kleine audio opnames de 6500 een prima audio recorder is.

philips_dvt_6500-2De recorder heeft een microfoon- en hoofdtelefoon ingang. Ook is de recorder met een infrarood afstandsbediening te bedienen. De accu laadt snel via micro USB op en gaat erg lang mee. Tot voor kort waren wij voorstander van losse AAA batterijen die overal te koop zijn. Tegenwoordig vind je echter sneller op lokatie een micro USB lader dan een voorraad batterijen. Een powerbank biedt dan natuurlijk ook uitkomst bij noodgevallen. De ingebouwde speaker is prima om snel een opname terug te luisteren, maar ongeschikt om de kwaliteit te beoordelen. Daarvoor kan je beter een hoofdtelefoon of oortjes aansluiten.

De Philips DVT 6500 is prima gereedschap voor journalisten, bloggers en iedereen die gemakkelijk audio opnames wil maken. Er is echter één doelgroep die Philips is vergeten; de filmers. Wie filmt weet wat de kracht van lokaal geluid in een montage kan betekenen. Om dan even snel een goede audioname te kunnen maken is de DVT 6500 prima geschikt. Er ontbreekt echter een statief schroefdraad of andere mogelijkheid om de DVT6500 op een statief of flitsschoen te monteren. Als Philips dit in het volgende ontwerp met een extra windkapje opneemt, zal de DVT6500 ook op heel veel DLSR en video camera’s verschijnen voor extra audio opnames.

Conclusie
De DVT6500 vindt zijn oorsprong in de dicteer recorders, maar is een perfect gereedschap voor iedereen die spraak en muziek serieus wilt vastleggen. De USB oplaadbare accu; het geringe gewicht; het gebruiksgemak en de automatische instellingen maken deze recorder een aanrader. Een accessoire om de DVT6500 op een statief of hotshoe te bevestigen ontbreekt helaas.

 

De DVT6500 is online te koop en kost ongeveer 185 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.