Kevin Krechting
Kevin Krechting

Review: HomeWizard Starter Kit

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • zeer eenvoudige installatie
  • werkt zoals beloofd
  • werkt met met producten van andere fabrikanten

THE BAD

  • stevige instapprijs, daarna valt het mee

Het klinkt nog zo nieuw, het Smart Home. Het Nederlandse HomeWizard is al 4 jaar actief op deze markt (we noemden het toen nog domotica) en heeft dan ook de nodige expertise weten op te bouwen. Onlangs ontvingen we van HomeWizard deze Starter Kit en een HeatLink. Die laatste accessoire is om HomeWizard ook als slimme thermostaat te gebruiken. Hoe dat werkt lees je in een latere review. Deze review richt zich puur op de Starter Kit.

Unboxing

In de verpakking van de Starter Kit zitten twee Schakelaars (HomeEasy HE877-HW) en een bijbehorende afstandsbediening (HomeEasy HE844A-HW). En dan natuurlijk niet te vergeten, het hart, de HomeWizard zelf. Het witte kastje dat het zenuwstelsel van je domotica is. Verder zit er nog een draadloze thermostaatsensor in die je verteld hoeveel graden het binnen is en hoe het gesteld is met de luchtvochtigheid. Het is goed mogelijk dat deze samenwerkt met de Heatlink om de temperatuur te bepalen. Maar daarover lees je meer in de volgende review!

Het systeem

Het HomeWizard systeem start bij de hub. Deze maakt draadloos verbinding met alle accessoires en natuurlijk via WiFi. HomeWizard is niet verlegen en werkt graag met andere merken samen. Zo vinden we in de doos al accessoires van HomeEasy en Smartwares die op 868mHz werken. Toch kan het systeem ook overweg met KlikAanKlikUit producten. Het gaat om de verpakkingen waarbij de productcode begint met de A. Deze werken op 433mHz, zoals de schakelaars. Het voordeel van 686mHz is de terugkoppeling naar HomeWizard. Bij 433mHz producten wordt het signaal wel verstuurd, maar weet de HomeWizard hub zelf niet of de actie ook echt is gelukt. Verder is het ook mogelijk om de Philips Hue verlichting aan HomeWizard te koppelen.

Eigenlijk is HomeWizard een allemansvriendje. Het systeem is erg tolerant naar andere merken toe en dat maakt het een geschikt systeem voor mensen die niet vast willen zitten aan een enkel merk. Voordeel is gewoon dat je heel wat te kiezen hebt. Dat is denk ik ook wel een reden waarom de starterspaketten een flinke aankoop zijn, HomeWizard moet natuurlijk ook wel wat geld verdienen, en dat doen ze met de hub zelf. Eenmaal aangeschaft dan ligt je weg grotendeels open! http://www.homewizard.nl/kb/article/181/compatible-producten/

HomeWizard installatie

Dan de installatie. Ik moet al meteen bekennen dat ik dit systeem kreeg en ik geen prof ben op dit gebied. Een goede graadmeter dus van de gemiddelde gebruiker, die wel weet wat dit systeem kan maar verder nog niet veel ervaring ermee heeft.

Afijn, de installatie kan op verschillende manieren. Via je telefoon en als dat niet werkt moet je de HomeWizard eerst configureren via de computer. Beide stappen worden prima uitgelegd in de bijbehorende handleidingen. Ik heb hem aangesloten via de PC en de stappen gevolgd die de handleiding en de wizard mij gaven. De te nemen stappen zijn, de meest recente driverupdates installeren, het registreren van je HomeWizard en een eigen account aan te maken om ook buitenshuis controle te houden over je domotica en dan het verbinding maken met je eigen Wifi. Daar doe je niet meer dan 5 minuten over.

Daarna hebben we meteen verbinding. De HomeWizard is klaar voor gebruik en er kunnen dus naar hartenlust apparaten worden aangesloten. De hele installatie (inclusief de accessoires) duurde voor mij 10 minuten.

Schakelaar (HomeEasy HE877-HW)

Ok, de HomeWizard heb ik dus draaiende gekregen. Dan natuurlijk de volgende stap.  Het aansluiten van diverse apparaten. Ik ben maar begonnen met de schakelaars. In de handleiding opgezocht hoe het werkte en de stappen gevolgd. In het kort komt het erop neer om de schakelaar in het stopcontact te stoppen, de linker knop van de schakelaar enkele seconden ingedrukt houden, en daarna meteen met de app zoeken naar de schakelaar. Ze verbinden automatisch op deze manier. Dit heb ik dus twee keer gedaan. 1 schakelaar voor mijn TV installatie en 1 voor mijn computer. Reden hiervoor is dat ze ook stroom vreten als alle gekoppelde apparaten op stand-by staan. Onder de TV staan diverse consoles, een versterker, NAS en het kastje voor digitale TV. Dat zijn al snel 7 apparaten die s ´nachts ongemerkt stroom blijven snoepen wanneer je de schakelaar niet omzet. Nu kan dat dus lekker met 1 tip op je smart Phone.

Toch kun je niet met zekerheid zien of je schakelaar uit of aan staat. Zoals eerder vernoemd draaien deze schakelaars op 433Mhz. Zet iemand de schakelaar uit met de afstandsbediening of handmatig dan kun je dat niet zien in je app. Ga dus niet uit van de weergave die je app je laat zien. En je leest het goed, je kunt ze ook handmatig aan- of uitschakelen. De rechterknop is daar namelijk voor bedoeld. Dus heb je geen telefoon of afstandsbediening bij de hand, geen probleem, een druk op de knop kan altijd. Een groot voordeel ten opzichte van de KlikAanKlikUit shchakelaars. Deze zijn niet handmatig te schakelen.

Verlichting is er ook prima mee te regelen. Dit werkt op dezelfde manier. Er zijn diverse thema´s en notificaties in te stellen maar dit behandel ik onder het kopje HomeWizard beleving.

Dan nog misschien wel een belangrijke vermelding. Het formaat. Er kunnen situaties zijn waar dit een probleem kan vormen. Ze zijn vrij groot, de afmetingen zijn ong.: 11cm lang, 6 cm breed en 3 cm dik. Denk daar aan wanneer je deze schakelaars achter een meubel gaat plaatsen. Maar ja, wat wil je, je kunt er tot 3600 Watt apparaten op aansluiten. Deze dingen kunnen dus wel wat spanning aan! Dat is zelfs meer dan sommige stopcontacten willen meemaken.

HomeWizard Starter Kit Home Easy IMG_0194

 

Afstandsbediening (HomeEasy HE844A-HW)

Jazeker, deze krijg je er ook bij. Wanneer je kids hebt of je telefoon even niet in de buurt dan is deze erg handig. Met een druk op de knop kun je diverse apparaten aan of uit zetten. Het verbinden van deze apparaten met de afstandsbediening is erg gemakkelijk. Wederom de linker knop van de schakelaar indrukken om vervolgens de linker knop van de afstandsbediening ingedrukt te houden onder welk nummer jij heb wilt hebben. Zo simpel is het.

Daarnaast is de schakelaar niet lelijk. De achterkant is mooi zwart en de voorkant mooi zilver. Je kunt 4 apparaten erop aansluiten en er zitten ook knoppen op om alles in één keer aan of uit te schakelen.

pimpicture

Smartwares Hygro / Thermometer

Een handig apparaat dat standaard in je beginnerspakket zit. En er zit meer achter dan je denkt. Om de thermometer aan te sluiten op je HomeWizard is het de bedoeling dat je de batterijen eruit haalt. Wanneer de thermometer merkt dat er weer stroom is wordt de zoekfunctie geactiveerd en dit is het moment om je app ook te laten zoeken naar de thermometer door een code uit te zenden. De standaard thermometer die je meekrijgt is de Smartwares variant die werkt op 868mHz. Dan raad je het al, deze communicatie werkt wel twee kanten op. Erg handig, en zelfs noodzakelijk, om goed op de hoogte te worden gehouden van de temperatuurswisselingen.

In de ap zelf zie op het startscherm meteen wat de temperatuur is en klik je erop, dan kom je meteen in een gedetailleerd scherm. Wat je ziet in de app is dat je de temperatuur in een grafiek ziet van een dag, week, maand en zelfs van een jaar. Dit geeft je een mooi inkijkje in je temperatuurschommelingen door de tijd heen.

Verder kun je aflezen wat de maximale en minimale temperatuur is van de dag evenals dus de luchtvochtigheid. Je kunt dit tot de minuut toe aflezen.

De HomeWizard App (Android)

We hebben het hier en daar al wel over de app gehad maar nog niet in zijn geheel genomen. De app start snel op en wanneer je dit voor het eerst doet vraagt hij natuurlijk om een login. Wat je dan ziet is het hoofdscherm. Bovenin 8 boxen met daarin info over het weer, de temperatuur binnen, hoeveel deuren er open staan enz. Klik je erop en heb je de apparaten ervoor dan brengt het je meteen naar een uitgebreid scherm over het onderwerp.

Daaronder zie je al je andere apparaten. In dit geval dus alleen de schakelaars. Wanneer je die uitrolt zie je de namen van je schakelaars en in welke stand ze staan. Met twee klikken kun je dus vanaf de start van de app een actie uitvoeren. Erg snel en handig, daar is over nagedacht. Weinig kleur te bekennen in de app terwijl de reclames, het logo en de doos juist erg van de kleur zijn.

Wanneer je je vinger naar rechts slide dan kom je in een menu terecht waar je van alles en nog wat kunt regelen.  Je kunt nieuwe apparaten toevoegen, naar de webshop gaan, en notificaties toevoegen/beheren en timers plaatsen. Over die laatste twee wil ik het nog kort over hebben.

Notificaties laten je weten wanneer bijvoorbeeld de temperatuur een bepaald niveau bereikt. Hier zou je de Heatlink (slimme thermostaat) op kunnen aansturen, maar ook bijvoorbeeld een airo die via een schakelaar aangezet kan worden.

Je kunt ook timers plaatsen in je systeem. Je kunt er voor kiezen om je schakelaars op bepaalde tijdstippen of bij zonsop- of ondergang uit of aan te gaan. Kan handig zijn om ze automatisch uit te laten gaan doordeweeks wanneer je standaard naar bed gaat, zo kun je ze nooit vergeten uit te zetten. Dit is maar een voorbeeldje voor de talloze mogelijkheden die timers, notificaties en acties bieden.

Conclusie

Als je eenmaal de aanschaf hebt gemaakt van €239,- dan staat er veel moois op je te wachten. De starterskit zelf is niet extreem dik gevuld met twee schakelaars en een thermometer maar zeker een goede start voor jouw smart home. Van daaruit kun je wel vlot verder bouwen en extra schakelaars , thermostaatkranen en andere onderdelen zijn naar verhouding niet eens zo heel duur. Bijkomend voordeel is dat ook ik, als leek op dit gebied, het pakket snel aan de praat kreeg.

De kit kan je al aardig wat besparen in de nachtelijke uurtjes als je ze gebruikt op je zware installaties, zoals ik dat heb gedaan. Het programmeren van de schakelaars en thermometer alleen al geeft de enorme potentie van een compleet systeem al aan. Maar natuurlijk staat het je ook vrij om ze te zetten op je verlichting.

De verschillende manieren van schakelen, telefoon, de afstandsbediening en handmatig maken het een peulenschil om altijd op elk moment te schakelen. Dit is de toekomst zeggen sommigen, en ik ben het met hen eens. De mogelijkheden worden alleen maar groter en HomeWizard is een veilige keus om veel apparaten van verschillende fabrikanten onder 1 systeem te brengen.

Beschikbaarheid

Check de HomeWizard Starter Kit bij Bol.com.

2 reacties

  1. Leuk systeem hoor maar de ontvangst is niet al te best bij bijvoorbeeld thermometers en Wanneer je support wilt heb je veel geduld nodig

  2. Support is zeer goed. Vrijwel direct antwoord. Bereik is inderdaad een probleem. Externe antennes zijn aan te bevelen voor de HW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.