Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Gigaset Elements (smart home systeem)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • nette vormgeving
  • Nederlandtalig
  • Complete starterkit
  • veelbelovend platform
  • gemakkelijke installatie

THE BAD

  • taalfoutjes
  • kalibratie proces
  • niet 100% inzetbaar voor beveiliging

Tijdens ons bezoek aan de CES beurs in Las Vegas was het overduidelijk: smart home producten zijn een hype op dit moment in de USA. Het is een kwestie van tijd voordat deze producten ook in Nederland uit de winkel puilen. Vlak voor ons vertrek naar Vegas ontvingen we een testset van Gigaset Elements. Beweging-, deur- en raamsensoren die de opmaat kunnen zijn voor beveiliging of slimmer maken van je huis. Hoe bevalt deze set en vooral hoe was de ervaring toen we niet thuis waren?

Gigaset-StarterkitDe set komt in een nette retail verpakking met duidelijke handleiding. Wij ontvingen een set uit de allereerste productie. In de handleiding en app zaten nog wat taalfoutjes. Die zijn er inmiddels grotendeels uitgehaald. De Safety Starter Kit bevat het basisstation, een deur sensor en bewegingssensor. Alle teksten op de doos en in de handleiding zijn Nederlandstalig. Enkel de producten hebben hun Engelse taalaanduiding behouden. Zo bevat de doos dus een Base, Door en Motion module. De installatie is duidelijk en door iedereen te verrichten. Zo sluit je eerst het basis station aan op je netwerk en ga je vervolgens één voor één de modules installeren. Bij het openen van het doosje van de deur sensor is het even schrikken. Het lijkt een kleine modelbouwdoos. Eigenlijk valt het wel mee. Gewoon de onderdelen in elkaar klikken, de batterij plaatsen en vervolgens de sensor monteren. Plakken en schroeven is met alle modules mogelijk. Als testers hebben we gekozen voor plakken. Tijdens de montage leek een kabeldoorvoer in het basisstation niet lekker te passen en leek een sticker van bewegingssensor niet helemaal passend. Een persoonlijke toelichting van de Gigaset productmanager maakte duidelijk dat we iets te snel waren geweest bij de montage. Het montage proces is dus niet lastig, maar vraagt wel even alle aandacht en goed de plaatjes bekijken.

Gigaset-elements-raamBij de plaatsing van de sensoren moet je deze kalibreren. Dit duurt ongeveer een kwartiertje per sensor. Trek er dus even de tijd voor uit. De deur sensor meet dan of een deur open of dicht gaat en de raamsensor idem voor ramen. De raamsensor kan zowel kiepen als draaien detecteren. De bewegingssensor is eigenlijk het minste werk. Plaatsen en hij werkt. Vervolgens werken alle sensoren samen in de app om te detecteren wat er in huis gebeurd. Je moet wel in de app aangeven of je thuis bent of niet. Wanneer je thuis sbent, krijg je netjes meldingen van geregistreerde bewegingen in de app. Geen alarmerende pushberichten. Geef je echter aan dat je van huis bent, dan is elke sensor registratie een alarm pushbericht dat er wellicht een indringer in huis is. In de app geef je aan of je thuis bent of niet en in welke mate je pushberichten wilt ontvangen. In onze situatie is het systeem een aardige aanvulling op het huis met Verisure bewaking en Dropcam camera’s. Wanneer het alarm niet aktief is en Gigaset Elements meet iets, dan kan je gelijk met de Dropcam kijken wat er is. We zijn benieuwd naar de camera’s waar Gigaset mee gaat komen. Natuurlijk doe je alles liever vanuit één systeem.

Gigaset-ElementsIMG_4364In de praktijk missen we nu de camera en een buitensensor. Met deze twee toepassingen heb je een compleet systeem. Wanneer er ook een IFTT kanaal is van Elemenst dan is het smart home feest helemaal compleet. Houdt er wel rekening mee dat IFTTT opdrachten een kwartier vertraging hebben. Elements is geen alternatief voor een volwaardig bewakingssysteem zoals Verisure, maar is zeker het meest complete en meest serieuze systeem wat nu beschikbaar is in een zee aal Chinese rommel en bouwmarkt producten. Van een dergelijk systeem verwacht je kwaliteit en betrouwbaarheid. Het Gigaset Elements systeem is bijna de ideale opstap. Er moeten nog wat kleine taalcorrecties plaatsvinden in de app en handleidingen en de app mag nog net iets sneller te bedienen zijn.

Conclusie
Gigaset Elements is een prima systeem om je veiliger te voelen over wat er in je huis gebeurd en zal met geplande uitbreidingen een goed platform zijn voor een smart home anno 2015. Het is geen alternatief voor een echt beveiligingssysteem noch direct geschikt voor toepassingen zoals mantelzorg. Gigaset heeft wel de eerste stap gezet die we heel serieus nemen en alle tekenen heeft van een goede investering in een potentieel krachtig platform.

Check de verschillende onderdelen van Gigaset Elements bij Bol.com.

Gigaset-ElementsIMG_4365Gigaset-ElementsIMG_4366

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.