Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Samsung kiest voor Tizen als nieuw Smart TV platform

Samsung lijkt afscheid te gaan nemen van haar huidige Smart TV platform. Een stap die LG en Philips vorig jaar al namen. LG introduceerde toen het door haar aangekochte WebOS op haar Smart TV’s terwijl Philips heel slim voor Android TV koos. Samsung kiest voor Tizen, het OS dat Samsung ontwikkelde voor smartphones, maar tot nu toe alleen op de Gear smartwatches te zien was.

Met LG en Philips die op een groter en slimmer platform inzetten, moet Samsung natuurlijk ook een sterke zet doen en de gespannen relatie tussen Samsung en Google is logischerwijs een sterk argument voor Samsung om niet met Android TV in zee te gaan. Samsung probeert dan ook meer en meer haar eigen ecosysteem van apparaten te ontwikkelen.

De mogelijkheden van Tizen zijn echter groot en door Tizen te baseren op Linux zal het voor ontwikkelaars niet echt veel moeite kosten om hun Android apps om te bouwen naar Samsung’s platform. Mits Samsung een marktaandeel weet te behalen dat interessant is voor ontwikkelaars (maar dat komt vast wel goed). Bovendien is het ook mogelijk om, net als bij WebOS van LG, HTML5 apps voor Tizen TV’s te bouwen.

Samsung heeft meteen een aantal interessante samenwerkingen aangekondigd. Zo zal het met Ubisoft het dansspel Just Dance Now naar de Tizen TV’s brengen en werkt het met Dreamworks aan de game Bingo HOME: Race to Earth, van de gelijknamige film. Daarnaast komt Samsung met de nodige eigen content diensten zoals Samsung Sports Live en Milk Video.

Beschikbaarheid

Tizen zal beschikbaar zijn op de 2015 Smart TV’s van Samsung. Modelnummers en andere specificaties zijn niet gecommuniceerd. Onbekend is of Tizen ook in het Evolution Kit programma komt. Dat zou betekenen dat modellen van de afgelopen jaren van Tizen voorzien kunnen worden. Voor ontwikkelaars en gebruikers zou dit een enorme plus zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.