Review: McAfee Total Protection 2015

Het is weer januari, dus tijd om eens wat aan die goede voornemens te doen. Een virusscanner installeren is dan altijd een mooie start van het jaar. Ditmaal testte ik McAfee Total Protection 2015. Een suite die je bescherming biedt voor drie computers.

Unboxing

Wij ontvingen de winkelverpakking van McAfeee Total Protection 2015. Deze bevat een codekaart met de licentiesleutel en informatie over waar je de software kunt downloaden. Daarnaast zit er reclame bij voor McAfee Mobile Security.

De PC installatie

De installatie van McAfee lijkt erg snel en simpel. Online log je in met jouw McAfee account (of maak je er één aan). Daarna voer je het serienummer in en krijg je jouw download.

Na het downloaden gaat McAfee eerst scannen of jouw PC al wel veilig is om te voorkomen dat een virus jouw McAfeee Total Protection 2015 onderschept en saboteert. Daarna moet je opnieuw inloggen en kun je aangeven welke onderdelen je allemaal gaat installeren (als je voor custom installatie kiest). Hieronder lees je wat alle onderdelen doen zodat je weet of je ze ook echt allemaal nodig hebt. Heb je de selectie gemaakt, verloopt de installatie automatisch.

McAfee Anti-Spam

De Anti-Spam module is een typische module die je misschien helemaal niet nodig hebt. Wanneer al jouw e-mail in de cloud is geregeld (bijvoorbeeld via Gmail of Live), dan zit daar al een spamfilter van die bedrijven in. Werk je nog met e-mail software als Outlook, dan kan dit wel handig zijn om te installeren.

McAfee Anti-Virus en Anti-Spyware

Dit is natuurlijk waar het voor McAfee allemaal begon. Deze suite controlleert alle (nieuwe_) bestanden op jouw computers.

McAfee File Lock

Heb je belangrijke bestanden van jouw werk of eigen bedrijf op jouw PC staan? Dan kun je met File Lock digitale kluizen aanmaken om data veilig achter een wachtwoord te plaatsen. Zo heb je minder zorgen bij data diefstal.

McAfee Online Backup

Deze cloud opslagdienst van McAfee laat je bestanden in de cloud back-uppen zodat je ze altijd terug kunt halen als je de originelen op de PC verliest. Let wel, de maximale ruimte is 2GB. Als je die ruimte niet nodig hebt of niet groot genoeg vind, hoef je deze optie niet mee te installeren.

McAfee Parental Controls

Als bezorgde ouder kun je met deze suite voorkomen dat jouw kroost dingen te zien krijgt waar ze nog iets te jong voor zijn. Ook kun je nagaan welke sites ze allemaal hebben bezocht.

McAfee Personal Firewall

De Personal Firewall controleert inkomend en uitgaand verkeer op de PC op verdachte activiteiten. Hoewel je ookv an Windows zelf een Firewall krijgt, is de beveiliging van firewalls al deze doorgaans een stuk beter geregeld. Het bouwen van een goede firewall behoort immers niet tot de kerntaken van Microsoft.

McAfeee QuickClean and Shredder

Wanneer je veel USB sticks uitwisselt, is de shredder van McAfee een ideale tool om jouw privé documenten permanent te verwijderen. De QuickClean helpt je om onnodige installatiebestanden e.d. te verwijderen. Dit houdt jouw systeem schoon.

McAfeee SiteAdvisor Live

De SiteAdvisor Live software is een browser plugin die toegang tot sites kan blokkeren als bekend is dat deze malware verspreiden. Het is vooral een preventieve tool. Je moet alleen wel accepteren dat het browsen iets langzamer gaat. Deze plugin zal vooral goed werk verrichten als je iemand bent die regelmatig op internet film downloads en vieze plaatjes zoekt.

McAfee Vulnerability Scanner

Het klinkt of dit een scanner is die naar zwakten in de beveiliging van jouw PC zoekt, maar het ligt iets genuanceerder. Wat deze Vulnerability Scanner is zoeken naar drivers en andere software die out of date is. Oude software is gevoeliger voor hackers. Daarnaast kunnen updates voor een stabieler systeem en voor minder energieverbruik zorgen. Dit onderdeel levert dus meerdere voordelen op. Beschik je al over een goede app die dit regelt, moet je jezelf natuurlijk afvragen welke van de twee je gaat gebruiken. Het is zonde om rekenkracht te verspillen aan twee apps die hetzelfde doen.

Dashboard

Alles wat belangrijk is aangaande de veiligheid van jouw computer zie je terug op het McAfee dashboard. Hier staat de planning van de volgende scan, de status van jouw abonnement, of de laatste virus bestanden binnen zijn gehaald etc. Daarnaast krijg je direct toegang tot functies als ouderlijk toezicht (parental controls), gegevensbeveiliging en andere hulpprogramma’s. We pikken er een paar keer uit.

McAfee-Total-Protection-2015-Dashboard

McAfee Online Backup

Voor haar online backup dienst maakt McAfee gebruik van de diensten van Mozy. Bij McAfee Total Protection 2015 krijg je drie Mozy licenties die je een jaar lang gratis 2GB aan opslagruimte bieden. Mozy zelf biedt pakketten aan vanaf 50GB voor $5,99 per maand. Kies je in het McAfee menu om een andere licentie te kopen, kun je alleen een Total Protection licentie voor 1 extra computer kopen a €15 per jaar. Dan krijg je een extra account van 2GB. Daarmee is McAfee Online Backup een mooi idee, maar qua mogelijkheden gewoon niet af. Jammer. Stop je de wizard door de wizard te verlaten, zal McAfee regelmatig een herinnering in je scherm gooien dat je de setup nog af moet maken. Irritant.

McAfee-Online-Backup-2015

Thuisnetwerkverdediging

Onder de noemer Thuisnetwerkverdediging komt McAfee met een overzicht van alle apparaten op jouw thuisnetwerk. Dit lijkt een beetje op de Genie functie van Netgear en het netwerk overzicht van LinkSys. Je kunt apparaten hier mooi als indringer noteren waardoor McAfee ze zal proberen te weren als ze contact met jouw PC zoeken.

McAfee-Thuisnetwerkverdediging

Helaas is het overzicht wel heel krap ingericht waardoor je niet in één keer alle apparaten kunt zien. Ook de automatische herkenning laat te wensen over. Vrijwel alle apparaten zijn onbekende apparaten waar Netgear en Linksys wel in staat zijn om een globaal overzicht te krijgen van het type apparaat. Denk aan het weergeven van smartphones omdat ze op Android draaien. Dat is ook niet altijd even nauwkeurig, maar geeft je wel een goede start.

McAfee QuickClean

QuickClean vraagt na installatie wel even een bezoekje om er voor te zorgen dat deze doet wat jij ervan verlangt. Je kunt namelijk schema’s maken waarop QuickClean oude en overbodige bestanden van jouw PC verwijderd. Handig, maar standaard verwijderd hij ook alle cookies in jouw browsers. Wil je dit niet, vink deze dan uit in het instellingen overzicht.

McAfee-QuickClean

Kwetsbaarheidsscanner

De kwetsbaarheidsscanner is, net als de QuickClean, in staat om op geplande momenten te scannen naar updates voor drivers en software. Je kunt daarbij zelf aangeven of er ook naar Windows updates gezocht moet worden. De rest regelt hij zelf.

Conclusie

Met McAfee Total Protection 2015 komt McAfee met een zeer uitgebreide suite van beveiligingsoplossingen voor de PC die overzichtelijk zijn in te stellen vanaf het McAfee dashboard. Hoewel er een paar losse eindjes zijn (zoals het online backup verhaal) zit het geheel goed in elkaar en vrtrouw ik McAfee zonder moeite mijn PC toe.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Veel verschillende beveiligingsopties
  • Duidelijk dashboard
  • Je hoeft niet alle onderdelen te installeren, alleen wat je echt gebruikt

THE BAD

  • Samenwerking met Mozy voor online back-ups werkt niet goed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.