Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Review Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830 met 5 sterren.

The Good
  • Voelt stevig aan
  • Ligt goed op de knieën
  • Fijne verlichting
  • Ingebouwde accu
  • Goed bereik
  • Werkt samen met Windows, Android, OS X en Smart TV's


Jarenlang hebben we vele mediaplayers en Smart TV’s gereviewd in combinatie met het Logitech K400r toetsenbord. Nu de markt voor Smart TV’s en mediaplayers groeit komt Logitech met een high-end opvolger die onze wildste dromen waarmaakt. Het K830 toetsenbord bevat namelijk een eigen accu en verlichtte toetsen voor in het donker. Maar is dit het ultieme toetsenbord voor de couchpotato?

Unboxing

Het Logitech K830 toetsenbord is een stukje duurder dan de oude, vertrouwde K400r. Dit zien we terug in de unboxing. Het toetsenbord zelf is met de grootste zorg in papier ingewikkeld en ook de documentatie en het kabelwerk is mooi compleet en netjes weggewerkt in de doos. Natuurlijk hebben we een filmpje voor je.

Design

Qua design is de K830 een enorme stap voorwaarts op de K400r. Was de K400r vooral speels van vormgeving, is de K830 een serieus. Het design van het toetsenbord zal naadloos aansluiten bij het ontwerp van de platte TV’s van dit moment. Het plastic is mooi mat, de knoppen zijn strak weggewerkt zonder tikcomfort te verliezen en het trackpad is lekker groot.

Om het toetsenbord zo dun te maken heeft Logitech gekozen om het toetsenbord van een eigen, interne accu te voorzien. Qua breedte is het toetsenbord met 36,6 CM breed genoeg om comfortabel op de knieën te rusten zonder dat je de beentjes krampachtig bij elkaar hoeft te houden.

Verlichting

Logitech ziet de kracht van dit keyboard vooral in de verlichting van de toetsen en dat is terecht. De markt voor draadloze multimedia toetsenborden is nog erg klein en modellen met verlichting zijn op één hand te tellen. Logitech heeft bovendien haar ervaring met toetsenbordverlichting goed tot uiting laten komen.

De verlichting van de toetsen gloeit namelijk mooi op wanneer je het toetsenbord aanzet en gloeit uit wanneer je het even niet gebruikt. Dit om de accu te sparen en om onnodige afleiding tijdens het kijken van een film te voorkomen. De lichtsterkte is bovendien instelbaar. Ben je een hardcore blindtikker, dan kun je de verlichting ook gewoon uit laten.

Unifying adapter

Het K830 keyboard is geen bluetooth model. Net als haar voorgangers maakt de K830 gebruik van Logitech’s eigen Unifying adapter. Een zeer kleine USB adapter waar je gelijktijdig zes verschillende unifying accessoires op kunt aansluiten. Hoewel het niet heel logisch zou zijn om een extra muis of toetsenbord hierop te configureren zie ik wel meerwaarde als Logitech met Unifying gamecontrollers voor Android zou komen.

Unifyin receiver in een Minix Neo X8-H

Bij het K400r toetsenbord heeft Logitech in het batterijcompartiment ook een opslagruimte voor de unifying adapter gemaakt. Handig wanneer je het hele zooitje inpakt om mee te nemen. Bij deze K830 hebben we helaas niet zo’n handig opruimplekje kunnen vinden. Wellicht omdat hier gewoon geen plaats voor zou zijn in het dunne ontwerp. Een groot gemis is het niet, maar het was wel fijn geweest.

Compatibility

We hebben de K830 met verschillende merken Android mediaplayers gebruikt. Het maakt niet uit of je een player van Minix of Ugoos pakt. Dit toetsenbord werkt wel. Ook op de NAS systemen van QNAP is het geen probleem om de mediaplayer software met de K830 te bedienen evenals Philips Smart TV’s uit 2014 en Philips Smart TV’s met Android. Verder is het toetsenbord getest onder Windows en OS X. Vinden we meer mogelijkheden, zullen we deze lijst bijwerken.

Conclusie

De K400r was al een enorm succes voor Logitech en met de K830 komt het bedrijf met een waardige aanvulling in het premium segment. Naast de luxe uitstraling geven de verlichte toetsen dit toetsenbord de vrijheid om ook in het donker gebruikt te worden. Daarmee is de K830 het ultieme toetsenbord voor in de woonkamer.

Check de Logitech K830 bij Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.