Dashcams en de wet in Nederland en de rest van de EU

Dashcams, we kennen ze uit Rusland. In Nederland worden ze steeds populairder en nu Mio de combinatie maakt tussen een navigatiesysteem en dashcam, is het gebruik ook nog een stuk gemakkelijker. Maar hoe zit het met de wet hier? En hoe is het bij onze buren? Voor iedereen die binnenkort met een dashcam het asfalt verkiest hebben we hier alvast de spelregels voor je.

Nederland

In Nederland is het toegestaan om met een Dashcam te rijden zolang je de privacy van andere weggebruikers respecteert. Zet dus even een balkje over het kenteken van die wegpiraat en/of blur het gezicht van die flitspalist langs de weg voor je het filmpje op Facebook knalt. Voor serieuze zaken mag je natuurlijk de onbewerkte beelden aan jouw verzekeraar of aan de politie doorsturen.

De buren

In Duitsland en België is het heel anders dan in Nederland. Je mag een dashcam gebruiken, maar er is geen duidelijke wetgeving. Bij bezwaren krijg je een lastige discussie. Wees dus wat terughoudend.

Andere landen

Hoe het er in andere landen aan toe gaat en een berg tips lees je in dit document met Wetten Dashcamgebruik in de EU.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.