Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo X6 met 4.5 sterren.

The Good
  • Prima mediaplayer voor het kijken van films en series
  • Eigen XBMC versie draait lekker stabiel
  • Uitzending gemist e.d. gewoon te installeren
  • Nieuwe afstandsbediening ligt lekker in de hand
The Bad
  • Niet geschikt voor 3D games


Onlangs maakte Minix een opmerkelijke stap. In plaats van steeds een betere mediaplayer te bouwen, lanceerde Minix na de Neo X8 ineens de Neo X6. Die naam was nog vrij en vandaag lees je waarom Minix deze stap heeft gezet.

Unboxing

De unboxing van de Minix Neo X6 is zoals verwacht. Minix levert alles mee behalve batterijen voor de afstandsbediening. Natuurlijk hebben we een filmpje voor je.

Design

Het design van de Neo X6 is gelijk aan dat van de Minix Neo Z64 die tijdens de IFA werd aangekondigd. Dit nieuwe topmodel lijkt echter nog ver van massaproductie verwijderd, maar de preview die we van de Neo X6 krijgen is zeer interessant.

Zo heeft Minix de voorkant van de unit flink aangepast. De blauwe LED is nu rechtstreeks zichtbaar in de behuizing. Voorheen zat deze achter het plastic waardoor deze statusled alleen goed zichtbaar was in niet al te goed verlichte ruimtes. Hierdoor was er soms wat verwarring over de vraag of de mediaplayer nou aan stond of niet. Minix heeft dut dus opgelost.

Ook de IR led is prominenter aanwezig in dit design, al wordt deze nog steeds alleen voor de bijgeleverde afstandsbediening gebruikt.

Aan de rechterkant vinden we nu twee USB 2.0 poorten, de power knop en een micro-SD slotje. Minix is met dit design dan ook duidelijk van de traditionele SD kaart afgestapt. In het kader van design een prima keuze, maar SD kaarten zijn doorgaans net even iets goedkoper.

Aan de achterkant heeft Minix traditioneel de HDMI, LAN, analoge audio en power aansluitingen zitten. Hiermee is de totale USB capaciteit wat minder dan bij de Neo X5, Neo X7 en Neo X8-H, maar het is maar de vraag of je hier echt last van gaat hebben.

Interface

De Minix Neo X6 is met Android KitKat uitgerust en een speciale launcher van Minix. Deze zorgt ervoor dat je gemakkelijk bij de belangrijkste apps kan komen. In principe werkt het allemaal prima met de Minix afstandsbediening, maar een airmouse blijft ons advies. De Minix Neo M1 is dan een mooie start, maar mooier nog is een model als de Neo A2 of Neo A2 Light.

Gebruikservaring

Zoals de Neo X6 naam doet vermoeden is deze Android Mediaplayer een stap terug. Niet zozeer in firmware, maar vooral in rekenkracht. Gebruik je deze Mediaplayer enkel voor het afspelen van films, series en het bekijken van websites en simpele apps, is er niets aan de hand. Dit bevestigen ook de benchmarks. Pas als je zware games op de Neo X6 gaat draaien (denk aan Riptide GP 2), merk je dat je qua hardware tekort schiet. Hoewel de X6 dapper haar best doet om mooie beelden neer te zetten is de framerate tijdens dit soort games gewoon te laag. Speel je games als Angry Birds, dan trekt de hardware dat trouwens wel.

Verder valt er weinig op te merken aan de Neo X6. Minix is één van de meest ervaren bouwers van dit soort mediaplayers en dat zien we onder anderen aan hun eigen versie van XBMC dat gewoon enorm stabiel draait. Ook levert Minix standaard de Netflix app mee. Het installeren van apps als NPO Gemist en RTL XL lijkt ook geen enkel probleem te zijn. Wil je dus niet veel meer dan gewoon een beetje films streamen, is de Neo X6 een ideale instapper.

Conclusie

Minix lijkt een flinke stap terug te zetten door de Neo X6 te lanceren, maar deze Android mediaplayer bevat alle software van de Neo X8, maar dan zonder de rekenkracht die de X8 bezit. Niet geschikt voor liefhebbers van 3D games, maar voor liefhebbers van films en series is dit een prima start.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.