Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo X8-H Plus met 5 sterren.

The Good
  • Mooie behuizing
  • Snellere prestaties
  • Standaard neo M1 Airmouse
  • 4K Playback
  • Hardware decoding voor H.265 HEVC


De Neo X8-H was de eerste Android Mediaplayer die duidelijk gericht was op het afspelen van 4K content. Onze grootste kritiek daarbij was dat, hoewel de 4K playback fantastisch werkte, er eigenlijk geen rekenkracht over was om snelle apps te draaien. De Neo X8-H Plus is daarop het antwoord.

Unboxing

Minix levert de Neo X8-H Plus in de inmiddels vertrouwde zwarte doos. De levering is compleet met Minix afstandsbediening, HDMI kabel, adapter, documentatie etc.

Design

Het design van de plus uitvoering is ongewijzigd ten opzichte van de Neo X8-H. Fijn zijn de grotere rubberen pootjes onder de Neo X8-H Plus. Deze geven meer grip waardoor een zware kabel de mediaplayer minder snel van tafel zal trekken.

Minix-Neo-X8-H-Onderkant

Aansluitingen

Ook qua aansluitingen komt de Neo X8-H overeen met haar voorganger. Aan de achterkant vinden we van links naar rechts een HDMI poort, een optische uitgang, twee USB 2.0 poorten een LAN aansluiting en de power aansluiting. Meteen rechts om de hoek zit de aansluiting voor de antenne.

Minix-Neo-X8-H-Zijkant

De rechter zijkant geeft van links tot rechts toegang tot de power knop, een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting, een 3,5mm microfoonaansluiting, een USB 2.0 poort, een slot voor SD kaarten en een USB OTG aansluiting. Die OTG aansluiting kun je gebruiken voor software updates (al gaat dat nu een stuk gemakkelijker), maar ook voor de OTG kabel waardoor het een volledige USB 2.0 poort wordt.

Minix-Neo-X8-H-Achterkant

Afstandsbediening

Minix levert standaard een simpele IR afstandsbediening met de Neo X8-H Plus mee. Het is handig en verstandig om meteen een airmouse bij te kopen. Dat brengt een hoop comfort.

Minix-Neo-X8-H-Afstandsbediening

 

Naast de standaard afstandsbediening bevat het pakket ook de Minix Neo M1 Airmouse waarvan we onlangs een losse review plaatsten. De M1 is een volwaardige airmouse, maar zonder qwerty toetsenbord. Fijne bijkomstigheid is de oplaadbare accu.

Minix Neo M1 Met Dongle

Android

Minix heeft de Neo X8-H van een compleet nieuwe interface voorzien die een beetje doet denken aan de Metro interface van Windows 8.x. Door de grote knoppen op het scherm, is de mediaplayer veel beter te bedienen dan met de tablet launcher van Android waar we het tot nu toe mee moesten doen. Daarnaast zit er een handige knop op om alle apps uit het geheugen te wissen. Handig als hij een beetje traag is geworden.

Minix Neo X6 Launcher

Minix laat de Neo X8-H draaien op Android 4.4 KitKat. Inmiddels heeft Minix ook het systeem klaar om OTA updates uit te voeren. Je hoeft dus niet langer onhandige software op je PC te draaien om de nieuwste software op je X8-H te krijgen. Gewoon de optie in het menu gebruiken is genoeg.

Minix Neo X6 Settings

Nederlandse apps

De Minix Neo X8-H is dan wel een Chinees product, Android is correct geïnstalleerd. Het draaien van apps als Netflix, NPO Gemist of RTL XL is geen enkel probleem voor de Neo X8-H.

Handige apps

Minix installeert zelf ook de nodige handige apps. Bijvoorbeeld AirDroid om via de browser toegang te krijgen tot de Neo X8-H. Ook handig is de AirPin service waardoor de Neo X8-H zich in het netwerk zal gedragen als een Apple TV product of DLNA player.

Omdat de Neo X8-H een 4K mediaplayer is, installeert Minix ook de 4K Player app. Deze speelt 4K films op volledige resolutie af. Er zijn nog niet heel veel apps die hier correct mee om kunnen gaan, dus dit is een handige toevoeging.

XBMC

Maar bovenal is het fijn dat Minix de Neo X8-H van XBMC voorziet. Minix bouwt alweer ruim een jaar een eigen versie van de beroemde mediacenter oplossing om zo optimaal op de Minix hardware te draaien. Alle bekende plug-ins lijken zonder moeite op de Neo X8-H te draaien. Bovendien draait XBMC ook gewoon op 4K.

Thecus N5550 XBMC

Specs

De Neo X8-H Plus is qua specs geen echte upgrade op de Neo X8-H. Het verschil zit hem er vooral in dat Minix de Neo M1 Airmouse standaard meelevert en de software verder heeft geoptimaliseerd.

De chipset bestaat dan ook uit een ARM Cortex A9 quad-core processor op 1.99 GHz met 2GB aan werkgeheugen. De GPU is een ARM Mali-450 MP. Deze GPU is sterk genoeg om 4K content op je 4K TV te streamen, maar op 4K resolutie is er eigenlijk geen rekenkracht over om te kunnen gamen. Het draaien van apps als Nu.nl is nu geen enkel probleem meer. De lag is minimaal. Natuurlijk hebben we wat benchmarks voor je verzameld.

Voor vans van WiFi (een LAN kabel blijft de aanbeveling voor HD/4K streams) is het goed om te weten dat de X8-H Plus dual-band WiFi aan boord heeft. Gebruik je een LAN kabel, maakt de X8-H Plus gebruik van Gigabit ethernet. Voor het streamen van HD en 4K content kun je bovendien gebruik maken van hardware decoding met de H.265 HEVC standaard. Je krijgt 16GB aan eMMC opslagruimte.

Prestaties

Onder 3D Mark zien we duidelijk een verschil tussen de firmware waarmee de Neo X8-H en de Neo X8-H Plus worden uitgeleverd. Onder de 3DMark Ice Storm Extreme test behaalde de X8-H een scre van 5036 punten. Onder de X8-H Plus is dat 5603. Een prestatietoename van ruim 10%.

Screenshot_2014-12-16-18-22-15

De resultaten van AnTuTu zijn nog plezieriger dan die van 3D Mark. De AnTuTu score van de originele X8-H was 21658 punten. Deze X8-H Plus behaalt met 31030 ongeveer een derde meer prestatiepunten. Minix heeft duidelijk hard gewerkt aan de software van deze mediaplayer.

Screenshot_2014-12-16-18-33-05

Conclusie

De Minix Neo X8-H Plus is vooral een kleine update op de Neo X8-H geworden, maar daardoor niet minder interessant. Hoewel je de nieuwste firmware ook op de bestaande Neo X8-H kunt downloaden, krijg je bij de Neo X8-H Plus de M1 airmouse meegeleverd en dat zal de keuze voor de Plus uitvoering een stuk gemakkelijker maken. Hiermee is de Minix Neo X8-H onze favoriet voor dit moment.

Check de Minix Neo X8-H bij Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.