Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Lenco Playlink 4 met 3.5 sterren.

The Good
  • De eerste AllPlay speakers
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • Optionele accupack
  • Ondersteuning voor FLAC / ALAC
  • Mooi ontwerp
  • Veel isolatie aan de binnenkant
The Bad
  • Mist een warme klank
  • Knopjes voelen goedkoop aan
  • AllPlay is nog volop in ontwikkeling waardoor het aan een echt fijne app nog ontbreekt


Afgelopen jaar, tijdens de IFA, kondigde vele fabrikanten multiroom speakers aan waarmee de aanval op Sonos werd geopend. De Playlink 4 van Lenco is de eerste Allplay speaker die we hier op kantoor mochten ontvangen en belooft een mooie toekomst voor het platform.

Wat is Qualcomm AllPlay?

Qualcomm is een maker van chipsets. We kennen ze vooral als de grootste fabrikant van mobiele chipsets. Zo levert Qualcomm chipsets voor grote merken als Samsung, Sony, HTC en LG. In 2013 begon Qualcomm met het bouwen van de AllPlay chipset. Fabrikanten kopen deze in en hoeven er daarna alleen nog maar een speaker omheen te bouwen. Een aardig detail is dat je een Lenco speaker in de keuken kunt plaatsen en een Monster in de slaapkamer en beiden gewoon met dezelfde app gebruiken. Sterke nog, ontwikkelaars staan vrij om zelf AllPlay in hun apps op te nemen.

Unboxing

De PlayLink 4 speaker kan als mobiele speaker gebruikt worden, maar dan moet je wel de optionele accuset bijkopen. Deze zit niet in de verpakking zoals wij hem openden. Wel de nodige documentatie en een adapter om hem op het stopcontact aan te sluiten.

Specs

De Lenco Playlink 4 beschikt over ondersteuning voor dual-band WiFi b/g/n (dus 2.4GHz en 5GHz) met WPS, WiFi Direct, bluetooth en kan met DLNA overweg. De optionele accu heeft een capaciteit van 2.200mAh wat goed zou zijn voor 4 a 5 uur speeltijd (maar dat kunnen we niet testen).

Over de drivers konden we nergens op internet en in de persberichten informatie vinden. Toch is dit niet heel onbelangrijk. Reden genoeg voor ons om de PlayLink 4 eens open te schroeven om te zien wat er in het buikje van deze speaker zit.

Lenco van Binnen

Daar vinden we een speaker opstelling die niet heel slecht is bedacht. Een grote driver in het midden zorgt met name voor het laag en een soort van bassbuis erachter moet deze helpen en mondt uit aan de rechterkant van de PlayLink 4. Links en rechts zitten kleinere drivers die voor de hogere tonen zorgen en het stereobeeld moeten neerzetten. Hoe groot de drivers zijn kan ik niet zeggen. Dan zou ik de speaker aan de voorkant open moeten snijden omdat de boek gewoon te goed vast zit. Wel ben ik enorm onder de indruk van de hoeveelheid isolatiemateriaal in de speaker. Lenco heeft er duidelijk hard aan gewerkt om resonantie in de speaker tegen te gaan en kabels af te schermen van scherpe delen. Hier kunnen aardig wat fabrikanten een voorbeeld aan nemen.

Design

Qua design ziet de Lenco Playlink 4 er prima uit. Alleen als je hem oppakt of de knoppen indrukt voel je dat je een niet al te dure speaker in de hand houdt. Lenco heeft de speaker verder keurig afgewerkt. Qua knoppen zitten er maar drie aan de voorkant. Power en volume. De modus knop zit aan de achterkant, maar heb je dan ook weinig nodig.

Streaming en Apps

De Lenco Playlink 4 kan overweg met alle streaming diensten en apps die ondersteuning bieden voor AllPlay. De voornaamste diensten die op dit moment te gebruiken zijn, zijn doubleTwist, Rhapsody, Spotify, SomaFM, AllPlay Radio (TuneIn), Napster, Aupeo, Dar.FM en Astro Player. Je hoort veel Amerikaanse namen. Niet al die diensten zijn ook echt in Nederland bruikbaar of zelfs interessant. Net als bij Sonos groeit het aanbod en we staan echt pas aan het begin.

Lenco adviseert om de PlayLink app via iTunes of Google play te downloaden. Een PC app is er helaas nog niet. De speaker aansturen vanaf een desktop of laptop behoort op het moment van schrijven nog niet tot de mogelijkheden. Dit zal vast niet lang duren.

De PlayLink app zit aardig in elkaar, maar biedt nog niet de gebruikservaring van bijvoorbeeld de Sonos app. Zo is de interface nog wat rommelig en ontbreekt het op Android aan widgets. De PlayLink app is overigens een kopie van de AllPlay JukeBox app van Qualcomm zelf. Er zijn al wel wat andere AllPlay apps, maar het aanbod is nu nog beperkt tot de streaming diensten hierboven. Het is even wachten tot het assortiment speakers bij verschillende fabrikanten groeit.

Ga je lokale muziek streamen, van jouw toestel of van jouw NAS, biedt de PlayLink 4 ondersteuning voor lossless audio als FLAC en ALAC op 24-bit/192kHz. Een leuk detail is dat de PlayLink 4 ook de Sonos muziekbibliotheek kan gebruiken. Simpelweg door een Sonos speaker als server te benaderen.

Hoewel de PlayLink 4 optimaal rendeert in een WiFi netwerk (jouw smartphone hoeft dan niets te doen behalve vertellen wat de speaker moet afspelen), is de PlayLink 4 ook in staat om muziek via bluetooth te streamen. Direct vanaf jouw smartphone of tablet. Non-iOS gebruikers kunnen via NFC lekker vlot een directe link opzetten. Handig voor wanneer vrienden op bezoek komen of wanneer je de PlayLink 4 als mobiele speaker gaat gebruiken. Nogmaals, dan moet je wel het accupakket los bijbestellen.

Wil je het bedraad aanpakken, dan is er een 3,5mm analoge audio ingang die je kunt gebruiken. Al met al mogelijkheden genoeg dus.

Geluidskwaliteit

Ik vertelde al even dat Lenco aardig haar best heeft gedaan om de boel aan de binnenkant te isoleren. Ook de opstelling van de drivers lijkt goed doordacht te zijn. Echter, van een echt stereobeeld valt niet te spreken. Hiervoor zitten de linker- en rechter driver te dicht op elkaar. Nu is het wel zo dat je met AllPlay meerdere AllPlay speakers kunt koppelen. Stel dat je twee van deze PlayLink 4 speakers zou koppelen, kun je via de schakelaar aan de achterkant aangeven welke de linker en welke de rechter is. Dan zit het natuurlijk wel goed met het stereobeeld.

Laten we stereo even los, dan ontkomen we er niet aan om de PlayLink 4 met de Sonos Play:1 te vergelijken. De Play:1 is wel echt een mono speaker en neemt iets meer ruimte in. De Play:1 kost evenveel als de PlayLink 4. De bouwkwaliteit van de Play:1 is duidelijk beter en de geluidskwaliteit ook. Dit omdat Sonos niet heeft geprobeerd een stereospeaker neer te zetten waardoor de speaker voor de midden- en lage tonen groter is. Daarnaast biedt de behuizing meer ruimte om een grotere vacuüm klankkast te bieden en dat resulteert in een vollere, warmere klank.

Zou ik in de prijsklasse €199 moeten kiezen, zou ik het dan ook moeilijk hebben. De Sonos klinkt beter, maar is alleen compatible met andere Sonos speakers. De PlayLink 4 klinkt dan misschien iets minder vol, hij is compatible met alle fabrikanten en app bouwers die AllPlay ondersteunen. Daarnaast levert Lenco met de PlayLink 4 veel meer inputs waaronder een analoge. Hierdoor is de PlayLink 4 wel direct op een computer aan te sluiten.

Conclusie

De PlayLink 4 van Lenco is een dappere eerste zet op de AllPlay markt. Geluidstechnisch is hij niet zo goed als ik graag zou horen in deze prijsrange, maar dit heeft duidelijk met de keuze voor een stereo speaker te maken. Was Lenco voor een mono speaker gegaan, had Lenco kwalitatief mogelijk een betere speaker kunnen neerzetten voor hetzelfde geld. Daarnaast is het AllPlay platform nog enorm in ontwikkeling. Ik verwacht dat als we over 6 tot 12 maanden opnieuw naar deze speaker kijken, de beoordeling een stuk beter zal zijn. Of we die kans ook krijgen, hangt af van Lenco.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.