Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Sony Z3 Compact met 4 sterren.

The Good
  • accu
  • vormgeving
  • kwalitatieve materialen
  • performance
  • handzaam
The Bad
  • hoeveelheid Sony apps
  • pushen Sony diensten


Tegen het einde van de zomer introduceerde Sony de Xperia Z3 Compact. Een flagship Android telefoon in het formaat van de iPhone5. De eerdere Xperia modellen overtuigden al keer op keer qua kwaliteit, prestaties en gebruiksgemak. De Xperia Z1 Compact was onze favoriete Android telefoon. Handzaam met goede camera en waterdicht. De nieuwe Z3 Compact heeft dezelfde afmetingen en past zelfs in ons Z1 Compact hoesje. Is dat nu vooruitgang? Na twee maanden kunnen we volmondig ‘ja!’ zeggen.

Handzaam formaat
Het eerste wat opvalt bij de nieuwe Z3 Compact is dat de afmetingen ongewijzigd zijn ten opzichte van de voorganger. De randen en klepjes zijn echter geheel opnieuw ontworpen en op alle punten een verbetering. Allereerst liggen de ronde randen prettiger in de hand. Het materiaal geeft zelfs een stevige rubberachtige grip. Optisch lijken de randen hol, maar ze zijn echt bol. De klepjes zijn beter te openen én te sluiten. Je voelt duidelijk dat een klepje goed dicht zit. Wel zo fijn voor de waterdichte eigenschappen van de Z3 Compact. De volumeknop zit een millimeter op een andere plek wat even oppassen is voor hergebruik van Z1 Compact hoesjes. De telefoon heeft een eigen camera knop. Perfect in gebruik, maar later meer over de camera.

Sony interface
Bij het opstarten toont een fris nieuw lettertype de tijdaanduiding. Widgets en knopjes zijn opgefrist door Sony. Het meeste is een verbetering. Android 4.4.4. draait soepel op deze telefoon. Natuurlijk heeft Sony wel haar eigen winkel naast de Google Play store geplaatst in het snelle menu. Sony blijft vasthouden aan de Sony select winkel voor apps en content. Maar waarom zou je hier gebruik van maken? Wanneer je apps en content in de Google Play Store koopt kan je deze ook op andere Android apparaten gebruiken. De argumentatie van Sony is dat in de Sony Select winkel enkel apps en content getoond wordt die perfect op jouw apparaat werkt. Dat argument is volgens ons onvoldoende. Sony levert ook standaard apps voor films, muziek en gaming. Elke Sony media app leidt weer naar hun eigen content winkel. Voor wie Sony volledig wil omarmen natuurlijk erg fraai, maar waarschijnlijk voor de meerderheid van de gebruikers niet altijd gewenst. Continu wordt je lekker gemaakt met alle muziek, films en games die je mag proeven maar pas echt kan genieten als de portemonnee opengaat. Op ons test apparaat hebben we die apps maar niet op het startscherm geplaatst.

Sony-Xperia-Z3-Compact-side-onSony DNA
Waar de overmaat aan Sony promotie ietwat overdadig is aan de softwarezijde, is op hardware gebied het zalig dat die eigenwijze Japanners geen genoegen nemen aan middelmaat. Het scherm, de geluidskwaliteit, de bouw, het materiaal gebruik, is allemaal zo’n beetje het beste wat nu te koop is. Met de Z3 Compact heb je geen plastic telefoon in de hand maar een degelijk apparaat wat gemaakt is voor dag in dag uit gebruiksgenot.

xperia-z3-compact-do-more-for-longer-bad1c4a1dec04210d7b3e5c267205f65-940Het meest opmerkelijk is de ongelooflijk goede accu van de Z3 Compact. Vrijwel elke smartphone die nu te koop is, haalt het einde van een werkdag niet zonder het stopcontact te bezoeken. Diverse malen haalden wij twee dagen op één accu lading. Daar waar Apple de iPad Air2 nog dunner heeft gemaakt ten koste van accuduur, daar besluit Sony om de telefoon niet dunner te maken, maar een steviger accu te geven. Een juiste keuze voor wie de smartphone onmisbaar is. Juist nu we meer en meer met smartphones kunnen doen, is een lange accutijd echt van belang. De Sony Z3 Compact stelt niet teleur. Voor wie het aandurft kan het nog beter. Er zijn methodes om een kale Android versie op de Z3 Compact te installeren. Met zo’n kale Android versie is vaak nog langer op een accu lading werken. Voor wie dit niet aandurft heeft Sony de Super Stamina modus waarmee een week zuinig gebruik mogelijk is.

xperia-z3-compact-move-outside-4681f2bd7e5f0af30041fcfaf450a9ca-940De integratie met andere Sony producten is een voorbeeld voor andere merken. De telefoon is gemakkelijk te gebruiken met de Sony TV Sideview app als afstandsbediening voor moderne Bravia TV’s. Eind november komt de integratie met de PS4 waardoor PS4 games op de Z3 Compact te spelen zijn. Omdat de specs identiek zijn aan de grote broer, de Xperia Z3, zal performance geen probleem zijn.

xperia-z3-compact-moment-day-night-e22519d49c9913fc3d0f3b464c6b67ef-940Beelden
Hoewel de afmetingen van de Z3 Compact vrijwel identiek zijn aan de iPhone5, is het scherm groter. De resolutie is niet scherper, maar dat lees je enkel in de spec lijst en ervaar je niet in de praktijk. Sony levert de camera’s voor veel smartphones en zou zelf de beste moeten hebben. Dat is helaas niet het geval. De opnames zijn ronduit goed wanneer de omstandigheden ook goed zijn. In deze omstandigheden heb je geen compact foto camera nodig. De lens heeft is ook iets wijder dan de meeste andere smartphone camera’s. Binnen en bij slecht weer presteert de camera duidelijk minder en zijn foto’s met ruis het resultaat. De camera is ook in staat prima video beelden vast te leggen. Zelfs 4K video opnames is met de Z3 Compact mogelijk. Weet wel waar je aan begint, want 4K filmen vreet geheugenruimte, accutijd en is bovendien lastig op een doorsnee PC of Mac te bewerken. Gewoon lekker HD filmen en je hebt een prima camcorder altijd op zak. De Z3 Compact is met micro-sd geheugen uit te breiden zodat je zonder problemen heel veel kan fotograferen en filmen.

Conclusie
De Sony Z3 Compact is één van de beste kleine smartphones die er nu te koop zijn. Wie kwaliteit weet te waarderen zal dagelijks genieten van deze smartphone. De uitzonderlijk goede accu maakt reizen en doorwerken met deze telefoon mogelijk. De Xperia Z3 Compact is een design statement in een wereld vol plastic.

De Sony Xperia Z3 Compact is nu leverbaar in 4 kleuren en kost rond de 500 Euro.

Belangrijke eigenschappen
– Stof -en waterdicht (30 minuten 1,5 meter)
– accu voor meer dagen gebruik
– 20.7 megapixel camera
– 4K video opnames
– 129g; 8.6mm dik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.