Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Edge of Tomorrow (DVD)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Origineel verhaal
  • Goede actie
  • Veel humor

THE BAD

Tom Cruise is terug in een actie sci-fi. Deze week verscheen Edge of Tomorrow op DVD en Blu-Ray. Een film die het moeilijke thema van tijdreizen nu eindelijk eens in een creatief perspectief zet. Want wat als je elke dag opnieuw moet beleven tot je missie is volbracht?

Tom Cruise speelt de rol van William Cage. Cage leeft in een wereld waar de mens met uitsterven wordt bedreigd. Aliens rukken op en hebben onder anderen Europa veroverd. Cage werkt voor het Amerikaanse leger als PR man om Amerikanen te motiveren om in het leger te gaan. Vechten heeft hij zelf echter nooit gedaan.

Wanneer hij een bezoek brengt aan een basis in het Verenigd Koninkrijk, komt hij er achter dat hij daar onder bevel is geplaatst en dat hij het slagveld in moet. De mensen bereiden een offensief voor dat nog het meest op D-Day lijkt en iedereen die een wapen kan oppakken, wordt verwacht een bijdrage in deze ‘laatste’ slag te leveren. Dus ook Cage en dat zint hem natuurlijk niet.

Als groentje wordt Cage opgenomen in een unit die zelf ook niet echt heel ervaren overkomt en opweg naar het slagveld gaat het al snel helemaal mis. Cage crasht letterlijk het strijdtoneel op en weet per ongeluk een alien te doden. Dat dit geen standaard alien is, blijkt al snel want Cage kan opeens de klok een dag terugzetten. Niet als bewuste actie. Enkel door te sterven en dan maakt het niet uit hoe.

In het begin is dat even wennen voor Cage. Iedere keer weer, komt hij als groentje zijn eenheid binnen, moet hij zich voorstellen etc. Ook ontmoet hij tijdens de gevechten oorlogsheldin Rita Vrataski (Emily Blunt) en ook haar moet hij keer op keer opnieuw leren kennen. Dat is lastig, want zij weet wat hem mankeert, maar heeft geen makkelijk karakter. Naarmate Cage handiger wordt in de omgang met anderen en in het gevecht, wordt de wereld waarin het verhaal speelt ook steeds groter.

Gelukkig hoeven we niet elke ‘reset’ helemaal te beleven. Al snel zoomt regisseur Doug Liman alleen nog in op de veranderingen in de aanpak van Cage. Daarbij komt ook de nodige humor kijken die wat fijner is dan ik van de Tom Cruise films gewend ben.

Conclusie

Edge of Tomorrow blijkt alles behalve de zoveelste Tom Cruise film te zijn geworden. Het thema tijdreizen wordt eindelijk eens creatief belicht en de humor tussen de actiescènes maakt de film zeer toegankelijk voor kijkers die het wat minder hebben met al dat knallen. Een aanrader dus.

Eén reactie

  1. Mijn schoonzusje heeft me gewezen op deze film en heb het toch maar even bekeken. Ook dit is een aanrader voor op een zondagavond. Spannende film mijn cijfer is een 8!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.