Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

De JSF maakt haar eerste landing op een vliegdekschip

De term JSF mag ik eigenlijk niet meer gebruiken. Het gaat hier om de Lockheed Martin F-35 Lightning II, het uiteindelijke vliegtuig dat uit het Joint Strike Fighter programma is voortgekomen (en daardoor in de volksmond nog vaak JSF zal worden genoemd).

Om precies te zijn gaat het hier om de F-35C. Één van de vier modellen van de Lockheed Martin-F-35 Lightning II. De F-35A betreft de standaarduitvoering van de Lockheed Martin-F-35 Lightning II. De F-35A is het model dat vertikaal kan landen. De F-35I is een variant met Israëlische systemen aan boord terwijl deze F-35C speciaal is ontwikkeld voor de marine en gebruik op vliegdekschepen. De F-35C is voorzien van een haak die zich vastgrijpt aan de kabels op het dek en een versterkte romp om de klap van het plotse remmen op te vangen. Het vliegtuig kan ook onderweg worden bijgetankt, net als de F-35A, maar daardoor ontbreekt het boordkanon.

Hier in Nederland moet de F-35 serie de huidige F-16 serie gaan vervangen. Het project kost veel meer dan verwacht, maar veel Nederlandse bedrijven verdienen geld aan de productie van onderdelen voor het vliegtuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.