Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Nest Protect (Slimme Rookmelder)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Slimme rookdetectie
  • Handige lichtpaden
  • Gemakkelijke installatie
  • Verbetert de aanwezigheidsdetectie van de Nest Thermostaat

THE BAD

  • Niet geschikt voor onze inbouwdozen waardoor je extra gaten moet boren

Nest werd groot met haar slimme thermostaat, maar blijkt niet alleen de slimste thermostaat van dit moment in handen te hebben. De afgelopen tijd heb ik namelijk ook mogen experimenteren met de Nest Protect. Een rookmelder die je huis ook meteen een stuk slimmer maakt.

Unboxing

De Unboxing van de Nest Protect maakt meteen duidelijk dat we het niet hebben over een standaard rookmelder. Zelfs de meegeleverde schroeven zijn buitengewoon mooi en netjes per stuk verpakt. Nest weet ook hier te imponeren.

Design

Hoewel Nest bij de thermostaat voor het klassieke bolletje aan de wand koos, gooit Nest voor de Nest Protect het ontwerp van de klassieke rookmelder meteen overboord. De Nest Protect is namelijk vierkant en dat is niet vreemd. Hij bevat een waslijst aan functies en voor al die elektronica is gewoon ruimte nodig.

Bedraad of niet bedraad

Er zijn twee uitvoeringen van de Nest Protect. Heb je al stroomdraden op de plekken waar je de protect gaat hangen, kun je het beste de bedrade versie van de Nest Protect ophangen. Deze bevat net even wat meer functies dan de versie die het puur op batterijen moet doen.

Overigens bevat ook de bedrade versie van de Nest Protect een setje batterijen als back-up. Wanneer je geen stroom meer hebt, zal de Nest Protect toch blijven werken. Een draadloos noodnetwerk tussen de protects zal het gemis van het WiFi netwerk opvangen.

Installatie

De Nest Protect moet met vier schroeven worden opgehangen. Het ophangplaatje heeft hier vier gaten voor. Helaas zijn er geen gaten die overeenkomen met het formaat van de inbouwdozen die in onze woningen zitten. Boren is dus noodzakelijk als je de Nest Protect goed wenst op te hangen. Wij hebben Nest hierover getipt, want een kleine aanpassing in het ophangplaatje zou dit al oplossen.

Ga je voor de versie op 230V, dan bevat het doosje ook een kabel met een speciale clip. Haal de stroom van de kabels en zet deze Nest kabel vast met een kroonsteentje of de meegeleverde lasklemmen. Daarna mag de stroom er weer op. Voor je de Nest Protect op de ophangplaat draait, klik je deze plug er even in.

Is de Nest Protect van stroom voorzien, start je de app. De app en de stem in de Nest loodsen je door het hele installatieproces heen. Dit hele proces is perfect doorontwikkeld.

De slimme rookmelder

De Nest Protect bevat ventilatiekanalen die lucht naar de interne rookkamer brengen. Hier checkt een fotosensor of er rook wordt waargenomen. Hier is het grote formaat van de Nest Protect een duidelijk voordeel.

Een andere belangrijke sensor meet de temperatuur om de Nest. Stijgt deze snel, is dat een duidelijk signaal dat er vlammen zijn.

De slimme koolmonoxidemelder

De luchtstroom passeert ook een koolmonoxidesensor. Dit geurloze gas komt onder anderen vrij bij gebruik van een kapotte CV ketel en is hierdoor een sluipmoordenaar. Ook hierop zal de Nest Protect alarm slaan en de stem zal je gaan begeleiden. Dit omdat de kans groot is dat je door het gas verward bent.

De Aanwezigheidssensoren

De Nest Thermostaat bevat een aanwezigheidssensor die meet of je in de ruimte bent. Dit met ultrasoon geluid. Ben je niet in de ruimte van de thermostaat, weet Nest natuurlijk niet of je thuis bent. Iedere Nest Protect bevat drie van deze sensoren en versterkt dus de mogelijkheid van de Nest Thermostaat om te weten of je thuis bent.

De slimme lichtring

De Nest Protect beschikt over een ring van multi-color LED’s. Vijf LED’s geven informatie over de status van de Nest Protect. Bijvoorbeeld wanneer er een alarm is of de stroom is uitgevallen. De 230V versie bevat bovendien een groene LED om te laten zien dat er stroom is.

Nest-Lichtring

Tijdens de installatie geeft deze LED ring een blauwe gloed. Wanneer je het licht uit doet, light de ring snel groen op om aan te geven dat alles in orde is. Een fijne gedachte voor het slapen gaan ;-).

De vijf LED’s kunnen ook worden ingezet als lichtpad. Loop je in de buurt van de Nest Protect, lichten ze rustig een paar seconde op. Hoelang en hoe fel dit is, stel je zelf in. In de felste stand is het net genoeg om te zien of er obstakels zijn.

Works with Nest

De Nest Protect kan met accessoires uit de Works with Nest lijn samenwerken. Een voorbeeld hiervan is de verlichting van LifX. Deze lampen kunnen in geval van nood als alarmlichten voor het Nest Protect systeem dienen en zo helpen om je te wekken en om je naar de uitgang van het huis te begeleiden.

IFTTT

De Nest Protect is ook beschikbaar via IFTTT. Via het Nest Protect IFTTT kanaal is het mogelijk om de Nest Protect aan de Hue lampen van Philips te koppelen. Zo kan de Nest Protect de Hue lampen aan doen wanneer er spraken is van brand. Ook zouden lampen op een WeMo schakelaar kunnen worden aangezet. Via IFTTT kan de Nest Protect ook notificaties naar bepaalde toestellen versturen, SMS berichten verzenden en zelfs bepaalde telefoonnummers draaien. Het is zelfs mogelijk om een taak op je iPhone toe te laten voegen op het moment dat de batterijen van de Nest Protect bijna leeg zijn.

Testalarmen

Het is mogelijk om met twee drukken testalarmen uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld IFTTT scripts hebt draaien, kun je controleren of deze doen wat ze moeten doen. Daarnaast kun je zo brandoefeningen houden.

Conclusie

Natuurlijk versterkt de Nest Protect de functies van de Nest Thermostaat door de aanwezigheidssensoren die door zo door het huis worden verspreidt. Toch zijn de Nest Protect rookmelders ook zonder een Nest thermostaat een goede aanwinst om de veiligheid in huis te vergroten. Door de gemakkelijke installatie echt een aanrader.

6 reacties

  1. Vraag me af wat de aanwezigheidssensoren nog meer functies hebben, ik kan niet goed plaatsen wat de toegevoegde waarde moet zijn, met zo een aanwezigheidssensor!

  2. De aanwezigheidssensor doet twee dingen. Ten eerste is deze in gebruik voor de lichtpad optie die boven is beschreven. Anders zou hij niet weten wanneer hij licht moet geven. Ten tweede helpt dit de thermostaat te bepalen of iemand thuis is. Energiebesparing dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.