Jaarlijks worden tussen de 500.000 en 800.000 fietsen gestolen en dan hebben we het nog niet over de vele ongelukken die in het donker plaatsvinden. Een nieuw, slim achterlicht moet hier een einde aan maken.

Het 8Rlicht achterlicht (we krijgen zo erg vreemde zinnen) is ontwikkeld door een groep studenten en moet verschillende problemen oplossen.

Het 8Rlicht is voorzien van 146 rode LED’s die vooral dienen als een groot en helder achterlicht. Voor achteropkomend verkeer zorgt een reflector voor nog meer zichtbaarheid. Het zijn echter de slimme functies die enorm opvallen.

De sensoren in het 8Rlicht maken het mogelijk voor het 8Rlicht om als remlicht op te lichten wanneer je ineens flink vaart mindert. Val je, zal het licht meteen als alarmlicht lichtsignalen afgeven. Zo valt het op dat je op je snuit ligt en voorkom je dat iemand in het donker over je heen fietst.

Heb je een Android of iPhone met ondersteuning voor Bluetooth 4.0 LE, dan kan het 8Rlicht bijvoorbeeld helpen om je fiets te vinden. Ben je in de buurt van jouw fiets, gaat het 8Rlicht knipperen. Vooral in een grote fietsenstalling, in het donker een enorm handige functie. Het is zelfs mogelijk om via de bijbehorende app de buzzer aan te zetten om je fiets te vinden.

Het 8Rlicht kan ook gebruik worden als anti-diefstal alarm. Loop je weg van jouw fiets, gaat het alarm er automatisch op. Als iemand jouw fiets gaat verplaatsen, zal het alarm meteen af gaan. Het 8Rlicht zal ook een identificatienummer gaan doorzenden. Hierdoor kan de politie, hij het terugvinden van jouw fiets, contact met je opnemen via de 8Rlicht app.

Verder zijn de studenten met nog een paar kleine grapjes bezig. Denk aan de mogelijkheid om de 146 LED’s als lichtkrant te gebruiken (zal medeweggebruikers afleiden, dus misschien niet zo heel veilig) of om te gamen (handjes aan het stuur houden!).

Het 8Rlicht is een Kickstarter. Vanaf €40 verzeker je jezelf van zo’n slim achterlicht.

1 REACTIE

  1. Ja klopt, het is al een tijd de doorn in het oog dat wel automobilisten, treinreizigers wel gevolgd kunnen worden en fietsers niet!

    Daarom dient u allen op uw fiets een fietsvolgsysteem te installeren, kan BIG Brother u nu eindelijk ook op de fiets volgen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.