Robotslang kan binnenkort de boom in

De Carnegie Mellon University heeft al jaren een robotslang in ontwikkeling, maar kampte tot voor kort met enorme problemen. De slang kon op een egaal oppervlak proma bewegen, maar hellingen vanaf 10 graden waren de slang al snel te veel.

Om met een oplossing te komen, gingen enkele bedrijven zich met het project bemoeien. Deze zijn het voortbewegingsgedrag van diverse slangensoorten gaan bestuderen en vonden de oplossing in de bewegingen van de Hoornratelslang. Nu kan de robotslang hellingen van 20 graden nemen, zelfs op los zand.

De ontwikkelingen rond de robotslang zijn nog niet klaar, maar dit nieuwe kruipgedrag is al een enorme stap voorwaarts. Onderzoekers hebben het idee dat robotslangen zich veel wendbaarder kunnen voortbewegen dan robots op wielen of poten. Dit is handig boor bijvoorbeeld het zoeken naar slachtoffers na een ramp als die met de MH17 waarbij de robots moeiteloos grote stukken terrein zouden kunnen verkennen en ook tussen brokstukken door zouden kunnen kruipen.

Ook buiten onze planeet ligt een toekomst voor deze robots. Het is niet ondenkbaar dat een raket een aantal van deze robots naar een andere planeet vliegt en daar loslaat. De compartimenten in de robotslangen kunnen immers met verschillende sensoren worden gevuld.

Via NBC.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.