De toekomst van Philips en Philips

Gisteren waren we in Eindhoven waar Frans van Houten, Chief Executive Officer van Koninklijke Philips, uitleg gaf over het nieuwe Philips en Philips. Hoewel het evenement vooral bedoelt was om te laten zien wat Philips aan innovatieve projecten heeft lopen, was het nieuws van de splitsing dat vorige week naar buiten kwam natuurlijk dé reden om veel vragen te stellen.

Voor wie het gemist heeft, Philips heeft vorige week aangekondigd dat het zal splitsen in twee separate bedrijven. Na de splitsing zal Philips Lighting zelfstandig worden terwijl Consumer Lifestyle en Healthcare samensmelten tot het andere Philips.

Het is niet de eerste keer dat Philips snijdt in de bedrijfsvoering. Eerder al gaf Philips de monitorenbusiness door aan MMD, onderdeel van TP Vision. TP Vision zelf werd later ook verantwoordelijk voor de productie van Philips TV’s. Dit jaar werd zelfs alles op het gebied van audio afgestoten naar Woox, onderdeel van het bekende merk Gibson. Hoewel het niet zichtbaar is op Philips.com of bij de helpdesk, is Philips al jaren bezig om bedrijfsonderdelen af te stoten zonder de naam te laten vervagen.

Deze splitsing is echter net even anders. Beide nieuwe Philips bedrijven blijven namelijk zelfstandig en blijven echt ‘Philips’. De splitsing geeft vooral de Lighting tak de ruimte om vers kapitaal op te halen. Lighting was ooit de grootste fabrikant van gloeilampen en wil ook in LED een dominante speler worden.

Innovaties bij Healthcare

Philips liet op het gebied van healthcare verschillende innovaties zien waarbij Philips benadrukte de hele levenscyclus aanwezig te willen zijn in het leven van een mens. Zowel bij geboorte als het gezonde leven en bij het langer zelfstandig wonen op het moment dat we oud en versleten zijn.

Philips-Healthcare

Onder de innovaties die Philips liet zien was een lichttherapie lamp voor mensen die leven met Psoriasis vulgaris. Hoewel er nog geen oplossing is om deze huidziekte te bestrijden, helpt de Philips BlueControl lamp om Psoriasis vulgaris te remmen door gebruik van intens blauw LED licht. Het is de bedoeling dat patiënten hier zelf thuis mee aan de slag gaan.

Een andere innovatie was de PulseRelief van Philips. Deze zet stroom op zenuwen om zo pijnprikkels te dempen. Een gadget die vooral gericht is op mensen die veelvuldig last van spierpijn hebben. De PulseRelief is relatief klein en wordt met stickers rond de spieren geplakt.

Philips-Evoluon-Verlichting

Met een nieuwe medicatie dispenser liet Philips zien dat er wel degelijk een intensieve samenwerking blijft tussen Philips en Philips. Deze nieuwe dispenser zorgt er namelijk voor dat ouderen op verschillende momenten van de dag hun juiste combinatie van medicijnen uit het apparaat kunnen halen. Vergeet men dit, zullen de Philips Hue lampen gaan knipperen als een herinnering aan de ouderen. Ook is het zo dat doktoren een rapportage van de dispenser krijgen waaruit zichtbaar wordt of ouderen keurig hun medicijnen eruit halen.

Philips Lighting

Bij Lighting waren ook veel innovaties zichtbaar. De meest indrukwekkende was de aansturing van plafondlampen via PoE of Power over Ethernet. Dit betekent dat de lampen die we zagen hangen niet alleen communiceren over de LAN kabel, maar ook stroom via deze kabel krijgen aangeleverd.

Philips-PoE-Verlichting

Philips gebruikt hiervoor de PoE+ standaard die nu tot 30Watt over een Cat6 LAN kabel toestaat. Met de komst van de opvolgende PoE standaard moet er zelfs 100 Watt overheen kunnen, al is 30 Watt nu al goed voor heel, heel veel LED licht.

Philips stop deze nieuwe lampen meteen vol met sensoren. Nu al meten de lampen de temperatuur en het omgevingslicht. Hierdoor weten de lampen of ze niet voor niets aan het schijnen zijn. Spoedig zal Philips hier ook een CO2 sensor aan toevoegen om te meten wat het luchtklimaat is en ondersteuning voor iBeacon om bewegingen van mensen in gebouwen beter te kunnen meten.

Philips-PoE-Armatuur

Philips liet ook zien hoe gebruikers van deze lampen de controle kunnen overnemen via een speciale iOS app. De app werkt met behulp van de camera om de lampen te detecteren. Dit doen ze aan de hand van het knipperpatroon dat wij zelf niet kunnen zien. De gebruiker onder de lamp kan zo handmatig de intensiteit aanpassen. Daarnaast kan de gebruiker ook lampen groeperen. Hierdoor ontstaat een soort van Hue ervaring.

Philips-PoE-App

Philips heeft momenteel alleen een iOS app, maar zal ook met een Windows Phone app komen. Android is nog echt een uitdaging omdat niet alle Android camera’s in staat zijn om het flikkerpatroon goed te herkennen. Het nadeel van de fragmentatie van Android toestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events