Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: TP-Link Archer C2 (Router)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Snel te installeren
  • Enorm veel mogelijkheden
  • Goede hulp aan de zijkant van de interface
  • Mooie behuizing

THE BAD

  • Geen USB 3.0

Hij ziet er op een afstandje een beetje uit als een mooie make-updoos met al dat glanzende, zwarte plastic. Geen slechte keuze, want de vrouw in huis zal er vast geen probleem mee hebben dat de Archer C2 van TP-Link in het zicht komt te hangen terwijl jij geniet van dual-band WiFi en 802.11ac.

Unboxing

De verpakking van de TP-Link Archer C2 bevat alles dat je mag verwachten. Een netwerkkabel, de twee externe antennes, een netstroom adapter en natuurlijk de router zelf.

Design

Qua design is de Archer C2 gewoon een enorm mooie router om te zien. Door gebruik te maken van glanzende plastics en een ‘Mazatin cut’ (term uit de diamantslijperij)-achtig patroon is het geen lelijk techkastje waar iemand zich aan kan storen. Zelfs de status LED’s zijn aanwezig, maar niet te opvallend.

Aansluitingen

Het zal je niet verbazen dat het de Archer C2 aan weinig ontbreekt. Deze router is voorzien van een WAn en vier gigabit LAN aansluitingen. Daarnaast is een USB 2.0 poort aanwezig om bijvoorbeeld de inhoud van een USB drive via het netwerk te delen. Of een printer, dat kan ook gewoon.

TP-Link-Archer-C2-Aansluitingen

Dual-Band WiFi mogelijkheden

Natuurlijk vol ik niet de Quick Setup die TP-Link aanbiedt wanneer je de router voor het eerst gaat installeren. In plaats daarvan duik ik meteen in het WiFi gedeelte. Ik test de router namelijk op een KPN aansluiting en deze accepteert de Archer C2 automatisch. Daar hoef ik dus niets aan in te stellen.

De router geeft mij de beschikking over twee setjes instellingen. Hete 2.4GHz netwerk en het 5.0GHz netwerk. In beide gevallen kan ik vrijwel alle bekende beveiligingsprotocollen gebruiken. Onder advanced kan ik de mogelijkheden van het WiFi netwerk zelfs nog verder tweaken. Iets dat de systeembeheerder in je zeker zal aanspreken.

Ook aardig is dat de Archer C2 me de mogelijkheid geeft om op de 5GHz band 80MHz te claimen. Iets dat lang niet alle dual-band routers kunnen. Maar al te vaak blijf je steken op maximaal 40MHz. Gezien nog niet iedereen op 5GHz zit, heb je nu ruimte genoeg om asociaal te zijn ;-).

Verder bevat de Archer C2 een berg aan mogelijkheden om het gebruik van internet via de router te beperken en de beveiliging verder aan te passen. De interface van de Archer C2 ziet er misschien niet zo mooi uit als die van bijvoorbeeld Linksys, maar is duidelijk overcompleet.

Mogelijkheden voor gastgebruik

Ook de Archer C2 staat het toe om gastnetwerken te definiëren. Dit zijn WiFi netwerken met een eigen SSID (naam) en een eigen wachtwoord. Deze netwerken laten jouw gasten niet op jouw NAS, printer of andere apparaten. Iedere gast is afgesloten van het geheel. Nouja, dat is ook weer niet helemaal waar. In tegenstelling tot de meeste consumentenrouters, kun je gasten gewoon elkaar laten zien in het netwerk en eventueel toegang geven tot jouw privénetwerk.

Ook is het mogelijk om een kalender aan te zetten voor het gastennetwerk. Daarmee is het netwerk alleen op aangegeven tijden beschikbaar. Ideaal als je de Archer C2 bijvoorbeeld in een winkel plaatst. Dan wil je ‘s nachts geen hangjongeren om je etalage hebben.

USB gebruik

Tot nu toe merk je misschien wel dat ik aardig enthousiast ben over de mogelijkheden van de Archer C2. Over het USB gebruik ben ik dat, qua software, ook wel. Het is namelijk geen enkel probleem om een USB stick of een printer op het netwerk te delen. Echter is het heel jammer dat TP-Link voor de Archer C2 nog gebruik maakt van USB 2.0 terwijl USB 3.0 niet heel veel duurder is om in te kopen, maar wel een veel hogere datasnelheid toe zou laten.

TP-Link-Archer-C2-Interface-USB

Conclusie

TP-Link is nooit first-to-market als het om nieuwe technologie gaat. Met de Archer C2 bewijst TP-Link dan ook dat wachten tot nieuwe technologie betaalbaar is, zeker wordt beloond. Qua prestaties en mogelijkheden doet de Archer C2 niet onder voor een high-end premium merk model van een jaar geleden.

Eén reactie

  1. Ik heb de Archer C2 (V1 EU) maar kan slechts 4 wifi AC kanalen selecteren. ook kan ik geen regio kiezen. klopt het dat 4 kanalen in Nederland, dus ook bij andere routers de max is???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.