Review: Rollei Add-Eye (de actie camera die het leven vastlegt)

Rollei introduceerde rond de IFA de Add-Eye. Een mini actie camera om het leven vast te leggen. Met video beelden, maar ook met timelapse opnamen. Wij namen de Rollei mee op reis en zijn verrast. De Add-eye is een absolute aanrader om vele redenen. Qua beeld kwaliteit, vormfactor en gemak is de Add-Eye ongeslagen in zijn prijsklasse. Wat maakt de camera zo fantastisch?

Add_Eye_1016939Technologie
Het hart van de camera is een Sony 8-megapixel CMOS sensor. De sensor kan 4K foto’s maken en hd filmen. Vrijwel elke camera op de markt heeft op papier mooie specs en de Add-Eye vormt daar geen uitzondering op. De eerste filmbeelden tonen echter aan dat de specs geen loze belofte is. Het beeld is werkelijk zeer fraai. De auto-wit balans werkt prima. Zelfs bij matig licht levert de Sony sensor fraaie beelden. De behuizing van de Add-Eye is spatwaterdicht en kan dus prima bij regen of een wildwaterbaan gebruikt worden zonder extra behuizing. De ingebouwde accu is de werkelijke openbaring van de camera. Zelden hebben we een actie camera gebruikt die de hele dag paraat staat en heel wat filmpjes kan maken. De meeste actie camera’s zijn na twee uur niet meer te gebruiken. De Add-Eye filmt hele dagen. Tja dat moet ook wel als je het leven wilt vastlegen en niet enkel hoogtepunten.

Add_Eye_1016941Formaat
De Add-Eye valt op door het beperkte formaat. Rollei vertelt in alle communicatie dat het een livelogging camera is. Een camera die de hele dag foto’s maakt en deze aan elkaar plakt in een filmpje. De Add-Eye heeft drie modi; foto, video en timelapse. De filmpjes en timelapse opnames worden in een mov bestand opgeslagen. Heerlijk werken voor PC maar ook Mac gebruikers. Geen conversie is nodig met specifieke software. Daar kunnen heel wat gerenommeerde merken nog wat van leren. De beelden zijn zo uit de camera te gebruiken. Timelapse opnames worden in de camera al gebundeld tot een filmbestand. Timelapse opnames hebben natuurlijk geen geluid. Nu is het geluid van de microfoon ook niet echt bruikbaar.

Add-EyeGemak
In de praktijk merk je pas welke camera lekker werkt en welke niet. De Add-Eye is voorbeeldig qua gebruiksgemak. Een knop voor aan/uit; een knop voor de modus en een knop voor wifi. Geen gepiel in menu’s maar direct weten wat je selecteert. Door de wifi verbinding met de Nederlandstalige  iOS of Android app kan in op je smartphone allerlei instellingen aanpassen. Ook is het mogelijk om in de app het beeld te previewen en opnames terug te kijken. Je kan zelfs een beetje digitaal inzoomen wanneer dat nodig is. De bediening van de camera is duidelijk, gemakkelijk en met de app veelzijdig. Wanneer je de app niet gebruikt geeft een erg rudimenteer lcd schermpje inzicht in wat je aan het doen bent. Lees wel even de handleiding voor de betekenis van de iconen. Wanneer je eenmaal weet waar elk icoon voor staat snap je niet dat je dat niet meteen zag.

Add_Eye_1016944Bevestigen
De camera zit compleet met diverse bevestiging mogelijkheden in de doos. Het is wel even puzzelen waar alles voor bedoeld is. Maar met een koordje hangt de Add-Eye altijd paraat om je hals. Met een klip is de camera op je jas of (niet meegeleverde) hoofdband te bevestigen. Een mini dopje is bedoeld om een statief schroefdraad op de camera te bevestigen. De camera zit dan wel 180 graden omgedraaid. Ondersteboven dus. Die beelden moet je dus even in jouw video bewerkingssoftware omdraaien. Een ander onderdeel is een steuntje om de camera in een hellingshoek te plaatsen. Het leukst was de bevestiging van de camera met de clip op de hals van ons T-shirt. Vrij onopvallend film je zo wat er tijdens actie in je leven gebeurd.

Conclusie
De Rollei Add-Eye verrast op vrijwel alle punten. Gemak, beeldkwaliteit, accuduur en compleetheid. Het enige minpuntje is de statiefschroefdraad adapter die je gewoon snel verliest door het minuscule formaat. Maar voor minder dan 150 Euro is er geen betere actie camera op dit moment te koop.

App screenshots:

Rollei Add-Eye IMG_3561 Rollei Add-Eye IMG_3559 Rollei Add-Eye IMG_3560

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • fraai beeld
  • gebruiksgemak
  • direct te gebruiken bestanden
  • timelapse
  • accuduur
  • compleet

THE BAD

  • statiefschroefdraad mini mini adapter
  • zeer matige microfoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.