Tutorial: Van HDD naar SSD met je Ultrabook

We zijn al de hele week bezig met het versnellen van de hardware van een oude Ultrabook. Zo’n model dat gewoon wat traag is, maar waarvan het zonde is om er nu al afscheid van te nemen. Vandaag voeren we de grootste verandering door. We gaan de harddrive voor een SSD vervangen. Een enorme snelheidswinst.

De voordelen van een SSD

Het overstappen van een goedkope harddrive naar een duurdere SSD heeft enorme voordelen, vooral voor gebruikers van laptops en ultrabooks.

Wat je in eerste instantie vooral zal merken is de enorme snelheidswinsten. Zelfs goedkopere SSD’s zijn gewoon sneller dan jouw bestaande harddrive. Harddrives zijn momenteel dan ook vooral goed om voor weinig euro’s veel opslagruimte te bieden. Voor foto’s en video’s is dat prima, maar voor het snel starten van software is een SSD wenselijk.

Het tweede grote voordeel zit hem in de warmte. Een harddrive maakt maar zo 54.000 toeren per minuut. Dat zijn er dus veel meer dan de motor in jouw auto en dat levert een hoop restwarmte op. De harddrive is één van de componenten die een enorme rol speelt in de opwarming van jouw systeem. Hoe meer de temperatuur van jouw systeem schommelt, hoe eerder het slijt. En al die warmte op schoot is gewoon niet prettig.

Harddrives hebben veel energie nodig om te kunnen bewegen. Niet alleen de snelle motor moet zijn werk doen, maar ook de koppen moeten worden bewogen. Bij een SSD praten we over een Solid State drive. Geen bewegende componenten dus en dat levert een flinke energiebesparing op. Dit zie je terug in de accudoor van jouw laptop of ultrabook.

Tenslotte zijn SSD’s gewoon stil. Je maakt dus een einde aan het geratel.

Benodigdheden

Zorg voor goed passende schroevendraaiers. Zo voorkom je dat je schroeven kapot draait. Check eventueel op internet hoe jouw laptop of ultrabook het beste geopend kan worden. Er is vast wel een filmpje over.

Omdat we de bestaande schroeven (en eventueel de bestaande bracket) gebruiken, hebben we eigenlijk alleen een SSD nodig. Ik koos voor de Intel Solid-State Drive 730 Series.

Mocht je zelf de data gaan kopiëren (kom ik zo op terug), dan heb je daar speciale software voor nodig en een externe behuizing voor de SSD.

De Intel Solid-State Drive 730 Series

De Intel Solid-State Drive 730 Series is een zeer snelle, maar vooral betrouwbare SSD. Intel durft er niet voor niets 5 jaar garantie op te geven. Dit komt mede doordat de controller van deze SSD afkomstig is uit de enterprise lijn van Intel.

Hardware installatie

Ga je zelf de installatie van Windows of MacOS migreren, dan is dit het moment om de boel te kopiëren. Gebruik de software die je gekozen hebt en je externe behuizing voor de SSD. Let op, dit is een ingewikkeld proces. Probeer te voorkomen dat je per ongeluk de lege SSD naar jouw HDD kopieert!

Begin met de laptop of ultrabook van het stroom te halen. Meteen na het openschroeven van de kap, koppel je de accu los. Dit alles om kortsluiting zoveel mogelijk te voorkomen.

Nu kun je de harddrive losschroeven. Deze zit mogelijk in een bracket. Deze bracket plaats je later om je SSD heen.

Met de losse harddrive en SSD kun je nu naar een lokale computerzaak. Laat daar de data van de oude drive overzetten op de SSD. Dit kost ze nauwelijks tijd (als het kopiëren start, is het gewoon een kwestie van wachten), dus zou voor een paar tientjes te regelen moeten zijn.

Nu de boek gekopieerd is kun je, indien nodig, de bracket om de SSD schroeven. Daarna schroef je het geheel terug in de behuizing van jouw laptop of ultrabook.

Bij het eerste starten, kan Windows 8.1 even wat configuratie aanpassingen maken. Dit kost een paar seconden. Daarna start hij gewoon door.

Jouw oude HDD is nu dé perfecte back-up. Je kunt die natuurlijk ook legen en in een externe behuizing zetten om zo een berg opslagruimte op zak te hebben. Net wat jouw voorkeur heeft. Je geniet nu in ieder geval van alle voordelen van de SSD.

In het onderstaande filmpje zie je de hele ombouw met voor- en achteraf een timer die de opstarttijd van de gebruikte laptop in beeld brengt. Je ziet dat de SSD op een vervuild systeem een derde van de opstarttijd haalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.