Test: LG G Watch

De G Watch van LG is het eerste smartwatch in Nederland dat draait op Android Wear en dat blijkt een prettige kennismaking. Toch moet ik ook concluderen dat dit echt nog een eerste horloge is voor LG waardoor de ervaring die Sony en Samsung hebben opgebouwd echt nog ontbreekt.

Unboxing

De verpakking van de G Watch lijkt sterk op die van de laatste Gear horloges van Samsung. Net als Samsung kiest LG er namelijk voor een charging dock mee te leveren zodat je geen lelijke plug in de zijkant van het horloge krijgt. Verder vinden we een micro-USB kabel met netstroom adapter en een handleiding.

Design

De G Watch is een keurig, zwart blok dat om je pols ligt. Standaard doet LG er een horlogebandje bij dat aanvoelt alsof het van siliconen is gemaakt. Het ziet er wat simpel uit, maar ligt echt heerlijk om de pols. Ook de sluiting aan de onderkant is mooi plat en afgerond zodat het niet krast op je laptop wanneer je aan het tikken bent.

LG-G-Watch-Polsbandje

Overigens kent het horloge helemaal geen knoppen. De bediening gaat via het touchscreen, de microfoon en een nabijheidssensor onder het glas. Dit maakt het geheel gewoon echt mooi strak.

LG-G-Watch-Achterkant

Android Wear

De G Watch is de eerste ervaring met Android Wear en als groot fan van de Smartwatch 2 van Sony is dat echt even wennen. De hele Android Wear ervaring is namelijk gebaseerd op Google Now. Met andere woorden, het horloge zet de hele dag door nieuwe kaarten voor je neer en koppelt daar slimme acties aan vast (indien van toepassing natuurlijk).

Android Wear kun je bedienen via de microfoon, maar niet in het Nederlands. Wij zullen Engelse commando's moeten geven. Hoewel het mij prima af gaat, hebben vrienden van me veel meer moeite met spraakcommando's. Het is echt heel erg afhankelijk van hoe duidelijk je Engels spreekt. Een Nederlands accent kent hij namelijk niet.

Het app landschap van Android Wear is nog wat beperkt. Zeker qua Nederlandse apps. Omdat Android Wear universeel is, zal dit zeker snel groeien. Veel grote apps bieden al ondersteuning al is het in veel gevallen niet veel meer dan notificaties vanuit apps als WhatsApp en Facebook. Een goed begin.

Het Display

Het display van de LG G Watch meet 1,65 inch en heeft een resolutie van 280x280. Dit was in de jaren 90 een populair beeldformaat voor de eerste generaties mobiele telefoons met een kleurenscherm. Echter hadden die veelal grotere displays waardoor de G Watch toch relatief scherp oogt. Toch kun je het niet vergelijken met het display van bijvoorbeeld de LG G3 smartphone.

In de volle zon heeft het display wat problemen. In de standby modus is er veel te weinig licht. Ga je hem gebruiken, dan wordt dit wat beter, maar het houdt niet over. Een probleem waar de meeste smartwatches mee stoeien.

LG-G-Watch-Arm

De Dock

Als we de handleiding mogen geloven, hebben we met een plakkende dock te maken. Een vreemde vertaling, want het is een magnetische dock. Hierdoor trekt de dock het horloge keurig op de contacten zodat je hem gemakkelijk kunt laden. Een anti-sliplaag zorgt ervoor dat hij netjes op zijn plaats blijft liggen. Ik kan dit beter waarderen dan de vage, plastic klikconstructies die bij de Gear horloges van Samsung zitten.

De Dock is een essentieel onderdeel om het horloge aan te zetten. Android Wear kun je via het settings menu namelijk wel uitschakelen, maar er zit geen aan knop op. Hij gaat pas weer aan wanneer hij op de dock ligt.

LG-G-Watch-Laden

Accuduur

En dan nu een groot probleem voor de G Watch. De accuduur is met iets meer dan een dag wel heel erg beperkt. Dit komt vooral doordat het display vrijwel de hele dag aan staat en ook de microfoon en sensoren de hele dag aan het werk zijn. Er is nou eenmaal niet heel veel ruimte voor een accu, dus je moet het horloge dagelijks opladen. Dit is eigenlijk het grootste minpunt aan de hele ervaring.

Android Onafhankelijk

Android Wear heeft nog een groot voordeel. Doordat de Android Wear app op iedere Android geïnstalleerd kan worden, kun je een Android Wear horloge ook op iedere recente smartphone gebruiken. Ik begon de G Watch te testen op de G3, maar hij werkte ook prima op een Xperia Z1 en Xperia Z2.

G Watch vs. Galaxy Gear

De Galaxy Gear was het eerste Android horloge van Samsung. Doordat je de Gear app niet op non-Samsung toestellen kunt installeren, is het horloge beperkt te gebruiken in vergelijking tot de G Watch. Daarnaast is het aantal apps beperkt. Qua apps is het aanbod beperkt en omdat Samsung haar tweede generatie horloges op Tizen bouwde, zal het niet heel interessant zijn voor ontwikkelaars om echt nog in te zetten op de Galaxy Gear. Het Super AMOLED display van Samsung is echter superieur aan dat van de G Watch.

G Watch vs. Gear Fit / Gear 2

Net als de Galaxy Gear, zijn deze horloges enkel op Samsung toestellen te installeren. Dit in tegenstelling tot het vrije karakter van de G Watch. Deze horloges draaien op Tizen en zijn momenteel ook echt de enige Tizen apparaten. Net als bij de G Watch is de hoeveelheid apps nog niet heel groot, maar het is nog de vraag in hoeverre het gaat groeien. Het Super AMOLED display van Samsung is echter superieur aan dat van de G Watch.

G Watch vs. Sony SmartWatch 2

De G Watch en de Sony SmartWatch 2 zijn beiden allemansvriendjes en kunnen met iedere Android worden gekoppeld. De SmartWatch 2 is er al wat langer en kent al een flink aantal nuttige (Nederlandstalige) apps. De beleving van beide systemen verschillen enorm en het is nog maar de vraag of Sony's variant op Android stand weet te houden ten opzichte van Android Wear. Hoewel de Sony op het moment van schrijven echt nog een streepje voor heeft, verwacht ik dat Android Wear de komende maanden flink gaat groeien en daarmee de winnaar zal worden.

Conclusie

LG is laat met haar smartwatch, maar lijkt de strijd goed te beginnen door de eerste te zijn met Android Wear. De accuduur en de kwaliteit van het display in zonlicht zijn echt nog punten van aandacht in de ontwikkeling van de G Watch. Daarnaast heeft LG er last van dat Android Wear een nog heel jong systeem is. Het aantal apps is nog beperkt en ondersteuning voor Nederlandse spraakcommando's is afwezig. Voor wat betreft apps verwacht ik een flinke aanwas in de komende maanden, maar het is aan Google om met Nederlandse spraakondersteuning te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Net ontwerp
  • Handige dock
  • Eerste met Android Wear

THE BAD

  • Display werkt slecht in de zon
  • Dagelijks opladen
  • Geen Nederlandstalige spraakondersteuning
Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Evenementen

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram