Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Senseo UP (HD7880)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker compact
  • Strak ontwerp
  • Staat stevig
  • Dubbele padhouder

THE BAD

  • Kan maar één kop tegelijk zetten

Hij ziet eruit als een compact espresso apparaat, maar schenkt toch gewoon filterkoffie uit een pad. De nieuwe Senseo UP is niet alleen lekker strak qua design, maar claimt ook lekker weinig ruimte.

Unboxing

Philips levert de Senseo UP met een uitgebreide hoeveelheid documentatie en een water reservoir. Wat ik een beetje mis, zijn mooie kopjes in een bijpassend design.

Philips-Senseo-UP-Unboxing

Nespresso stopt een setje koffiecupjes bij haar machine. Philips en DE hebben daar bewust niet voor gekozen. Je wilt immers dat de bijgeleverde koffie gewoon vers is. Daarom krijg je een antwoordkaart waarmee je het geld van je eerste zakje DE koffiepads terug kunt vragen.

Design

Design is belangrijk bij de UP. Deze nieuwe Senseo is dan ook verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wij ontvingen van Philips de HD7880/80, wat staat voor de rood/zwarte uitvoering van de UP.

Senseo-Up Kleuren

Behalve een strak design, heeft Philips ook goed naar de veiligheid van de machine gekeken. De compressor in dit soort koffiemachines kan de machine een beetje laten trillen. Staat hij niet op een recht oppervlak, zou je het risico lopen dat de UP ‘wegloopt’. Om dit te voorkomen heeft Philips aan de achterkant van de onderzijde een zuignapje geplaatst. Echt goed vacuüm zuigen doet deze niet, maar hij zorgt wel voor veel wrijving en dat heb je in zo’n situatie nodig.

Philips-Senseo-UP-Klep

Bediening

Niet alleen het ontwerp van de Senseo UP is versimpeld, maar ook de bediening. Philips heeft nog maar twee knoppen op de machine zitten. Één knop voor reguliere koffie, en één voor een espresso variant. Dat laatste moet je vooral zien als hele sterke filterkoffie, want voor een echte espresso moet een machine druk op kunnen bouwen. Dat is bij Senseo natuurlijk niet het geval.

Philips-Senseo-UP-Bediening

Gebruik je eigen koppen koffie, dan kun je instellen hoeveel water de UP moet geven onder de twee verschillende modi. Zo voorkom je dat jouw kopjes wel erg leeg lijken of overlopen.

Snelheid

Voor de eerste kop koffie moet de Senseo UP echt even opstarten. Het duurt ongeveer een minuut voor de eerste kop gevuld is. Vervolgkoppen doen er ongeveer 40 seconden over. In tegenstelling tot de grote modellen, is het niet mogelijk twee kopjes tegelijk onder de uitloop te plaatsen.

Padhouder

Voor deze nieuwe machine, heeft Philips ook weer nieuwe padhouders ontwikkeld. Deze zijn dus niet uitwisselbaar met andere machines. Gezien de pads voor thee en chocomel al een tijdje uit de handel zijn, verwacht ik niet dat dit problemen voor je zal geven.

Philips-Senseo-UP-Padhouder

Hoewel je geen twee koppen tegelijk kunt plaatsen, krijg je wel een dubbele padhouder bij de UP. Deze is voor extra sterke koffie. Het gebruiken van twee pads voor één kop is dus geen enkel probleem met de UP.

Smaak

Over de smaak van Senseo valt te twisten. Er lijken evenveel fans als mensen die het idee verafschuwen. Dat laatste is deels te verklaren, want ik ben ook geen echte Senseo drinker. Dat wil zeggen, ik ken de goedkope pads waar weinig koffie in zit. En dan heb je een mager resultaat. Zeker sinds DE vorig jaar aankondigde meer koffie in haar pads te stoppen, kan ik zeggen dat ik een bakje Senseo echt wel ben gaan waarderen.

Senseo-Superior-Intense

Conclusie

Een Senseo apparaat moet vooral snel en simpel een goede bak met filterkoffie kunnen zetten. Dat is voor de UP echt geen probleem. Qua design past de machine perfect in een modern huishouden en hij neemt lekker weinig ruimte in. Philips laat met de UP zien dat het kan blijven innoveren en ik kan daarmee oprecht zeggen dat de UP mijn favoriet is onder de Senseo’s.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.