Test: Belkin WeMo Switch

Deze zomer duiken we in de domotica of home automation en de aftrap is voor Belkin’s WeMo lijn. De komende weken bekijken we de verschillende producten en kijken we hoe je dit onder anderen in kunt zetten voor de beveiliging van jouw woning wanneer je op vakantie bent. Vandaag starten we met de WeMo Switch.

Unboxing

De verpakking van de WeMo Switch bevat, naast de WeMo Switch zelf, enkel wat documentatie. Meer heb je ook niet nodig.

Design

De WeMo Switch van Belkin is een forse schakelaar. Dit heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Belkin er een complete WiFi 802.11n antenne en ontvanger in kwijt moet. Andere producenten van slimme schakelaars maken vaak gebruik van Zigbee, maar dan heb je een basisstation nodig en is het bereik niet altijd zo goed als het bereik van jouw WiFi netwerk. Verder zijn de schakelaars wel heel netjes afgewerkt waardoor het er allemaal strak uitziet.

Installatie

De installatie van de WeMo schakelaars verloopt buitengewoon gemakkelijk. Je steekt ze in het stopcontact en laat ze even een minuutje knipperen. Op dat moment zijn de schakelaars toegankelijk als WiFi accesspoint.

WeMo-WiFi

Je verbindt je smartphone of tablet met één van deze accesspoints (geen wachtwoord nodig) en start de WeMo app. Je krijgt meteen de vraag op welk WiFi netwerk de schakelaar moet worden aangesloten. Na het netwerk te kiezen, vul je het wachtwoord in en daarna geef je de schakelaar een logische naam. Handig om het allemaal overzichtelijk te houden ;-).

WeMo-Devices

Bediening

Wanneer je de WeMo app start, kun je de schakelaars direct bedienen. Gelukkig ben je niet beperkt tot het aan- en uit zetten van de schakelaars. Je kunt in de app planningen maken wanneer lampen aan- en uit gaan. Handig wanneer je op vakantie gaat, of standaard om bepaalde tijden het licht aan wilt hebben staan.

Wil je een stap verder? Dan kun je bewegingsdetectors, camera’s en andere Belkin WeMo gadgets aan de schakelaars koppelen. Toch hoef je jezelf hier niet toe te beperken. Zo is het ook mogelijk om via de site IFTTT geavanceerde scripts te maken. Bijvoorbeeld om het licht te laten knipperen wanneer er een e-mail binnenkomt.

Vermogen

Het maakt niet echt uit wat je allemaal op de WeMo Switch aansluit. De maximaal schakelbare belasting is 36580 Watt. Het maakt dus niet uit of je er een LED lampje aan hangt, of de zonnebank.

Conclusie

De WeMo schakelaar van Belkin lijkt op het eerste gezicht weinig spannend. Een schakelaar die via WiFi aan en uit gezet kan worden. Wanneer je de WeMo Switch koppelt met schakelaars en externe diensten als IFTTT, dan wordt het leuk en zet je een enorme stap in het automatiseren van je huis.

Later komen we nog terug op de mogelijkheden van IFTTT.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Simpel te installeren
  • Goed bereik
  • Simpel in te stellen

THE BAD

  • De schakelaars zijn wat fors

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.