Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: The Grand Budapest Hotel (Blu-Ray)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Lekker bizar verhaal
  • Goede cast
  • Heerlijke humor

THE BAD

Een beetje vreemd, maar wel lekker. Dat is het eerste dat in me opkomt na het zien van The Grand Budapest Hotel. Een film waarvan je na de trailer al zeker weet dat het verhaal echt alle kanten op kan. Een echte film van Wes Anderson.

The Grand Budapest Hotel brengt ons naar het hartje van Zubrowka. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen. Het fictieve land moet ergens in centraal Europa liggen en doet lijkt qua landschap en cultuur een mix te zijn tussen Oostenrijk en Rusland. Het hotel, dat het hart van het hele verhaal vormt, staat op een berg boven kuuroord Nebelstad en ziet er al even typisch uit als het treintje dat de berg op- en af rijdt.

Mr. Gustave is de conciërge van het enorme hotel en probeert het hotel af te schermen van de ZZ’ers die steeds meer macht krijgen in Zubrowka. Nouja, dat lijkt de rode draad van het verhaal in ieder geval te zijn. Wanneer je The Grand Budapest Hotel kijkt, krijg je de ene na de andere bijzondere scene te zien en kom je ogen en oren te kort. Wes Anderson laat namelijk zien dat hij oog voor detail heeft en zijn grappen op de meest creatieve wijze naar voren laat komen.

Is de humor te vergelijken met films als American Pie? Absoluut niet. De humor in The Grand is verfijnd en tegelijkertijd wat zwartgallig en komt in zoveel vormen als het verhaal wendingen lijkt te hebben. Kan ik het eigenlijk wel uitleggen? Nee. Kijk de trailer en oordeel zelf.

Conclusie

The Grand Budapest Hotel is zonder twijfel de meest verrassende titel die nu in het (digitale) winkelrek te vinden is. Het verhaal vraagt je om erbij te blijven en daarmee is het geen film voor na een lange, zweterige werkdag, maar wel heerlijk voor in het weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.