WWDC: Alles over Mac OS X Yosemite

Gisteravond opende Apple haar WWDC evenement met de traditionele aankondiging van een nieuw iOS en een nieuw Mac OS. Vandaag bekijken we de details van deze aankondigingen.

Nieuw uiterlijk

De meest opvallende verandering aan Mac OS X Yosemite is het nieuwe uiterlijk van het besturingssysteem. Apple trekt de grafische stijl van Mac OS X met Yosemite dichter naar iOS 8 toe. Iconen zijn van een flinke oppoetsbeurt voorzien en er is meer witruimte wat het geheel rustiger moet maken.

De vensters van de apps zijn nu semitransparant geworden. Daarnaast maakt Apple het mogelijk om uit twee thema’s voor de interface te kiezen. Standaard zet Apple de witte versie aan, maar je kunt ook naar ‘dark’ schakelen.

Today view

De nieuwe today view onder Mac OS X Yosemite geeft je een algemeen overzicht van jouw agenda, herinneringen, het weerbericht en andere belangrijke data. De Today View verzameld ook contacten en documenten die van toepassing zijn op de meldingen. Zo ontstaat er een automatische dossieropbouw.

Notificaties

Het notificatiescherm is nu van widgets voorzien die te vergelijken zijn met die van iOS. Denk aan het weerbericht, maar ook aandelenkoersen en een klok. Notificaties worden weer gekoppeld aan contacten en andere relevante data.

iCloud Drive

iCloud Drive gaat meer op Dropbox lijken en wordt nu echt een map binnen finder. Hierdoor is de inhoud te doorzoeken met spotlight alsof het onderdeel van jouw computer is. Het laat het ook toe om naadloos bestanden uit te wisselen tussen Mac OS X Yosemite, iOS en Windows.

Safari

Apple haalt de favorieten uit het zicht, maar laat deze zien op het moment dat je een bewerking gaat uitvoeren in de adresbalk van de browser. In de zijbalk kun je RSS feeds plaatsen en het delen van content op sociale netwerken kan nu met knoppen rechtsboven in de browser.

Voor het afspelen van multimedia zou Safari geen externe plug-ins meer nodig hebben. Dat scheelt enorm op het energieverbruik van de Mac. Oko het tonen van javascript moet veel sneller zijn onder Safari dan onder andere browsers.

Wanneer je foto’s bekijkt binnen Sarafi, kun je die nu ook meteen bewerken. Denk aan het corrigeren van contrasten en kleuren.

Foto’s

De nieuwe foto app kent een pallet aan nieuwe fotobewerkingsmogelijkheden. Met ondersteuning voor multitouch lijkt de foto app sterk op de nieuwe foto app op iOS.

Spotlight

Spotlight krijgt een prominente positie in het midden en gaat al zoeken tijdens het tikken. Ook hier doet Apple weer haar best om resultaten zoveel mogelijk te bundelen aan relevante contacten, afspraken en andere belangrijke data.

Maildrop

Maildrop is WeTransfer, maar dan geïntegreerd in Mac OS X Yosemite. Wanneer je een mail met een enorme bijlage (tot 5GB) gaat versturen, zal de mac het bestand uploaden naar iCloud en een link in de mail plaatsen om het daar te downloaden. Op een andere Mac zal dit herkend worden en gewoon als bijlage zichtbaar worden. Non-Apple gebruikers moeten wel de link aanklikken om het bestand te downloaden.

Handoff

Handoff laat het toe om een Mac en iOS apparaat nauwer met elkaar communiceren via bluetooth. Heb je een mail open staan op je iPhone, kun je verder tikken op je Mac en andersom. Dit maakt het voor Mac gebruikers nog interessanter om iOS apparaten in de buurt te hebben.

Door deze samenwerking, kun je ook SMS berichten op je mac ontvangen en beantwoorden. Je kunt zelfs je Mac als speakerphone gebruiken in telefoongesprekken.

Beschikbaarheid

Het is nog niet duidelijk op welke platformen Mac OS X Yosemite gaat draaien, maar de developer preview van Mac OS X Yosemite wordt aangeboden op de iMac 2007 (en nieuwer), MacBook Air 2008 (en nieuwer), MacBook 2008 (aluminium), MacBook 2009 (en nieuwer), Macbook Pro 2007 (en nieuwer), Mac Mini 2009 (en nieuwer), Mac Pro 2008 (en nieuwer), Xserve 2009 (en nieuwer). De officiële release zal richting het einde van het jaar zijn, maar de publieke bèta verwachten we in de zomer al.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.