Logo GadgetGear.nl
Foto van Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

WWDC: Alles over iOS 8 en grotere iPhones en iPads

Gisteravond opende Apple haar WWDC evenement met de traditionele aankondiging van een nieuw iOS en een nieuw Mac OS. Vandaag bekijken we de details van deze aankondigingen.

Grotere iPhones en iPads

Om eerst maar eens een gerucht te voeden, het lijkt erop dat grotere iPads en iPhones zijn bevestigd. In de ontwikkelaarskit van iOS zijn niet alleen verwijzingen naar de huidige generaties iPhone en iPad gevonden, maar ook naar een ‘resizable iPad’ en ‘resizable iPhone’.

Bovendien lijkt fabrikant Foxconn in India een persbericht te hebben uitgestuurd waarin staat dat Foxconn een 4,7 inch en 5,5 inch iPhone gaat produceren. Dit is tevens voer genoeg om aan te nemen dat de 12,9 inch iPad er ook gaat komen.

De aankondiging van de nieuwe toestellen zal traditioneel in augustus plaatsvinden en enkele weken daarna zal de uitrol van iOS 8 naar de gewone gebruikers plaatsvinden.

Apple Health

Na Samsung gaat ook Apple de gezonde toer op en vraagt ons in iOS 8 om nog meer biometrische data over onze lichamen in iOS op te slaan. Apple laat ons toe om de bloeddruk, het gewicht en de hartslag in de Health app op te slaan. Apple zet Health open voor ontwikkelaars zodat ook accessoires van derden deze data kunnen aanleveren.

Apple-iOS-8-Health

Apple Homekit

Er gingen al veel geruchten over, maar gisteren is Homekit dan eindelijk gepresenteerd. Homekit is het domoticanetwerk van Apple. Ontwikkelaars kunnen hier gebruik van maken om accessoires in Homekit beschikbaar te stellen. Denk aan elektrische sloten, alarmsystemen en slimme verlichting die je met je iPhone of iPad kunt aansturen. Naast Apple werken ook Google en Samsung aan een dergelijk domotica netwerk.

Contactpersonen

Als je twee keer op de home knop drukt, krijg je al tijden de open apps te zien. Aan de bovenkant van het display voegt Apple hier je favoriete contacten aan toe.

Apple-iOS-8-Contacten

Spotlight gaat online

Het Spotlight zoekvenster gaat voortaan ook online resultaten tonen. Hierdoor kun je breder zoeken vanuit iOS 8.

Apple-iOS-8-Spotlight

Multitasken binnen de email app

Na een update van de email app, is het mogelijk om tijdens het opstellen van een nieuwe mail, dit scherm te minimaliseren. Zo kun je tijdens het tikken van een mail nog even terugbladeren in je mailarchief. Een functie die ik zeker zal waarderen.

Apple-iOS-8-Email

Slimme notificaties

De notificaties onder iOS 8.0 worden een stuk slimmer. Apple maakt het nu mogelijk om direct in het notificatiescherm op notificaties te reageren. Zo kun je een e-mail beantwoorden zonder je email app op te starten. Ontwikkelaars krijgen ook de mogelijkheid om eigen widgets voor het notificatiesysteem te bouwen.

Apple-iOS-8-Notificaties-1

Het aantal tabbladen van het notificatiescherm wordt ook ingekort van drie naar twee. Het eerste laat je alle notificaties van ‘vandaag’ zien en alle anderen komen onder ‘alle notificaties’ te staan.

Apple-iOS-8-Notificaties 2

iMessage

iMessage laat je nu namen geven aan groepsgesprekken zodat je weet waar het allemaal over gaat. Ook de functie om je locatie te delen is nieuw. Apple lijkt goed te kijken naar populaire apps als WhatsApp.

Foto’s

De foto app krijgt meer zoekmogelijkheden op basis van exif data in fotobestanden. Hierdoor kun je zoeken op tijdstippen en locaties. De app is nu ook voorzien van simpele bewerkingsfuncties zodat je kleine aanpassingen kunt uitvoeren. Denk aan het aanpassen van het contrast en het bijsnijden van een foto.

Nieuw toetsenbord

Het nieuwe QuickType toetsenbord van Apple gaat suggesties geven voor woorden die je probeert te tikken. Een functie die we al een paar jaar zien op Android en Windows Phone toestellen. De functie die Apple hiervoor heeft ontwikkeld is contextgevoelig en zal daardoor nauwkeuriger in kunnen schatten welke woorden gaan komen.

Helaas blijft de data van dit toetsenbord lokaal. Het toetsenbord op jouw iPhone kan dus andere suggesties gaan leveren dan het toetsenbord op jouw iPad. Daarnaast is er een beperking op de ondersteuning van niet-Engelse talen. Wij krijgen moeten dan ook nog even wachten.

Apple gaat het onder iOS 8 ook toelaten om toetsenborden van derden te installeren. Als je liever SwiftKey of Swype hebt, kan dat dus.

Siri als secretaresse

Een Nederlandstalige Siri hoeven we onder iOS 8 nog niet te verwachten, maar qua woordherkenning is Apple wel een stuk verder. We kunnen onder iOS 8 al wel in het Nederlands teksten aan Siri dicteren. Deze functie komt voor in totaal 22 nieuwe talen beschikbaar.

Vingerafdrukken

Er was veel rumoer over de introductie van de vingerafdrukscanner een jaar geleden. Apple stelt deze nu open voor ontwikkelaars. Partijen als PayPal kunnen het zo mogelijk maken om, net als op de Galaxy S5, te betalen met een scan van je vinger.

Meer mogelijkheden voor de app store

Apple gaat het mogelijk maken om apps in bundels te verkopen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld spelpakketten aanbieden waarbij je drie titels voor de prijs van twee kunt kopen.

Om meer informatie over apps te geven, kunnen ontwikkelaars nu ook video’s tussen de screenshots plaatsen. Een functie die we al geruime tijd zien op Google Play.

Family Sharing

Het gaat ook mogelijk worden om aankopen met familieleden te delen. In totaal kunnen 6 Apple ID’s aan een familie worden gekoppeld. Ook kunnen ze een creditcard delen en kan Apple kinderen hun ouders om toestemming laten vragen om een aankoop te doen.

Apple-iOS-8-Family-Sharing

Naast het delen van iTunes aankopen, kunnen ook foto’s, video’s en andere bestanden snel met de familie worden gedeeld.

Beschikbaarheid

Zoals gezegd mag je iOS 8 enkele weken na de aankondiging van de nieuwe iPhones en iPads verwachten. Dit zal ergens in Augustus zijn. iOS 8 moet werken op de iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPod Touch (5th), iPad 2, iPad met Retina Display, ipad Air, iPad Mini en iPad Mini met Retina Display.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.