Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Tiptoi (Interactieve pen)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel verschillende geluidsfragmenten
  • Goede verstaanbaarheid
  • Veel verschillende stemmen
  • Mooie tekeningen

THE BAD

  • Het taalgebruik kan nog iets beter

Onlangs kwam Ravensburger met “Mijn grote wereldatlas” . Een uitbereiding op het Tiptoi systeem dat in 2012 nog tot speelgoed van het jaar werd verkozen voor de leeftijd 3 tot 5 jaar. Een bijzonder systeem dat we natuurlijk graag van dichterbij bekijken.

Unboxing

Ravensburger levert de Toptoi pen met USB kabel en handleiding. De software die je eventueel nodig hebt, staat op de pen zelf. Een kwestie van aansluiten en installeren dus.

Tiptoi-Unboxing

De Tiptoi manager

Wij ontvingen de pen in combinatie met de Mijn grote Wereldatlas. Net als wanneer we de Tiptoi in starterset zouden kopen, zijn de audiobestanden van de wereldatlas al op de pen gezet. De pen heeft zo’n 4GB aan opslagruimte beschikbaar. Met zo’n 24MB aan audio per product, kun je alle Tiptoi producten op de pen kwijt. Het bestand voor de wereldatlas bevat ruim 1.500 audiofragmenten.

Tiptoi-Manager

Via de Tiptoi manager kun je vrij alle audiobestanden naar binnen trekken. Denk er alleen wel aan dat je zonder de boeken, puzzels en andere toptoi producten, niets aan die bestanden hebt.

De pen

De pen draait op twee AAA batterijen. De Mini-USB aansluiting is er puur voor de dataoverdracht. Opladen is er dus niet bij. De aansluitingen zitten netjes achter een lastig te verwijderen klepje weggewerkt. Handig voor zeer jonge kinderen.

Natuurlijk wordt je als ouder misschien niet heel blij van het zoveelste audiospeeltje in de woonkamer. Gelukkig heeft de Tiptoi een aansluiting voor een hoofdtelefoon.

De smarts van de pen zitten hem in de optische sensor in de punt. Hiermee kan de pen codes aflezen van papier. Deze codes zijn met doorzichtige inkt gedrukt waardoor wij ze zelf niet kunnen zien. Het is indrukwekkend hoe snel en goed de herkenning van de codes is. Een mooi stukje techniek.

Taalgebruik

De Tiptoi richt zich met de wereldatlas op kinderen van 5-8. De teksten zijn goed, duidelijk ingesproken. Dat er compressie op zit is geen probleem voor de verstaanbaarheid. Er zitten ook veel liedjes in. Wel is het taalgebruik soms iets te hoog gegrepen.

Ravensburger-Mijn-grote-wereldatlas-Open

Wanneer je de pen met de knop met het aansymbool aan zet, moet de Tiptoi eerst leren met welk product je gaat werken. druk je meteen ergens in het boek, spreekt de pen “Druk eerst op het aansymbool voor dit product”. De woorden product en symbool zijn nog niet heel standaard voor kinderen in die leeftijdsfase. Zo zie ik testkinderen meteen nogmaals op de aanknop drukken waardoor de pen weer uit gaat. Kinderen moeten echt uitgelegd krijgen dat het boek ook een aansymbool bevat en dat de pen dat symbool bedoelt.

Daarnaast zijn er ook andere lastige woorden in het taalgebruik te vinden. Bijvoorbeeld dat planten goed ‘gedijen’ op vulkaangrond. Gelukkig is de context in die situaties wel heel duidelijk waardoor het geen problemen lijkt op te leveren. Het zal eerder helpen om de passieve woordenschat te vergroten.

Mijn grote Wereldatlas

Het boek zelf is op stevig karton gedrukt. Iedere rechter pagina bevat verschillende symbolen die de pen in een bepaalde modus voor die pagina zetten. Zo is het niet alleen mogelijk om passief te luisteren naar verhaaltjes uit de pen, maar ook om spelletjes te spelen.

Ravensburger-Mijn-grote-wereldatlas

Ook prettig zijn de vele verschillende stemmen die uit de pen komen. Er is een algemene verteller, maar de globe (een karakter) heeft ook echt een eigen stem meegekregen. Daarnaast zijn er ook kinderstemmen aanwezig. Dit maakt de atlas lekker divers.

Qua tekeningen is de atlas ook bijzonder aantrekkelijk. De tekeningen op de pagina’s zijn enorm rijk aan detail en vrolijk van aard. Hierdoor valt enorm veel te doen. Vele tekeningen geven bij een tweede aanraking met de pen ook weer een totaal ander verhaal weer. Dit geeft kinderen ook de impuls om de atlas er vaker bij te pakken.

Conclusie

Ravensburger richt zich met de Tiptoi op kinderen. Hoewel het taalgebruik soms iets toegankelijker mag zijn, werkt de pen enorm goed en motiveert het kinderen om ermee aan de slag te gaan en op een plezierige manier veel meer van de wereld te weten komen. Met de Tiptoi maakt Ravensburger leren leuk.

Beschikbaarheid

Check TipToi bij Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.