Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Stabiliseer je GoPro

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

 • Curve:
 • geen accu nodig
 • klein
 • GP1:
 • top stabilisatie
 • gemakkelijk

THE BAD

 • Curve:
 • oefening noodzakelijk
 • rennen niet handig
 • GP1:
 • accuduur?
 • niet spatwaterdicht

GoPro is (nog) onbetwist de marktleider op het gebied van actie camera’s. Sony wordt met zijn AS30 alom geprezen over de beeldkwaliteit en veelzijdigheid. De stabilisatie in de Sony actie camera’s vormen een bedreiging voor GoPro. Voor wie bij GoPro wil blijven, zijn er nu twee goede accessoires om stabilisatie in de beelden te krijgen.

Curve_Lock_NoCam_72Steadicam Curve
In de jaren zeventig revolutioneerde het merk Steadicam de mogelijkheden in film en video door het mogelijk te maken met een camera te wandelen zonder dat de beelden schokkerig worden. Inmiddels, decennia later, is Steadicam een begrip en categorie naam geworden zoals Heinz dat is voor ketchup. Camera’s zijn kleiner geworden en de stabilisatie in de camera’s is soms ongelooflijk goed. Toch heeft de GoPro Hero lijn nog geen stabilisatie in de camera. De concurrentie scoort juist met deze functionaliteit hoge ogen. Die stabilisatie is niet echt nodig bij het ruige actie werk, maar wel bij alle andere shots als je de camera als gewone camera wilt gebruiken. Voor de GoPro zijn er al diverse knutsel en imitatie producten, maar Steadicam heeft onlangs het kleinste Stabilisatie systeem ooit geïntroduceerd; de Curve. Het product is geheel gemaakt voor de GoPro. Je klikt met de standaard GoPro bevestiging de camera inclusief behuizing op de Curve. Omdat het gewicht verschilt en ook de behuizing en al dan niet gebruik van beeldscherm of extra accu, de gewichtsverdeling beinvloedt, kan je de Curve afstellen op de GoPro. De camera is wat naar voren en achteren te schuiven en onderaan de boog is een extra gewichtje te plaatsen wat eventueel uit het centrum te plaatsen is. Zo zoek je allereerst de perfecte balans. Daarna kan je gaan lopen en merk je dat de zwaartekracht de rest doet. Met je duim moet je wel de camera richten. Als je dit niet doet, gaat de camera uiteindelijk ‘driften’. Je moet wel een uurtje oefenen voordat de Curve soepel te bedienen is. Oefening baart kunst. Het voordeel van de Curve is dat er geen extra batterijen nodig zijn en dat ie zo klein is dat de Curve altijd mee op reis kan. De handgreep is netjes te blokkeren, zodat je de Curve ook als een vaste handgreep voor de GoPro kan gebruiken. Al met al is de Steadicam Curve een mooie aanvulling op de GoPro mogelijkheden, maar zal het nooit de stabilisatie mogelijkheden kunnen evenaren van een goede action camera met ingebouwde stabilisatie. Zo’n camera kan je wel op het stuur van je fiets of onder je longboard monteren om met de ingebouwde stabilisatie mooie shots te maken. De Curve is alleen geschikt voor handheld shots.
De Curve is nu te koop voor 130 Euro.

GYROpod_GP1_head_540x400_02Gazer GP1
Op de NAB beurs, die onlangs in Las Vegas werd gehouden, werden de nieuwste benodigdheden getoond die filmmakers kunnen gebruiken bij hun werk. Het was een ware stortvloed aan diverse elektronische stabilisatoren. Van een paar honderd euro tot tienduizend euro. Deze zogenaamde ‘gimbals’ gaan echt de mogelijkheden van regulier filmen veranderen, maar ook van wat we met een action cam kunnen doen. Het merk Gazer toonde al iets eerder op de Nederlandse beurs ‘Pro Imaging’ hun gimbals voor kleine tot middelgrote camera’s. De GoPro versie is het meest opvallend dankzij een ingebouwd beeldscherm en perfecte actieve balancering van de GoPro. Omdat de gimbal gemaakt is voor een kale GoPro Hero3(+), is uitbalancering voor gebruik niet nodig. Je schuift de GoPro camera in de houder en houdt de camera in de film richting. Druk dan op de aan/uit schakelaar en de gimbal stabiliseert deze uitgangspositie als horizontaal filmen. Vervolgens kan je gaan lopen, rennen en springen; de camera blijft netjes gecorrigeerd rechtuit filmen. De motortjes doen hun werk op de GoPro te stabiliseren. Daar kan werkelijk geen enkele ingebouwde stabilisatie tegen op. Het geluid van de motoren is zo laag dat het niet te horen is in de opnames. Natuurlijk heeft het systeem zijn begrenzingen en kan je niet onbeperkt draaien en kantelen. Om de beeldhoek in te stellen zit er een mini joystickje op de grip om de camera naar beneden of omhoog te tilten. De Gazer is de ultieme gadget die je als GoPro filmer moet hebben. De prijs is flink, maar je zult er geen spijt van hebben. De makers hebben zelfs een roadmap met allerlei andere nieuwe coole features. Het is te hopen dat ook een spatwaterdichte oplossing gepland is. Ik kan daar niet op wachten en ga graag met de 1.0 versie aan de slag. Feit blijft wel dat je een gimbal, hoe klein en handzaam ook, niet op het stuur van je fiets kan monteren. Daar gebruik je dan een actie camera met ingebouwde stabilisatie voor. Een ander nadeel kan het accu gebruik zijn. Weer een apparaat wat moet opladen in de reistas is niet altijd handig. Maar de beelden die je er mee schiet zijn uniek en de moeite van een extra accu check waard. De beelden spreken voor zichzelf.
De GP1 is deze zomer in Nederland te koop voor 399 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.