Test: Samsung Gear Fit (SM-R350)

Met de Gear Fit levert Samsung dit jaar twee innovaties in één. Ten eerste is het de eerste smartwatch met een zeer breed display dat om de pols gebogen is, ten tweede krijg je ook voor het eerst een Samsung Tizen in handen. Het is namelijk niet voor niets dat Samsung geen ‘Galaxy’ voor de Gear heeft geplaatst.

Unboxing

In de doos van de Gear Fit vinden we een netstroomlader, een cradle, een handleiding en de Gear Fit. Lekker compleet.

Design

In tegenstelling tot de polsbandjes van de Gear 2, zijn die van de Fit niet zelf te vervangen voor andere kleurtjes. Je moet dus meteen de juiste kleur kiezen wanneer je de Gear Fit koopt. Hij is er in het zwart, bruin en oranje.

Gear_Fit_Group

Het polsbandje heeft een ruitjespatroon meegekregen dat, wanneer je hem links draagt, er erg mooi uitziet. Aan de kant die je niet zit, heeft Samsung groot het Gear Fit logo geplaatst.

Samsung-Gear-Fit-Logo

Een ander mooi detail is de drukknop onderaan het bandje. Na twee weken is er nog steeds geen krasje op zichtbaar. Qua materiaalkeuze dus prima gedaan door Samsung.

Samsung-Gear-Fit-Drukknop

Display

Wat het meest opvalt in het design is natuurlijk het enorm brede, gebogen display van de Gear Fit. Zoals de traditie is, betreft het een AMOLED display wat Samsung in het horloge heeft gelegd. Met een resolutie van 432 bij 128 pixels is het ook mooi scherp. Het is bijna jammer dat het standaard uit staat.

Samsung-Gear-Fit-Arm

Het brede display geeft het OS veel speelruimte om de iconen van de verschillende functies weer te geven. Eigenlijk is iedere standaardfunctie in de Gear Fit gewoon mooi vormgegeven. Met meldingen is dat helaas anders.

Meldingen

Toen ik de Galaxy Gear mocht testen, ontving deze met moeite e-mail meldingen van Gmail. Bij de Gear Fit laat Samsung zien dat het begrijpt dat het ontvangen- en weergeven van meldingen één van de belangrijkste functies is. Met de Gear Fit Manager app kun je haarfijn aangeven welke berichten je wel of niet wenst te ontvangen. Het maakt niet uit of het dan om Gmail, WhatsApp of 2048 gaat. Alles wordt keurig weergegeven.

De weergave zelf is echter een stuk lastiger geweest voor de ontwerpers van Samsung. Wanneer ik meerdere e-mails heb, kan ik een preview zien op de Gear Fit. Doordat het scherm kort is, is er weinig ruimte om veel tekst onder elkaar te zetten. Met de uitstekende touchbediening hoeft dit geen probleem te zijn. Het is echter niet duidelijk waar het ene bericht stopt, en het volgende start. Dit moet echt duidelijker kunnen.

Hartslagmeter

Één van de belangrijke argumenten om voor de Gear Fit te kiezen, is de ingebouwde hartslagmeter. Deze is een stuk handiger dan de hartslagmeter die in de S5 te vinden is. Om de hartslagmeter te gebruiken, moet je de Gear Fit wat naar boven trekken zodat deze strak om de pols zit. Alleen wanneer dit goed genoeg is, kan de meting succesvol zijn.

Samsung-Gear-Fit-Hartslagsensor

Wanneer je gaat sporten, zet je de Gear Fit in sportmodus. Deze zal tussentijds metingen doen en je hartslag keurig weergeven. Dit vraagt wat meer van de accuduur, maar werkt prima.

Overigens moet ik hier wel zeggen dat ik een vrij dikke pols heb. Daar past de Gear Fit heel netjes omheen. Ik hem hem ook om een paar slanke damespolsen geprobeerd, en daar is de hartslagmeter in gebruik zeer problematisch.

Accuduur

De accuduur van de Gear Fit is prima. Het horloge gaat bij mij ruim 4 dagen mee. Mits ik niet sport. In sportmodus ligt het energieverbruik een stuk hoger en haal ik er maximaal 2 dagen uit. Nog steeds een accuduur waar menig smartphone jaloers op mag zijn.

Samsung-Gear-Fit-Lader

De App

De grote teleurstelling van de Gear Fit zit hem in de App. Waar de Smartwatch 2 en de Pebble over een flinke dosis aan apps van derden bevatten, is voor de Gear Fit weinig te vinden. De functies in de app van Samsung zelf werken alleen met je Samsung account en zijn ook dan nog erg beperkt in vergelijking tot apps bij sportbandjes als de Jawbone UP24 en de Fitbit. Sterker nog, na een paar dagen begon ik de app van Samsung te negeren en gebruikte ik enkel nog de functies die op de Gear Fit zelf aanwezig zijn.

Compatibility

De Gear Fit is wederom een horloge dat maar met een beperkt aantal smartphones werkt. Je MOET een Samsung toestel in handen hebben, en dan ook niet een budget model. De gratis Gear Fit Manager is enkel uit Samsung’s eigen winkeltje te downloaden om te voorkomen dat andere merken toch vie Google Play de app kunnen downloaden. We hebben een lijstje van compatible smartphones en tablets voor je gemaakt.

Conclusie

Samsung heeft veel geleerd van de Galaxy Gear, maar ook de Gear Fit lijkt qua app ondersteuning op het moment van lancering gewoon nog niet af te zijn. Misschien had Samsung nog gewoon een jaartje moeten wachten. Voorlopig is de Gear Fit dan ook een nice to have, maar zeker geen must have.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • Erg goed display
  • Voelt goed aan
  • Interne hartslagmeter
  • Lange accuduur

THE BAD

  • Previews van meldingen niet altijd even goed leesbaar
  • De hele app beleving op de smartphone laat te wensen over

2 reacties

  1. He Arjan, Ik heb een Gear fit 2 (SMR 350) en ik heb ooit een foto van mijn telefoon als achtergrond ingesteld op de Gear fit. Ik krijg het niet meer voor elkaar. Hoe doe ik dat??
    Gr. JIm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.