Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Samsung Galaxy S5 (SM-G900F)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker vlot
  • Mooie kleuren op het display
  • Voorzien van de laatste techniek
  • Handige vingerafdrukscanner

THE BAD

  • De Gear Fit laat zien dat de hartslagmeter slimmer kan
  • De camera app kan beter wanneer je met tegenlicht te doen hebt

Samsung kent eigenlijk twee flagships. De Galaxy S-lijn en de Galaxy Note-lijn. Uit de Galaxy S lijn heb ik de afgelopen weken uitgebreid mogen spelen met de Galaxy S5. Een smartphone met een snelle quad-core chiset, een zachte achterkant en een hartslagmeter.

Unboxing

Tijdens de unboxing vinden we geen echte verrassingen. Het enige dat opvalt is de micro-USB kabel in het doosje. Het toestel bevat (net als de Galaxy Note 3) ondersteuning voor Micro-USB 3.0. Terwijl Samsung de Note 3 van bijbehorende kabel voorziet, krijg je bij de S5 toch gewoon een Micro-USB 2.0 kabel.

Design

Qua design blijft Samsung aan de voorkant van het toestel trouw aan de lijn die het de afgelopen jaren heeft ingezet. Alleen de buitenste rand is wat dikker geworden. Zo heb je extra bescherming voor het display wanneer je het toestel met het display naar beneden op tafel legt.

 

De achterkant is natuurlijk dé grote innovatie in het design van de S5. Deze is gemaakt van hetzelfde plastic als de Galaxy Note 3 en de Galaxy NotePRO 12.2. Het patroon is anders, maar het gevoel is vergelijkbaar en zit ergens tussen leer en rubber in. Erg prettig.

Specs

De Galaxy S5 SM-G900F is een quad-core smartphone met een snelle 2.5GHz processor en een nette 2GB aan werkgeheugen. Daarnaast heeft Samsung een Adreno 300 GPU in de Galaxy S5 gelegd. Iets dat gamers zeker aan zal staan.

Waterdicht

Ook Samsung heeft er nu voor gekozen om haar vlaggenschip toestel waterdicht te maken. De handleiding zegt dat hij een meter diep kan voor maximaal 30 minuten. Daarmee zit hij op hetzelfde niveau als de Xperia Z van Sony.

Samsung-Galaxy-S5-Accu

Meenemen onder de douche is dus geen probleem, maar in de zwembroek loop je natuurlijk het risico de grenzen snel te overschrijden.

Samsung-Galaxy-S5-USB

Vingerafdrukken

De home knop is voorzien van een sensor die jouw vingerafdruk kan opnemen. Dit is te gebruiken om het scherm te unlocken, maar ook om bijvoorbeeld transacties via PayPal goed te keuren.

Samsung-Galaxy-S5-Vingerafdruk

De scanner is lekker snel, maar vraagt wel even gewenning. Bij ingebruikname wil de sensor jouw duim een aantal keer scannen. Haal je de duim recht over de scanner, kun je er vanuit gaan dat de herkenning slecht werkt wanneer je het toestel in één hand houdt. Dan schuift jouw duim er namelijk schuin over en de software kan dit niet corrigeren. Schuif de duim bij het aanleren dus zo over de knop als je dit in de dagelijkse praktijk ook zou doen. Dan heb je weinig last van meldingen dat het toestel de duim niet herkent.

Hartslag meten

Wellicht heb je op jouw Android al eens een app gedownload om je hartslag te meten. Als jouw LED flash dicht op de camera zit, kunnen apps dit al prima meten. In de Galaxy S5 heeft Samsung echter een nieuwe LED flash ontwikkeld met een eigen sensor. Hierdoor is het meten een stuk beter geoptimaliseerd.

Samsung-Galaxy-S5-Vingersensor

De hartslagmeter is gekoppeld aan de S Health app, maar doet weinig meer dan opslaan en data archiveren. Ga je sporten, zou je de hele tijd met je vinger op de sensor moeten lopen. Dat gaat in de praktijk dus niet gebeuren. Koop je het toestel in combinatie met een Gear Fit horloge (deze review volgt nog), heb je al een betere oplossing om je pols. Daarmee is de hartslagmeter op de S5 een nice to have, maar alles behalve een killer feature.

Download Booster

Bij een nieuwe Galaxy S, staat snelheid natuurlijk weer centraal. Met dit in gedachte heeft Samsung de download booster bedacht. Een functie waarbij downloads via zowel WiFi als 3G/4G worden uitgevoerd. Zeker in combinatie met een 802.11AC WiFi netwerk heb je in theorie een snellere verbinding met je smartphone dan je met je thuiscomputer zou behalen.

Samsung-Galaxy-S5-Download-Booster

De vraag is echter of dit echt een functie is die in Nederland interessant is. Je verstookt al heel snel, heel veel MB’s. Tenzij je geen limiet op je abonnement hebt, is dit een functie die je misschien meteen uit gaat zetten.

Camera

De Galaxy S5 is voorzien van Samsung’s nieuwe camera app. Helaas kan ik geen screenshot maken van de interface, maar hij is mooi kaal, terwijl er ruim voldoende creatieve functies in zitten.

De camera app is voorzien van een mooie, snelle autofocus. Het scherpstellen gaat enorm snel, al is hij niet altijd even precies. Het toestel heeft vooral veel moeite met tegenlicht.

Iets anders om in gedachten te houden is het Super AMOLED display dat Samsung in de SM-G900F heeft gelegd. Dit display heeft een enorm contrast en dat is prachtig tijdens films en games. Ook bij de foto’s terwijl je ze met de S5 schiet. Zet je ze over op je gewone PC met een gewoon LCD display, merk je dat de foto’s iets fletser zijn. Een nadeel van de techniek dat met een beetje nabewerken opgelost kan worden.

Accuduur

De accuduur is iets om niet ontevreden over te zijn. De eerste twee dagen waren wat teleurstellend, maar het bleek dat Samsung zo’n beetje iedere app die het meeïnstalleerd al meteen van een update moest voorzien. Dat kost een hoop MB’s en stroom. Hierna kon ik al ruim een dag door op een enkele lading. En dat inclusief een verbonden Gear Fit horloge en Jawbone UP24 smartband. Alle reden dus om dit tevreden te zijn.

Bovendien is het toestel met de bijgeleverde USB lader enorm snel op te laden en bevat de S5 een speciale power saving modus. Met die extreme power saving ga je terug naar een zwart-wit display en schakelt de S5 alle overbodige apps uit. Op een accu die tien procent vol zit, kun je dan nog een dag vooruit. Een lifesaver dus.

Galaxy S4 vs. Galaxy S5

Stel, je hebt al een Galaxy S4 in je zak. Wat zijn dan de grote verschillen om een upgrade te doen naar een S5? De belangrijkste eigenschap is wat mij betreft dat de S5 tot op zekere hoogte waterdicht is. Een eigenschap die, wanneer aanwezig, ik in iedere smartphone enorm kan waarderen.

Verder kun je op de S4 niet unlocken met een vingerafdruk. Je hartslag meten gaat wel, via een externe app op Google Play. Dus dat mis je niet heel erg. Dan komt het verder voorral neer op de specs. De Adreno GPU is net iets sneller. Je gaat van een Adreno 320 naar een Adreno 330. Je krijgt dus net iets meer detail in je 3D games. Voor algemeen gebruik ga je van een quad-core 1.9GHz naar een quad-core 2.5 GHz processor. Bij apps die veel rekenwerk vragen (bijvoorbeeld het bewerken van foto’s en video’s) zal dit verschil merkbaar zijn. Daarnaast is de camera met 16 megapixel en 2k video recording ook net even iets beter.

Conclusie

Qua specs ligt hij weliswaar niet heel ver boven de Galaxy S4, maar dat maakt het nog geen slecht toestel. Sterker nog, de Galaxy S5 is gewoon een flagship-waardig toestel. Het is het beste dat Samsung op dit moment te bieden heeft qua hard- en software en laat zien dat Samsung niet zo zeer op specs probeert te concurreren, maar vooral druk aan het experimenteren is op het gebied van nieuwe functionaliteit.  De extreme power saving en vingerafdrukscanner zijn hier sterke voorbeelden van.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.