Test: Rii mini K12 [RT-MWK12 Wireless 2.4Ghz] toetsenbord

Steeds meer mensen hangen een Android of Windows computer aan hun (Smart) TV’s. Om deze te bedienen kun je een Airmouse kopen, maar een draadloos toetsenbord met touchpad kan veel comfort toevoegen als je veelvuldig teksten op je TV scherm gaat tikken. De Rii mini i12 kan dan een ideaal toetsenbord zijn.

Unboxing

De verpakking van de Rii mini K12 past nog maar net om het toetsenbordje heen. In de voet van het toetsenbord zit de USB dongle verwerkt. Handig, want dan raak je hem niet kwijt als je de Rii mini K12 regelmatig mee op pad neemt.

Verder vinden we er een mini-USB laadkabel in en een USB velengkabel.

Riitek Rii mini i12 Unboxing

Design

De Rii mini K12 is echt een design keyboard waarbij de ontwerpers voor minimalisme zijn gegaan. Je verlangt immers tikgemak, maar voor op de bank mag het wel lekker compact blijven.

Er is dan ook amper spraken van een rand om het keyboard heen. Ook het touchpad is zo klein mogelijk gehouden. Om geen functionaliteit op te offeren, hebben de ontwerpers van Riitek een slim trucje bedacht om de linker- en rechter muistoets te vervangen. Daar zo meer over.

Tikcomfort

Doordat de toetsen erg dicht op elkaar zitten, bestaat er een verhoogd risico voor tikfouten. Dit lost Riitek echter slim op. Voor het Rii mini K12 toetsenbord heeft Riitek gekozen voor scharnierende toetsen. Ondanks dat het toetsenbord compact is, liggen de toetsen hierdoor iets hoger waardoor je ze verder indrukt. Net als bij een laptop. Door deze diepere druk, worden foutieve toetsaanslagen lang niet altijd herkend.

Voor gebruik onder Windows zijn alle F-toetsen aanwezig via de FN knop linksonder op het toetsenbord. De pijltoetsen veranderen met behulp van de FN toets in page up, page down, home en end. Naast de ALT knop zit een knop die onder Windows het startmenu aanroept, maar ook de Mac kan van deze speciale toetsen gebruik maken.

Touchpad

Het touchpad is even wennen. De herkenning van één vinger voor de linker muistoets en twee vingers voor de rechter gaat erg goed. Wil je echter scrollen in Windows of onder Android, moet je één keer tikken en dan de vinger meteen weer neerleggen en scrollen. Dit is iets dat zeker in het begin even gewenning vraagt. Misschien is het zelfs even schrikken, maar het went toch wel snel.

Riitek Rii mini i12 Touchpad

Eigenlijk vormt dit alternatieve gebruik van de touchpad enkel een probleem wanneer je de Rii mini i12 doorgeeft aan iemand die de Rii mini i12 nog niet eerder in de hand heeft gehad. Denk daar aan.

Compatibility

De Rii mini K12 is door mij getest op een iPad van de derde generatie (iOS), de Galaxy Tab3 8.0 (Android), de Sony Xperia Z1 (Android), de Minix Neo X7 (Android), Raspberry Pi (Raspian) en onder Windows 8.1. Hij is ook compatible met Samsung SMART TV’s, maar dat heb ik zelf niet kunnen testen.

Conclusie

De Rii mini K12 is een handig toetsenbord voor wanneer je ‘even’ veel moet tikken of wanneer een airmouse geen voorkeur krijgt bij gebruik van een Android TV box of stick. Het gebruik van het touchpad vraagt zeker even gewenning, maar dan heb je er veel plezier van.

Beschikbaarheid

Het Rii mini K12 werd door ons gevonden bij Android Warehouse.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Mooi compact
  • Scharnierende toetsen
  • Gemakkelijk aan te sluiten
  • Lange accuduur

THE BAD

  • Het touchpad moet je even onder controle krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events