Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Gigaset QV1030 (Tablet)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Behoorlijk goede prestaties
  • Voelt stevig aan
  • Ligt goed in de hand

THE BAD

  • Camera app laat te wensen over
  • Dikke bezels om het scherm
  • Onderhand mag er toch wel een software update overheen

Enkele maanden geleden kondigde Gigaset aan dat het een speler in de premium tablet markt wilde worden. De QV1030 is de eerste tablet die aan het ‘premium gevoel’ moet voldoen. De afgelopen twee weken heb ik dagelijks met de tablet gewerkt.

Unboxing

Gigaset heeft de QV1030 netjes verpakt. In de doos zit niet alleen een lader, maar ook een berg documentatie over het gebruik van de tablet. Dit maakt de QV1030 voor nieuwe Android gebruikers een laagdrempelige tablet.

Gigaset QV1030 Unboxing

Design

Qua design herken ik weinig van de Gigaset ‘stijl’. De knopjes van de tablet hebben nog wel een chroomlook, maar daar blijft het bij.

De achterkant is een mix van plastic en metaal. Achter het plastic zitten zeer waarschijnlijk de WiFi antennes, want het ontvangst is behoorlijk goed. Ook zit hier in het midden de camera met LED Flash verwerkt. Het ziet er gewoon netjes uit.

Aan de voorkant ziet de QV1030 met haar dikke randen er goedkoop uit. Hij is eigenlijk niet te onderscheiden van de gemiddelde Chinese tablet. De randen hadden wat mij betreft dan ook een stuk dunner gemogen.

Display

Het 10.1 inch display heeft een resolutie van 2560×1600 pixels en is daarmee in staat om voldoende ruimte te bieden voor Full HD content. De kijkhoek is vertikaal en horizontaal behoorlijk goed, al scoort hij daar net iets minder lekker als bijvoorbeeld de iPad of de Galaxy Tab3. Hinderlijk is het in ieder geval niet en we zien dit ook nog eens terug in de prijs. Een prima keuze dus.

Een ander geval is het, wanneer je buiten met de tablet aan de slag gaat. Het display spiegelt enorm en zelfs met een maximale helderheid is het display vrijwel onbruikbaar. Daarmee is het dus wel echt een tablet voor binnen.

Specs

Qua specs is de QV1030 een interessante tablet. Het is één van de weinigen die gebruik maakt van de Tegra4 chipset van Nvidia. Onder de motorkap vinden we dan ook een vlotte 1.8GHz quad-core processor met een nette 2GB aan werkgeheugen. Ruim voldoende dus om goed te kunnen multitasken.

Accuduur

De QV1030 is voorzien van een stevige accu. De totale capaciteit is 9.000mAh. Gigaset lijkt zich dan ook vooral op de werkende mens te richten. 8 uur aan tafel zitten met de QV1030 is geen enkel probleem. Een paar uur overwerken ook niet.

Interface

Gigaset installeert Android 4.2.2 waarbij de naam van de kernel ons voor het eerst bij een tablet opvalt: daily@chernobyl. Gigaset lijkt erg trouw te blijven aan de originele Android build. het enige dat opvalt is een app die je helpt om nieuwe firmware vanuit een bestand te installeren. Gigaset heeft tot nu toe nog geen enkele update voor de tablet vrijgegeven, dus dit maakt het twijfelachtig of OTA updates mogelijk zijn. Het updaten vanuit een dergelijk bestand is in de praktijk vaak een lastige klus.

Camera

Ook de QV1030 is van een camera voorzien. Aan de voorkant een kleine 1.2 megapixel camera voor videogesprekken terwijl je achter een 8 megapixel model krijgt. Ideaal om bijvoorbeeld documenten te fotograferen. Ga je voor de echte kiekjes, dan valt de camera app in mogelijkheden nogal tegen. De 8x optische zoom is een ramp en panorama’s worden flink teruggeschaald. Neem je gewoon een ‘standaard’ foto, dan is de lens prima zoals je bij onderstaande testfoto’s kunt zien.

Conclusie

Het premiumsegment haalt de Gigaset QV1030 qua prestaties niet, maar in het middensegment is het één van de sterkste tablets die ik recentelijk heb gezien. Met een adviesprijs van €399 heeft Gigaset de QV1030 enorm scherp geprijsd en maakt Gigaset mij nieuwsgierig naar wat het bedrijf nog meer kan met Android.

Eén reactie

  1. Jammer ja van die enorme brede randen, de rest ziet er erg mooi uit. Helaas zijn mooie/goeie zwarte 10″ tablets tegenwoordig moeilijk te vinden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.