Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Denon DHT-S514 (Soundbar)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk te bedienen
  • Simpel aan te sluiten
  • Mooi, vol geluid
  • Verschillende geluidsmodi

THE BAD

  • Stereobeeld kan beter

Met de DHT-S514 introduceerde Denon onlangs haar nieuwste soundbar. De afgelopen dagen mochten we onze oren te luisteren leggen om er achter te komen wat deze soundbar ons te bieden heeft.

Unboxing

De DHT-S514 komt met een draadloze subwoofer, een berg audiokabels, een HDMI kabel een handleiding (inclusief versie op CD), twee netstroomkabels, een netstroomadapter, een IR ontvanger en de nodige voetjes. Vanuit de doos is het geheel dus werkend te krijgen.

Denon DHT-S514-Unboxing

Design

De DHT-S514 soundbar en woofer zijn voorzien van een metalen gril. De subwoofer (DSW-S514) komt standaard zonder voetjes. Deze moet je er zelf recht onder proberen te plakken. Daarbij moet je dan ook meteen de keuze maken of je hem rechtop zet of (bijvoorbeeld) onder de bank legt. Op de achterzijde zit een aparte volumeregelaar.

Denon-DHT-S514-DSW-S514-bediening

De soundbar is mooi breed en bevat knoppen aan de bovenkant. De knoppen zijn netjes met witte LED’s verlicht. Deze LED’s schijnen ook niet al te fel, dus dat ziet er allemaal netjes uit.

Denon-DHT-S514-Bediening

Ook voor de Soundbar levert Denon voetjes. Twee verschillende hoogten. Door de soundbar op voeten te zetten in plaats van direct op (bijvoorbeeld) een kast, voorkom je resonantie en krijg je daarmee een beter geluid uit je soundbar. Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om hem met twee schroeven aan de muur te hangen.

Denon DHT-S514-Voetjes

Afstandsbediening

Denon heeft een mooie, platte afstandsbediening (RC-1187) meegeleverd met de set. Deze laat je onder anderen tussen dag- en nachtmodus schakelen. Ideaal om ‘s avonds wat minder bass rond te pompen ;-). Verder kun je tussen de bronnen schakelen en het geluid afstellen.

Denon-DHT-S514-RC-1187-Afstandsbediening

Aansluitingen

Qua aansluitingen heeft de Denon DHT-S514 aardig wat mogelijkheden. Naast bluetooth (met aptX) kun je gebruik maken van een analoge 3,5mm ingang, een optische ingang, een coaxiaal ingang en natuurlijk HDMI met zowel een in- als uitgang. Verder zit er een 3,5mm aansluiting op voor de IR blaster (afstandsbediening).

Geluid

Qua looks zit het wel goed, maar hoe zit het met het geluid uit de DHT-S514? Natuurlijk hebben we het hier over een geluidsverbeteraar of 2.1 speakerset. Echt surround geluid is er dus niet, maar de speaker is wel kamervullend en dat is belangrijk op zich.

De DHT-S514 is in staat om Dolby Digital en DTS signalen te decoderen. Bij gebruik van bluetooth audio is bovendien hogere kwaliteit te behalen als jouw smartphone aptX ondersteuning kent. Qua formaten van audiostreams komt de DHT-S514 dus niets tekort. Door ondersteuning van Audio Return Channel (ARC) hoef je bovendien enkel je TV via HDMI op de DHT-S514 aan te sluiten. Doorlussen is niet noodzakelijk.

Het geluid van de DHT-S514 soundbar wordt geleverd door twee 1/2 inch tweeters en twee ovale 2×5 inch woofers. De rest is vooral klankkast. Daarbij valt het op dat we aan de zijkanten van de soundbar bassreflexbuisjes zien zitten. Gezien we bij lage tonen niet kunnen horen waar ze vandaan komen is het wel goed voor de algehele lage klanken uit de soundbar, maar voegt het voor de stereobeleving niets toe.

Denon-DHT-S514-Binnenwerk

De subwoofer heeft met twee 5,25 inch woofers en een flinke reflexbuis een behoorlijke capaciteit. het zal je niets verbazen dat deze speaker echt heel laag kan in de geluidsproductie.

Denon-DHT-S514-DSW-S514-Binnenwerk

De totale geluidsbeleving van de DHT-S514 is zeer goed. Het geluid van de set is zeer vol. het enige wat nog beter zou kunnen is het stereobeeld. Net als bij vrijwel alle andere soundbars blijft dit een probleem.

Conclusie

Denon levert met de DHT-S514 een mooie, complete soundbar voor TV’s vanaf 42 inch. Het stereobeeld is wat beperkt, maar de geluidskwaliteit is zeer goed. Het is gemakkelijk om tussen verschillende geluidsmodi te schakelen om zo optimaal te genieten van films, muziek of discussies op TV. Met ondersteuning voor bluetooth en aptX is het bovendien een soundbar die je ook gaat gebruiken wanneer de TV niet aan staat.

Eén reactie

  1. Ik heb deze soundbar nu een week en vind hem in een woord GEWELDIG. wat een verbetering tov het normale TV geluid. Maar juist ook bij films er goed met een strakke bas. Ik merk wel dat de plaatsing van de subwoofer van invloed is op de bass. Na wat verschillende plekken te hebben geprobeerd komt hij nu perfect tot zijn recht. Dit weekend nog een feestje gegeven toevallig en ook met muziek (vanaf iPad via blu-tooth) presteert hij super, en hij gaat HARD (vraag maar aan de buren). Ik kan hem echt iedereen aanraden, beste investering in jaren geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.