Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Het verschil tussen UHD en 4K TV

Ook wij maken ons er schuldig aan. Het willekeurig gebruik van de termen 4K en UHD wanneer we het over TV’s hebben. Toch is er een enorm verschil tussen de twee ‘labeltjes’ die we aan de opvolger van Full HD hangen.

Vanuit een zakelijk perspectief, is UHD de term die gebruikt wordt voor TV’s terwijl 4K de term is die wordt gebruikt voor iedereen die Televisiebeelden maakt.

4K

De naam 4K is afkomstig van de Digital Cinema Initiatives groep. Het formaat van 4K TV is 4096×2160. 2K is de opvolger van 2K wat een resolutie heeft van 2048×1080. De naam 4K is gebaseerd op het feit dat het om meer dan 4.000 beeldlijnen gaat (4096). 4K specificeert ook dat de ‘stream’ waar je naar kijkt gecodeerd is op basis van de JPEG2000 standaard. Het gaat dus niet alleen om de resolutie.

UHD

UHD staat voor Ultra HD en dat is de opvolger van Full HD of 1080×1920. UHD telt precies twee keer de lengte en breedte van een Full HD scherm. 3840×2160 dus en daarmee minder dan 4.000 beeldlijnen. 4K beeld dat wordt weergegeven op een UHD scherm wordt dan geschaald. Hierbij kunnen zwarte balken in beeld komen.

Doordat de UHD standaard nog niet helemaal vast ligt, is er nog een enorm gebrek aan content. YouTube, Netflix en andere online partijen hebben al wel oplossingen die werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.