Windows Phone 8 werd in 2012 gelanceerd en heeft inmiddels 3 grote updates achter de rug. Tijd voor 8.1 dus, de eerste echt grote release van Windows Phone 8. Alle apps op de Marketplace zullen met 8.1 werken en alle Windows Phone 8 toestellen moeten een update kunnen krijgen. Of je die ook krijgt hangt af van jouw fabrikant en wellicht jouw provider (als je hem via hen hebt gekocht). Nokia stelt in ieder geval de update voor ieder Windows Phone 8 toestel beschikbaar.

Voor Windows Phone 8.1 heeft Microsoft er voor gekozen om de gebruikservaring niet alleen van nieuwe innovaties te voorzien, maar ook persoonlijker te maken.

Onder de noemer Action Center verschijnt een notificatiemenu zoals we dat uit de wereld van Android kennen. Inclusief de mogelijkheid om snel bepaalde settings aan te passen zoals het aanzetten van jouw bluetooth of WiFi.

Het toetsenbord van Windows Phone 8.1 krijgt wordflow ondersteuning. Dit kennen we ook als Swype. Je veegt dus over het toetsenborden om woorden te vormen. Microsoft heeft met haar uitvoering van het toetsenbord een positie in het Guinness Book of World Records weten te behalen. Dit schijnt namelijk het snelst typende toetsenbord te zijn.

De integratie van sociale netwerken wordt ook een stuk beter. Ze hadden al toegang tot de poeple hub, maar kunnen nu ook vanuit daar de app starten. Bijvoorbeeld om snel een reactie op een foto achter te laten op Facebook. Verder zijn er nieuwe manieren om contacten te sorteren.

De nieuwe opslaginzicht app geeft meer informatie over beschikbare opslagruimte en laat je apps naar je SD kaart verplaatsen. Ideaal voor toestellen met te weinig opslagruimte. Batterijinzicht geeft aan welke apps veel stroom verbruiken en kun je apps verbieden om op de achtergrond te draaien. Slim. Datainzicht was er al op Windows Phone 8, maar heeft nu de mogelijkheid om het datalimiet van jouw contract in te stellen. Zo krijg je op tijd waarschuwingen en voorkom je een hoge rekening. We kennen dit al uit Android, maar het ziet er onder Windows Phone 8.1 wel heel gelikt uit.

Om data te besparen kun je overigens ook een compressie op de browser instellen. Een leuke innovatie die je helpt om binnen je limieten te blijven. Wi-Fi inzicht laat je bovendien nu sneller op openbare netwerken in te loggen, al moet je natuurlijk wel rekening houden met de veiligheid. Ook kun je jouw WiFi netwerk thuis snel delen met andere Windows 8.1 gebruikers zonder dat je wachtwoorden hoeft uit te wisselen.

De nieuwe Internet Explorer heeft nu ondersteuning voor in-line video. Wanneer je YouTube bezoekt, kun je video’s gewoon in je scherm bekijken. Een grote verbetering. Daarnaast kun je, net als onder Chrome, tabs delen met je PC. Zo kun je op de smartphone je tabs van je PC openen en andersom. Ook je favorieten zijn te delen.

Onder de innovaties zien we twee technieken die op Android al een tijdje populair zijn. Denk aan Bleutooth 4.0 met LE ondersteuning voor smart watches e.d., maar ook Miracast zodat je het display van jouw toestel kunt spiegelen op een TV. De ondersteuning voor Miracast is wel afhankelijk van de chipset in de smartphone, dus zal niet voor iedere Windows Phone 8.1 beschikbaar zijn.

Ook voor ontwikkelaars is veel veranderd. Wanneer je een Windows app bouwt, is het geschikt maken voor mobiel gebruik nog een extreem kleine stap geworden en ook bij het publiceren van de app kan gekozen worden om deze met hetzelfde gemakt voor zowel Windows PC als Windows Phone te publiceren. Dit zou voor een flinke toename van het aantal beschikbare apps kunnen zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.