Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Ubuntu smartphones moeten de PC van de toekomst worden

Het is Ubuntu niet geluk voldoende financiering aan te trekken om zelf smartphones te gaan maken. Het bedrijf gaat dan ook met het Spaanse bq en het Chinese Meizu in zee. Met deze partners wilt het niet alleen high-end smartphones tegen een lagere prijs gaan leveren, maar vooral het idee dat smartphones te PC’s van de toekomst worden voortzetten.

De reden die Ubuntu oprichter Mark Shuttleworth hiervoor richting de The Inquirer heeft gegeven is omdat Android niet klaar is om als PC platform gebruikt te worden (Google adviseert daar Chrome OS voor) terwijl iOS vooral een platform is met veel trouwe fans van Apple.

Met de komst van de OTG standaard is het al jaren mogelijk om USB sticks, muizen en andere accessoires met Android smartphones te koppelen. Nu deze mogelijkheden langzaam aan bekendheid winnen, is de tijd rijp om de smartphone als platform voor een PC te laten dienen.

Dit zien we meteen terug in de specs van de smartphones. Hoewel Ubuntu een mobiel-vriendelijke versie van haar besturingssysteem heeft gemaakt (Ubuntu Touch), schakelen de smartphones naar desktopweergave wanneer ze aan een groot scherm worden gekoppeld. Daarnaast is 4GB aan werkgeheugen niet ongewoon in de visie van Ubunto terwijl we in het Android kamp voorzichtig apparaten met 3GB zien komen.

Ondanks de wat zwaardere specs, moeten de telefoons tussen de $200 en $400 gaan kosten. Dit geeft de illusie dat de smartphones met Ubuntu misschien iets dikker gaan worden. Daarnaast zouden er besparingen gedaan kunnen worden op basis van de kwaliteit van het display. Het display is één van de duurste onderdelen in een smartphone.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.