Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Minix Neo X7 Mini met 4.5 sterren.

The Good
  • Sterke processor
  • Vooraf veel media apps aanwezig
  • Geschikt voor apps als Uitzending Gemist en RTL XL
  • Eigen versie van XBMC werkt enorm goed
The Bad
  • Je mist vooral de goede antenne die in de grotere X7 aanwezig was. Bedraad mis je die natuurlijk niet.


Net als bij de X5-series, kwam Minix laat afgelopen jaar met een mini editie van de Neo X7. Een mediaplayer die ons heir enorm goed is bevallen. Of de Mini editie ons net zo blij weet te maken, lees je vandaag.

Unboxing

Als er één ding is wat ze bij Minix maar al te goed begrijpen, is dat het product meteen gebruikt moet worden. In de doos vinden we dan ook een USB kabel om updates op de Neo X7 uit te voeren, een afstandsbediening, een netstroom adapter en een HDMI kabel. Goed voor elkaar.

Minix Neo X7 Mini Unboxing

Design

Qua design houdt Minix sterk vast aan het idee achter de Apple TV. Overigens is het design vrijwel exact overgenomen van de Minix Neo X5 Mini. Het kastje is lekker compact, al zou ik het waarderen als de rubber pootjes iets groter waren. Bij gebruik van veel, zware kabels, zou de X7 mini van tafel kunnen glijden.

Minix Neo X7 Mini Design

Installatie

Installatie van de Neo X7 Mini verloopt lekker vlot. Stroom erop, HDMI naar de TV en bij voorkeur even een netwerkkabeltje aansluiten. Via WiFi werkt de X7 Mini ook. Gewoon een kwestie van instellen.

De X7 is al voorzien van basisinstellingen wanneer deze start. Dit geeft je de tijd om ongewenste apps als Gmail en Google Calendar te verwijderen voordat je jouw Google profiel op het toestel instelt. Handig! Daarna is het alleen nog een kwestie van de taal, de tijd en eventueel het display goed in te stellen.

Aansluitingen

Voor audio liefhebbers, bevat de X7 Mini een optische uitgang. Voor zware streams kun je de LAN adapter gebruiken en de TV sluit je aan via HDMI. Aan de zijkant vinden we een volledie SD cardreader die kaarten tot 32GB aan kan en daarnaast twee USB 2.0 aansluitingen.

Specs

Minix maakt voor de Neo X7 Mini gebruik van een quad-core ARM Cortex-A9 processor die op maximaal 1.6GHz loopt. Daarnaast krijg je 3GB aan werkgeheugen. Grafische ondersteuning komt van een Mali-400 MP GPU. Deze chipset komt van RockChip en Minix heeft gekozen voor een installatie van Android 4.2.2.

Afstandsbediening

De afstandsbediening die Minx bij de mediaplayer levert is dezelfde die we ook in de X5 series tegen kwamen. Hij is bruikbaar maar niet ideaal. Mijn advies is dan ook om een Minix Neo A2 Airmouse bij de X7 Mini aan te schaffen of een Logitech K400r. Voor algemeen gebruik dan.

Minix-Afstandsbediening

Minix heeft de nieuwste firmware namelijk voorzien van XBMC en daar werkt de afstandsbediening perfect. Sterker nog, hier geef ik hem de voorkeur ten opzichte van andere oplossingen.

Opslagruimte

Wanneer je bij een Samsung of Sony een tablet koopt met een bepaalde hoeveelheid opslagruimte, wordt meestal niet vermeld wat je daadwerkelijk beschikbaar zal hebben. In sommige gevallen slechts de helft. Minix plaatst dan ook twee opslagchips op de Neo X7 Mini. Één kleine waar Android op draait en nog een extra 32GB die je helemaal zelf mag vullen. In combinatie met de SD kaart en wat USB sticks kan ik me niet voorstellen dat je ruimte tekort gaat komen.

Streaming

De Neo X7 Mini is een Android machine. Of je nu je Sonos speakers met de X7 Mini wenst te verbinden, of je PLEX server, het maakt allemaal niet uit. Minix heeft al zo ongeveer iedere codec in de Neo X7 Mini firmware opgenomen, maar wat je tekort komt download je gewoon lekker zelf. Het grote voordeel van dit type mediaplayers.

XBMC

Een belangrijke wens van menig koper zal met de aanwezigheid van XBMC vervuld zijn. De XBMC port wordt door Minix zelf bijgehouden en daarmee geoptimaliseerd voor de hardware van de Neo players. Wanneer je een internetverbinding hebt, merk je meteen dat je zonder problemen streams van de publieke omroep en andere zenders naar binnen trekken. Daarnaast zijn medialocaties op het netwerk ook snel toe te voegen. Niets op aan te merken.

Benchmarks

Maar hoe scoort de Minix Neo X7 in de benchmarks? Ook niet onbelangrijk. Gezien de chipset vrijwel dezelfde is als in de Neo X7, ligt het in de verwachting dat de scores vergelijkbaar uitvallen.
Onder 3D Mark voer ik de Ice Storm Unlimited test uit. Hier haalt de Neo X7 Mini met 4268 punten een nette score. De zwaardere tests laat ik achterwegen omdat deze test niet maximaal behaald is. Het beeld voldoet echter wel aan wat ik van een Android met een Mali-400 MP GPU verwacht en het is een score die iets boven dat van de X7 ligt. Netjes.

AnTuTu platst de Minix Neo X7 Mini met 18509 punten netjes tussen de Sony Xperia Z en de Samsung Galaxy SIII in. Onder Geekbench wint de X7 Mini 480 punten op de Single Core test terwijl hij in totaal 12.54 punten mee naar huis neemt.

Voor gamers

Hoewel de Mali-400 MP inmiddels een gedateerde GPU is, zijn de prestaties nog best aardig. Leuker wordt het met de speciale gaming software die Minix op de Neo X7 Mini heeft geplaatst. Je kunt zo een PS3 controller via Bluetooth aan de X7 Mini koppelen en de knoppen ervan op het scherm plaatsen.

Conclusie

De Minix Neo X7 is in theorie dezelfde hardware als van de X7, maar dan in een kleinere doos en dus met minder aansluitingen. Qua aansluitingen kom ik met de X7 niets tekort. Ik mis eigenlijk alleen de enorme WiFi antenne die toch een veel betere verbinding had dan de X7 Mini. Voor de serieuze gebruiker blijft het advies echter om bedraad internet te gebruiken. Verder is de integratie van XBMC een belangrijk argument geworden om voor de X7 Mini te kiezen.

Check de Minix Neo X7 Mini bij Bol.com.

Minix Neo X7 Mini Packshot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.