Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

UHD/4K als een standaard lijkt nog ver weg

Tijdens de CES in Las Vegas hebben vele fabrikanten hun nieuwst UHD of 4K TV’s laten zien. Deze nieuwe TV’s hebben een resolutie die grofweg 4 keer zo groot is als Full HD. Ook lieten ze trots HDMI 2.0 zien als de nieuwe standaard om de grote hoeveelheden data die het beeld nodig heeft te versturen (geen zorgen, je kunt jouw oude kabel blijven gebruiken).

De Digital Television Group is één van de initiatiefnemers achter de UD standaard en leidt onder anderen een forum van experts dat over de standaard moet beslissen. De Digital Television Group verwacht dat er nog een jaar of 2 a 3 nodig zal zijn voor we allemaal een UHD TV in de huiskamer hebben staan. In de komende 12 maanden moet de standaard van UHD TV dan ook vorm krijgen zodat iedere fabrikant dezelfde standaard kan ondersteunen.

Leden van de Digital Television Group zijn vooral de makers van films en series. Denk aan Disney, Warner Bros, BBC en Sky Networks. Zij moeten zorgen dat hun producten op de TV’s van merken als Philips en Samsung werken. Ze hebben er dus alle belang bij dat de UHD standaard goed in elkaar zit.

Moet je nu wachten met de aankoop van een UHD of 4K TV? Dat denk ik niet. Zoals HDMI 2.0 voor vele TV’s ook maar een kwestie van een software update is, zal dit ook het geval zijn van een aanpassing in de software. We mogen er vanuit gaan dat fabrikanten t.z.t. een update voor jouw mooie TV uitbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.