Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Philips verkoopt haar aandelen TP Vision

Wanneer we verhalen schrijven over de TV’s van Philps, noemen we vaak TP-Vision. TP-Vision is sinds 2012 een joint venture tussen Philips en het Chinese TPV Technology. Op deze manier deed Philips haar best om qua naam niet uit de TV schappen te verdwijnen. De markt was immers slecht en de Chinezen konden goedkope TV’s maken.

Nu, in 2014, besluit Philips om zich helemaal terug te trekken uit TP-Vision. Philips had een aandeel van 30% in het bedrijf, maar verkoopt dit nu aan TPV Technology. De naam Philips blijft voorlopig nog wel op de TV’s staan en de twee zullen op technologisch vlak ook echt nog wel samenwerken. TPV gaat Philips namelijk 2.2% van de inkomsten uit de verkoop van ‘Philips’ TV’s geven met een minimum van €40 miljoen per jaar.

De stap is opvallend. Door het belang van Philips in TP-Vision had Philips veel meer inspraak dan het nu zal hebben. Het voordeel is dat de Chinezen nu sneller kunnen schakelen. Het nadeel is ook dat Philips nu een licentie gever is en daarmee in de toekomst gemakkelijker naar een andere leverancier over zou kunnen stappen. Toch verwacht ik dit laatste niet.

TPV heeft namelijk nog een dochteronderneming die met Philips samenwerkt en wel MMD. MMD bouwt sinds 2009 monitoren onder het Philips merk (en ook onder het eigen APC merk). Daar wordt al veel langer met een dergelijke licentie gewerkt. Iets dat al jaren goed lijkt te bevallen. Philips weet dus al een beetje wat het na de verkoop van TP Vision mag verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.