webOS werd ooit bedacht door Palm. Het moest de redding van de smartphonebouwer worden. Nu kreeg webOS wel aandacht, maar niet helemaal wat Palm had verwacht. HP slokte het bedrijf op en had grootste plannen voor het nieuwe besturingssysteem. Helaas flopte dat, maar tijdens de CES van 2014 duikt webOS toch weer op. Ditmaal bij LG.

Hoewel LG voor haar smart TV’s altijd gebruik heeft gemaakt van de technologie van het SMART TV Alliance (waar Philips, Toshiba en Vestel ook gebruik van maken), zet het nu ineens webOS op de voorgrond. Een bijzondere stap gezien ontwikkelaars nu aparte apps moeten ontwikkelen voor LG gebruikers.

Details over de eerste TV’s met webOS lekker ook al uit. Zo zouden de eerste modellen worden uitgerust met een dual-core processor die op 2.2GHz loopt. Daarnaast krijgt het toestel 1.5GB aan werkgeheugen.

LG kocht webOS in februari 2013 van HP. HP had zelf namelijk ook geen succes met het platform. Daarmee is LG nu de derde eigenaar. Het logo van webOS is iets aangepast. het zijn vooral de kleuren van LG die erin zijn verwerkt. Of LG het platform nog open stelt voor anderen is nog maar de vraag. Ik hoop van wel, want dan zou webOS eindelijk een toekomst hebben.

In de basis is webOS overigens een concurrent voor Google’s ChromeOS. Net als Chrome, draait webOS vooral op een browser interface. Alle apps zijn gemaakt in HTML en Java. De Smart TV Alliance gebruikt vergelijkbare techniek. Het is dus de vraag hoeveel moeite het ontwikkelaars gaat kosten om de nieuwe TV’s van apps te voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.